Mainos

Ylläksellä osataan ottaa rennosti!

Kolarin kunta sijaitsee Länsi-Lapissa, noin 150 kilometriä napapiirin pohjoispuolella. Kolarin etäisyys pääkaupungista Helsingistä on noin 1 000 kilometriä. Kolarin elinkeinoja ovat maa- ja metsätalous sekä poronhoito. Kunnan alueella on myös yksi Suomen merkittävimmistä matkailukeskuksista, Yllästunturi.

Yllästunturin juurella on kaksi kylää, tunturin eteläpuolella sijaitsee Ylläsjärvi ja pohjoispuolella Äkäslompolo. Vuonna 2006 valmistunut maisematie yhdisti kyliä ja kylien välimatka lyheni 15 kilometriin. Asukkaita Ylläsjärvellä on 250 ja Äkäslompolossa 500. Vuodepaikkoja Ylläksellä on yhteensä noin 22 000.

Äkäslompolossa sijaitsee kyläkauppa nimeltä Jounin kauppa. Jounin Kaupan tarina alkoi vuonna 1950, kun Jouni Kaulanen perusti myymälän kotitalonsa alakertaan. Jounin aloittaessa kauppiasuraansa Äkäslompolossa oli 11 savua ja kolme huvilaa. Hän toimi kauppiaana lähes 40 vuotta palvellen Terttu-vaimonsa kanssa niin Luosun savottajätkiä, kuin yhä kasvavaa matkailijajoukkoa.

Jounin kaupan nykyinen kauppias Sampo Kaulanen on Jouni Kaulasen pojanpoika ja paljasjalkainen ylläsläinen; hän on asunut Yllästunturin juurella suurimman osan elämästään. Kaupan pitämisen suurimpana haasteena on suuret sesonkivaihtelut, Kaulanen kertoo.

– Kesällä on 600-700 vakituista asukasta, Pääsiäisen aikaan on yli 20 000 turistia. Tuoretavaroiden kanssa on melkoinen pelaaminen, että osaa tilata niitä oikean määrän.

Oman haasteensa kaupan pitämiseen tuovat vielä omasta tekemisestä riippumattomat syyt. Myymättä jäänyttä ruokaa lahjoitetaan esimerkiksi sikaloille, kertoo Kaulanen.

– Tuhkapilvi tai lakko lentokentällä voi yhtäkkiä pienentää turistien määrää oleellisesti. Sehän on sitten kauppiaan tappio, kun ruoka vanhenee hyllyyn. Kyllä siinä saa mielikuvitusta käyttää, että mihin sitä ruokaa laittaa sitten tuollaisen tilanteen jälkeen.

Kolari on ennen ollut hyvänkokoinen kylä, mutta vuosien saatossa pienentynyt. Matkailu on kehittänyt lähinnä Ylläsjärveä ja Äkäslompoloa, Kaulanen toteaa.

- Kolarin kylä on näivettynyt. Suurin kuntakeskittymä alkaa olla siinä Ylläksen juurella.

Rauha ja kiireettömyys vetää Lappiin

Sampo Kaulanen opiskeli Etelä-Suomessa, Kotkassa ja Turussa. Hän palasi opiskelujen jälkeen Kolariin ennen kaikkea luonnon ja rauhallisen elämäntyylin takia.

– Kolusin kaupunkeja seitsemisen vuotta , mutta veri alkoi vetää takaisin Lappiin. Upea luonto ja mahtavat maisemat, oma rauha ja letkeys kylällä.

Lappilainen kulttuuri eroaa muusta Suomesta, Kaulanen kuvailee.

- Meistä saa monesti semmoisen laiskanpulskean kuvan, että vähän hitaalla käydään. Se on se elämänasenne semmoinen, että otetaan vähän rennommin.

Myös turisteja kiehtoo Ylläksen alueella eniten rauha ja kiireettömyys. Ylläs on onneksi rakennettu niin väljään, että se on säilyttänyt Lapin rauhan, Kaulanen kertoo.

– Tulee aika jylhä olo, kun menee Yllästunturin päälle ja katselee sieltä alas. Ylläksellä pystyy kyllä ottamaan rennosti.

Revontulet olivat tänä keväänä huikeita

Toinen turisteja kiehtova asia on revontulet.

- Revontulet ovat olleet viime aikoina aivan huikeita. Se on ollut sellainen jatkuva 3 D –näytös koko kevään ajan, ihmiset ovat olleet aivan haltioissaan siitä.

Vaikka kesä on hiljaisempaa aikaa, Kaulasen mukaan myös silloin Ylläkselle kannattaa mennä. Paikalliset yrittäjät pyrkivät järjestämään tapahtumia myös kesälle.

– Kesähän on aivan mahtavaa aikaa, kun aurinko paistaa läpi yön. Ensi viikolla Ylläksellä järjestetään retkiviikko. Heinäkuussa on jo 25:n vuoden ajan järjestetty Ylläs soikoon –tapahtuma. Juhannuksena järjestettiin kyläkisat.

Täydelliselle hiljentymiselle on Ylläksellä useampiakin hyviä ajankohtia.

– Toukokuu on rauhallisin aika, kun hiihtokausi loppuu. Toinen hiljainen aika on lokakuu.

Ylläsläiset ovat Kaulasen mukaan rentoja ja hyvällä tavalla yksinkertaisia. Kaikki otetaan avosylin vastaan, niin tutut, kuin tuntemattomatkin, Kaulanen lupaa.

– Täällä ei asioista tehdä liian monimutkaisia. Sen huomaa huumorissa ja siinä, että turhaan ei jännitellä. Me tykätään porissa eli raatata ihmisten kanssa.

Sampo Kaulanen on tullut tunnetuksi myös Diili-ohjelman kilpailijana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.