Ylikonstaapeli paljastaa: "Tämä on poliisille äärimmäinen tabu"

Pitkän uran ylikonstaapelina tehnyt parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Pekka Mustonen on todistanut syrjintää entisellä työpaikallaan. Hän tietää myös, mikä on Suomen poliisivoimissa yhä ääretön tabu.

– Minusta poliisissa on työpaikkakiusaamista, mutta siitä vaietaan. Olen sen nähnyt ja kokenut, mutta siihen ei puututa, 30 vuotta poliisina työskennellyt Pekka Mustonen huokaa.

– Ala on edelleen niin miehinen, että naiselle voi olla vaikeaa olla menemättä mukaan siihen ja säilyttää naisellisuuttaan. Naisia painostetaan sellaiseen käytökseen, Mustonen suree.

Seksuaalinen häirintä on Mustosen mukaan yleisimmillään kaksimielistä vitsailua, johon on vaikea puuttua. Hän uskoo nuoren polven myötä asian olevan paranemaan päin. Eräänlaisen syrjinnän suhteen Mustonen sen sijaan ei näe muutosta parempaan suuntaan.

– Seksuaali- vähemmistöt eivät uskalla tulla julki Suomen poliisivoimissa. Julkituloa saadaan odottaa yhä edelleen. Mitä se kertoo asenneilmastosta, Mustonen haastaa.

Mustonen kertoo esimerkiksi, kuinka Ruotsissa poliiseilla on jopa oma osastonsa Pride-tapahtumissa. Suomalaisten virkaveljien matka tapahtumaan on tyssännyt eräänä vuonna kuitenkin ministeriön vastustukseen. Suomalaispoliiseja kiellettiin esiintymästä virkapuvussaan, vaan matkaan olisi pitänyt lähteä siviilivaatteissa vapaa-ajalla.

Suomalaispoliisit joutuvat pysyttelemää kaapissa, eivätkä aiheesta kirjoita edes poliisien ammattilehdet. Mustosen mukaan seksuaalivähemmistöt ovat poliisivoimissa ääretön tabu.

– Se on valtavan surullista, hän huokaa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat Lehtikuva, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja