Mainos

Ylikomisario juhannuksesta: "Tätä jaksan aina ihmetellä"

Tänä vuonna juhannuksen turmissa kuoli ainakin viisitoista henkilöä. Kuolemantapauksista kuusi sattui vesillä ja seitsemän liikenteessä. Lisäksi poliisin tiedossa on yksi väkivallan aiheuttama kuolema. Tämän lisäksi Lohjalla löytyi uimarannalta keski-ikäinen mies, joka poliisin mukaan kuoli tapaturmaisesti.

Liikkuvan poliisin ylikomisario Teemu Äikäs pitää juhannuksen kuolemantapauksia hyväkeliselle juhannukselle tyypillisinä. Tavallinen kuolonuhrien määrä juhannuksena on 10–20.

Äikäs ihmettelee, miksi esimerkiksi hukkumiskuolemissa näkyy piikki tilastoissa juuri juhannuksena, vaikka kesällä ihmiset ovat muutenkin viikonloppuisin liikkeellä.

– Kyllä se aina jaksaa ihmetyttää, miten yksi viikonloppu voi kerätä tällaisen huomattavan määrän. Onko se sitten alkoholi, mikä yksin tämän aiheuttaa? Se on sellainen kysymys, mitä kannattaa pohdiskella. Se jaksaa vuosi vuodelta hämmästyttää.

Rattijuoppoja kaksinkertainen määrä

Rattijuoppojen määrä kasvoi juhannusviikonloppuna kaksinkertaiseksi normaaliin viikonloppuun verrattuna. Rattijuoppoja kärysi yhteensä 461. Heistä 241:tä poliisi epäilee törkeästä rattijuopumuksesta, jonka raja on 1,2 promillea.

Vesillä liikkuvien ruorijuoppojen määrä moninkertaistui normaaliin verrattuna: heitä kärysi 44.

Juhannusviikolla Alkon myynti kasvaa tyypillisesti noin 60 prosentilla normaaliin verrattuna. Äikkään mukaan juhannuksena juovat "kaikki".

– Juhannusperinteeseen kuuluu se, että alkoholia käytetään reilummin kuin muuten, ja sitä käyttävät juhannuksena myös sellaiset, jotka ei välttämättä muuten sitä niin paljon käytä, Äikäs sanoo.

Äikkään mukaan ratti- ja ruorijuoppojen määrää selittää se, että ihmiset lähtevät juhannuksena erilaisiin tapahtumiin, joihin ei julkisilla kulkuneuvoilla pääse. Toki myös tehostettu valvonta lisää kiinnijääneiden määrää.

– Luvut kuvaavat nimenomaan sitä, että kaikki juovat, eivät pelkästään ne, jotka muutenkin juovat viikonloppuisin. Ei juoda vain saunan jälkeen, vaan juhliminen aloitetaan heti aamusta, Äikäs pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.