Mainos

Yli 50-vuotias pariskunta liian vanha adoptoimaan

Suomeen adoptoidaan ulkomailta vuosittain satoja lapsia. Adoptiolautakunta on kuitenkin erittäin tarkka adoptiolapsen ja vanhemman välisestä ikäerosta, joka maksimissaan suositusten mukaan saa olla 45 vuotta.

Yli viisikymppinen pariskunta on liian iäkäs adoptoimaan perheeseensä pikkulapsen ulkomailta. Näin linjasi korkein hallinto-oikeus (KHO) ratkaisussaan maanantaina. KHO:n mukaan ottovanhempien ikä ei saa olla riskitekijä niin kauan kuin lapsi on alaikäinen.

52-vuotias nainen ja 56-vuotias mies hakivat maalikuussa 2004 lupaa adoptoida lapsi ulkomailta. Aviopari esitti kansainvälisten lapseksiottamisasioiden lautakunnalle, että lapsi olisi alle 2-vuotias.

Lautakunta päätti, ettei pariskunnalle anneta adoptio-oikeutta, koska lapsen ja vanhempien ikäero olisi yli 50 vuotta. Lautakunnan käytännön mukaan ikäero voi yleensä olla korkeintaan 45 vuotta, jotta adoptioluvan myöntäminen olisi lapsen edun mukaista.

Pariskunta valitti lapseksiottamisasioiden lautakunnan päätöksestä, mutta KHO:n mukaan hylkäyspäätös oli oikea.

Suomessa adoptoinnin säännöstö on koukeroinen, sillä myöskään pariskunta, jossa nainen on 30- ja mies 50 -vuotias, ei voi ottaa pientä adoptiolasta, koska miehen ja lapsen ikäero nousee liaan suureksi. 30-vuotias nainen yksin voi kuitenkin adoptoida lapsen.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 29.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.