Yli 200-kiloinen mies joutui pikaruokaa syötyään sairaalaan – pudotti yli puolet painostaan: "Jos en olisi tehnyt mitään, olisin kuollut"

10:36

Yli kaksisataa kiloa painanut Zach Moore pudotti painonsa puoleen. Nyt hän haluaa jakaa tarinansa pelastaakseen muidenkin elämän kuin omansa.

Lapsenpyöreyttä vai lihavuutta? Katso yllä olevalta videolta, kuinka suuri ongelma lasten lihavuus on Suomessa, ja miten siihen voi puuttua.

Vuosi oli 2013 ja vaa’an lukema näytti 225 kilogrammaa. Reilusti ylipainoinen Zach kärsi olomuodostaan henkisesti ja fyysisesti, muttei kyennyt puuttumaan asiaan.

Asenne laihduttamiseen muuttui huonolaatuisen roskaruoan ansiosta. Zach sai pikaruokaravintolan annoksesta vakavan ruokamyrkytyksen ja joutui sairaalaan.

– Sairaalassa rukoilin saavani jatkaa elämääni. Mietin, miten perheeni ja vaimoni selviäisivät ilman minua. Olin luvannut olla ikuisesti puolisoni rinnalla, vanhenevani hänen kanssaan. En myöskään halunnut olla lapselleni isä, jota ei koskaan ollutkaan, kirjoittaa Zach Love What Matters -sivustolla.

Ajatusketju herätti miehessä kipinän, joka rohkaisi häntä pudottamaan painoaan.

Pohdintaa lautasen äärellä


Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Vuosi 2015. Vaaka kertoi Zachin laihtuneen lähes 20 kiloa. Se ei riittänyt, joten mies ryhtyi jatkotoimiin.

The Daily Mailin taannoisessa haastattelussa mies paljasti polttaneensa aiemmin päivässä kolme askia savukkeita ja juoneensa kaksi litraa Coca-Colaa. Elämäntavat eivät istuneet uuteen elämänasenteeseen.

– Ryhdyin tarkastelemaan, mitä oikeasti tungin kehooni. Mitä ruokani ja juomani sisälsivät? Kuinka ne saattoivat estää tai helpottaa minua pääsemään tavoitteeseeni? Zach kirjoittaa.

Hän lopetti sokerin ja limonadien käytön sekä tupakoinnin. Hiilihydraatit ja tärkkelykset saivat kyytiä lautaselta, ja Zach korvasi punaisen lihan vaalealla.

Myös annoskoot pienenivät, samoin kuin vaa’an lukema. Zachin tavoitteena oli laihduttaa sen verran, että hän pääsisi ohitusleikkaukseen.

Ohitusleikkauksesta apua

Myöhemmin vuonna 2015 Zach pääsi mahalaukun ohitusleikkaukseen. Ennen leikkausta hänen oli onnistunut pudottaa painostaan 50 kiloa.

Toivuttuaan leikkauksesta Zach ryhtyi harrastamaan kävelyä, 10 000 askelta päivässä.

– Oli hetkiä, jolloin kävelin keskiyöllä saadakseni lisäaskelia. Viikkojen ja kuukausien kuluessa kertyneet askeleet todella näkyivät muutaman vuoden kuluttua, Zach kirjoittaa.

"Ei hyvää ilman huonoa"


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Tosiaan, vuoden 2015 loppuun mennessä Zach oli onnistunut laihduttamaan huimat 135 kiloa – siis yli puolet alkuperäisestä painostaan.

Raju laihdutus jätti jälkeensä roikkuvan nahan, jota mies on korjauttanut leikkauksilla useampaan otteeseen.

– Haluan inspiroida kaikkia näkemään painon pudottamisen hyvät puolet, mutta ei ole hyvää ilman huonoa, Zach kirjoittaa.

Polvi muistutti ikävästi menneestä

Helmikuuhun 2017 mennessä Zachin oli onnistunut laihduttaa 160 kiloa. Terveeksi itseään luullut mies kärsi kuitenkin ikävän takapakin: hänen polvensa piti korjata kirurgisesti aikaisemman ylipainon vuoksi.

– Olin jumiutunut makaamaan sängyssä 23 päivää peräjälkeen. Masennus iski saman tien. Tuntui kuin olisin ollut taas 225-kiloinen, Zach kirjoittaa.

Sisukas mies ei kuitenkaan lannistunut täysin. Hän keskittyi itseensä, elämäänsä ja siihen, mihin suuntaan halusi polkunsa johtavan.

Motivaatiota muillekin


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Nyt 37-vuotias Zach on elämänsä kunnossa ja haluaa jakaa tarinansa muidenkin elämän pelastaakseen. Hän on jakanut muutoskuviaan ahkerasti esimerkiksi Instagram-tilillään, jolla on yli 28 600 seuraajaa.

Hän ei ota elämänmuutoksessa onnistumistaan täysin omiin nimiinsä. Zachin mukaan ilman vaimonsa tukea ja pojastaan saamaansa motivaatiota, mies ei olisi nyt kannustamassa muita ylipainosta kärsiviä elämänmuutokseen. 

– Jos en olisi tehnyt mitään, olisin tänä päivänä kuollut, Zach kirjoittaa.

***

0:36

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.