Pakkomielle ylensyöntiin oli johtaa sydänkohtaukseen – parikymppinen nainen laihdutti lopulta yli 60 kiloa: "Elän elämäni parasta aikaa"

7:42
Miten painonhallinnassa voisi onnistua? Miten koko ikänsä normaalipainoisena pysyneet ovat siinä onnistuneet? Asiasta keskusteltiin Huomenta Suomessa lokakuussa 2018.

Bek oli saada 22-vuotiaana sydänkohtauksen, mikä sai hänet aloittamaan elämäntapamuutoksen. Nyt peilistä katsookin 62 kiloa kevyempi nainen, kertoo Daily Mail

Bek Goddenin, 25, ruokatottumukset olivat epäterveelliset jo lapsena. Hän ei koskaan syönyt kasviksia ja naisen synnyinkodissa vesi käytännössä korvattiin Pepsi Maxilla.

Vaikka ruokailutottumukset olivat retuperällään, roskaruoka ei näkynyt urheilullisen tytön kehossa – kiitos Bekin aktiivisen tennisharrastuksen.

Todelliset ongelmat alkoivat sen jälkeen, kun aikuisuuden kynnyksellä ollut nainen sai koulunsa päätökseen ja lopetti säännöllisen liikuntaharrastuksensa.

Itsenäistyminen johti oravanpyörään – paisui kuin ilmapallo

Omilleen muuttanut nainen jämähti usein television ääreen ja herkutteli kaloripommeilla, kuten suklaalla, sokerikuorrutteisilla muroilla ja muilla herkuilla.

Koska kukaan ei ollut valvomassa Bekin ylensyömistä, hän ajautui oravanpyörään, jossa herkuttelu ja kotiinkuljetettu roskaruoka olivat päivittäisiä pakkomielteitä.

– Jos en ollut töissä, minä kirjaimellisesti söin aamusta iltaan. Minulla oli koko ajan nälkä ja kotonani oli koko ajan jotain epäterveellistä syötävää, Bek kertoo australialaismedialle

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Nuori nainen kertoo paisuneensa kuin ilmapallo, ja lopulta vaa'an viisari näytti vajaata 120 kiloa. Australialaisnainen ei suostunut kohtamaan paino-ongelmaansa – ei ennen kuin pienistä päivittäisistä askareista alkoi tulla yhä vaikeampia. Hän ei esimerkiksi pystynyt kuivaamaan selkäänsä suihkussa käymisen jälkeen.

– Lopulta kehossani ei ollut yhtäkään kohtaa, josta olisin pitänyt: käteni olivat järkyttävät, vatsani valtava ja itsetuntoni ihan pohjamudissa, nainen kertaa. 

Laihtuminen ei ollutkaan niin helppoa – turvautui kirurgin veitseen

Lopulta Bek sai tarpeekseen ja jätti sokeripommit pois päivittäisestä ruokavaliostaan. Laihdutusprojektin alku ei kuitenkaan ollut niin helppo kuin olisi voinut luulla.

Vaikka selvästi ylipainoinen nainen alkoikin liikkua säännöllisesti ja söi terveellisesti, hänen painonsa ei laskenut kiloakaan ensimmäisten kuukausien aikana.

Lääkäreiden mukaan korkea verenpaine rasitti liikaa naisen sydäntä, eikä urheilun harrastamista voinut tehdä niin intensiivisesti kuin ennen.

– Havahduin tilanteeseeni sen jälkeen, kun minulle diagnosoitiin verenpainetauti. Silloin tajusin, että minun on oikeasti pudotettava painoani, Bek muistelee elämänsä käännekohtaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Kärsin voimakkaista sydämen tykytyksistä. Olin silloin vain 22-vuotias ja olin vähällä saada sydänkohtauksen. Se oli pelottavaa, Bek kuvailee pysäyttävää hetkeä. 

Bek kokeili mitä erilaisempia dieettejä ja liikuntaohjelmia, mutta mikään ei tuntunut auttavan tukalassa ja epätoivoisessa tilanteessa.

Lopulta Bek ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin turvautua kirurgin veitseen. Hänelle tehtiin lihavuusleikkaus, joka tunnetaan myös mahalaukun ohitusleikkauksena.

Leikkaus ei poista ongelmaa

Vaikka naisen vatsalaukusta poistettiin 80 prosenttia ylensyömisen estämiseksi, Bek haluaa muistuttaa, ettei leikkaus itsessään poista ongelmaa – työ jatkuu myös sen jälkeen. Nainen muistuttaa, että potilaan psyyke on sama myös leikkauksen jälkeen, mikä voi toisinaan vaatia myös psykiatrista hoitoa.

– Minun tekee esimerkiksi edelleen mieli syödä samoin kuin ennen, mutta koska pystyn leikkauksen jälkeen syömään niin vähän, menetin intohimon ruokaa kohtaa, Bek avaa omaa paranemisprosessiaan. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Bekin kova henkinen kamppailu ja 1,5 vuoden kurinalainen työ kannatti, sillä hurjasti hoikistunut nainen painaa nykyisin 54 kiloa. Tuoreissa kuvissa poseeraa 62 kiloa kevyempi nainen, joka tuntee olonsa kuin uudestisyntyneeksi – hän tuskin tunnistaa itseään peilistä.

– Kun joku kysyy, minkä kokoinen olen, minulla menee hetki ennen kuin osaan vastata, nainen kertoo.

Näin Bek lopulta onnistui ja pysyy tavoitteessaan

Bek kertoo, ettei noudata tällä hetkellä tarkkaa ruokavaliota, sillä hän ei halua rajoittaa itseltään mitään.

– En halua ottaa riskiä, että palaan entiseen elämääni, jossa ruoka oli kaiken keskipisteenä. Haluan varmistaa, että teen terveellisiä valintoja, Bek perustelee.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Hän syö periaatteessa kuten ennenkin, mutta valmistaa aterioistaan terveelliset versiot. Aiemmin hän ei katsonutkaan kasviksiin päin, mutta nykyisin silminnähden elämäänsä tyytyväinen nainen nauttii päivittäin tuoreita kasviksia ja hedelmiä. 

Terveellisten elämäntapojen noudattaminen vaatii kuitenkin suunnitelmallisuutta ja päättäväisyyttä. Lihavuusleikkauksen vuoksi nainen pystyy syödä kerrallaan vain kupillisen ruokaa, mikä on vaatinut pitkällistä totuttelua.

Liikunnan suhteen nainen suosii ryhmäliikuntatunteja ja ohjattuja jumppatunteja, sillä hän kokee, että toisen ohjauksessa hän pystyy treenaamaan tavoitteellisemmin.

– Suosin lähinnä kuntosalitunteja, kuten body pumpia ja nyrkkeilytunteja, joissa saan itsestäni enemmän irti.

– Elän elämäni parasta aikaa. On aivan parasta, kun voin pukea haluamani vaatteet päälle, mennä vapaapäivinäni rannalle ja nauttia liikunnasta. Vanha Bek ei olisi koskaan tuntenut niin, Bek kehuu. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja