Ylen uutislähetystä muokattiin rasistisesti ja jaettiin eteenpäin – parodia ei kelvannut tekosyyksi oikeudelle

Muunneltu uutislähetyksen pätkä oli peräisin keväältä 2020 ja siinä kerrottiin juuri alkaneesta koronapandemiasta.

Oulun käräjäoikeus on antanut tuomion Ylen somalinkielistä uutislähetystä muokanneelle ja yleisölle muokatun version välittäneelle henkilölle. 

Henkilö tuomittiin sakkorangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta. Hänen tulee maksaa tekijänoikeuslain mukaista hyvitystä teoksen käytöstä 640 euroa sekä korvauksia 2 260 euroa.

Asiasta kertoo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK ry).

Syytetty oli tiedotteen mukaan ilman Ylen lupaa muunnellut pätkää uutislähetyksestä lisäämällä siihen oman tekstityksen ja välittänyt muunneltua versiota silloisessa Twitterissä, nykyisessä X:ssä.

Tekstitys oli oikeudenhaltijan mielestä rasistinen ja halventava. 

Muunneltu uutislähetyksen pätkä oli peräisin keväältä 2020 ja siinä kerrottiin juuri alkaneesta koronapandemiasta.

Syytetty vetosi siihen, että kyseessä oli parodia, johon ei tarvitsisi oikeudenhaltijan lupaa. Tuomioistuimen mukaan kyse oli teoksen kielletystä muuntelusta, ei tekijänoikeuslaissa tarkoitetusta parodiasta.

Tuomioistuin viittasi myös Euroopan unionin tuomioistuimen tulkintaohjeistukseen, jonka mukaan sallittuna parodiana ei voi pitää teosta, joka sisältää syrjiän viestin.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan kyseessä on ensimmäinen tuomio, joka koskee nykyistä parodiarajoitusta. TTVK ry edusti Yleä asiassa. 

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat