Mainos

Yleislakko uhkaa Tanskassa

Tanskaa uhkaa yleislakko ensi viikonvaihteessa. Työmarkkinaosapuolten sopimusneuvottelut kariutuivat jokin aika sitten, mutta uutinen jäi kansankäräjävaalien takia lähes huomaamatta.

Noin puolta miljoonaa työntekijää edustavat ammattiliitot ovat antaneet lakkovaroituksen lähes kaikilla aloilla, joita ei määritellä elintärkeiksi. Sopimukseen pääsy ei näytä kovinkaan todennäköiseltä. Jo tiistaina tehtiin varaslähtö, kun satakunta SAS:n palveluksessa olevaa ilmailualan toimihenkilöä lopetti työnsä vastalauseeksi sille, että heidän neuvottelunsa oli siirretty sovittelijalle.

Jos lakko alkaa, koko Tanska lamaantuu muutamaksi päiväksi. Joukkoliikenne pysähtyy, monet lehdet jäävät ilmestymättä eikä elintarvikkeita toimiteta liikkeisiin. Seuraavaksi loppuvat bensiini- ja ruokavarastot.

Neuvotteluja on käyty ahkerasti, mutta osapuolet ovat yhä kaukana toisistaan. Tanskan talouden nousukauden takia työntekijät vaativat lisää palkkaa, suurempia eläkkeitä, viikon ylimääräistä lomaa ja lyhyempiä työaikoja.

Työnantajat puolestaan tähtäävät kilpailukykyiseen tulokseen, mikä suunnilleen merkitsisi palkkojen pysymistä ennallaan. He haluavat myös lisää joustoa työaikoihin, mikä käytännössä tarkoittaa, että työvoimaa olisi voitava käyttää aina silloin kun on tarve.

Viimeiset ratkaisevat neuvottelut käydään keskiviikkona, ja jos silloin ei löydy sopua, lakon uhka kasvaa. Pieniä toiveita on, että sovittelija Asbjörn Jensen tekee välitysehdotuksen, jos katsoo osapuolten lähentyneen toisiaan. Kaiken todennäköisyyden mukaan tanskalaisia odottaa kuitenkin viikonvaihteessa kaaos. Työnantajat uhkaavat vastata lakkoihin työnseisauksilla, ja tilanne saattaa laueta vasta hallituksen väliintulolla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.