Yle: Suomalaisilla yhtiöillä salaisia verosopimuksia Luxemburgiin - 0,1 prosentin vero!

Ylen MOT-ohjelman mukaan suomalaisista yhtiöistä muun muassa Huhtamäellä ja SRV:llä on salaisia verosopimuksia Luxemburgin verottajan kanssa.

MOT:n tiedot perustuvat kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n selvitykseen. Sen mukaan Luxemburg on tehnyt edullisia verojärjestelyjä satojen suuryritysten kanssa.  

MOT:n mukaan esimerkiksi Huhtamäen luxemburgilainen tytäryhtiö maksaa Luxemburgiin vain 0,1 prosenttia veroa, kun virallisesti maan yhteisövero on 29 prosenttia. SRV:llä on MOT:n mukaan Luxemburgissa tytäryhtiö, jonka ei tarvitse maksaa maahan osinko- ja myyntivoittoveroja. 

SRV:n mukaan kyseessä on EU:n sisämarkkinoilla normaali toiminta ja Luxemburgin tytäryhtiön liikevaihto on vähäinen.  

-Kaikkien kansainvälistä kiinteistökauppaa käyvien yhtiöiden täytyy olla läsnä Luxemburgin ja Hollannin tapaisilla markkinapaikoilla, viestintäjohtaja Taneli Hassinen kertoo STT:lle.  

Huhtamäestä kerrottiin, että konsernilla on tällä hetkellä toimintaa 30 eri maassa ja tytäryhtiöiden rahoitus pyritään järjestämään mahdollisimman tehokkaasti ja käytännöllisesti.  

-Huhtamäki maksaa jokaisessa toimintamaassaan veronsa ja hoitaa muut velvoitteensa lakien ja säännösten mukaan, viestintäjohtaja Katariina Hietaranta kertoo STT:lle sähköpostitse.  
SRV:n ja Huhtamäen verosopimukset on MOT:n mukaan tehty 2009.  

Osittain yllätys

 
Verohallinnon ylitarkastaja Hannu Kuortti sanoo, että salaisten sopimusten mahdollisuus oli hänelle jossain määrin yllätys. Toiminta vaikuttaisi sinällään olevan laillista, mutta se herättää kysymyksiä esimerkiksi verosopimusten käsittelyajoista.  

-Sellaisen vaikutelman on saanut, että jos hakemus lähetetään tänään, niin siitä päätetään aika nopeasti, oliko jo samana päivänä vai seuraavana. 

Ovatko ne sitten standardiasioita, ettei niitä tarvitsekaan miettiä, mutta ei ainakaan Suomessa ihan näin äkkiä päätöksiä tehdä.  
Kuortti korostaa, että yksityiskohtia on vaikea kommentoida ilman sopimusten tutkimista, eikä hän virkamiehenä edes voi ottaa kantaa yksittäisiin tapauksiin.  

-On kuitenkin tervetullutta, että herää keskustelu siitä, että EU:n sisällä on tällaisia alueita, joiden voidaan yhteisön näkökulmasta katsoa toimivan vain omia etujaan ajaen.  

Hän huomauttaa, että Luxemburgin lisäksi Hollanti ja Irlanti tarjoavat tietyillä alueilla edullista verosääntelyä.  

Lue myös:

    Uusimmat