Yksinkertainen pomodoro-tekniikka auttaa keskittymään – näppärä tapa tauottaa työtä tai opiskelua

Näin voit koulia aivojasi keskittymään paremmin! 1:17
KATSO MYÖS: Itse aiheutetusta keskittymisvaikeudesta voi opetella pois. Videolla kerrotaan vinkkejä!

Pomodoro-tekniikka voi auttaa keskittymään ja tehostaa ajankäyttöä. Internetistä löytyy runsaasti videoita, jotka yhdistävät rauhoittavan taustamusiikin ja työn jaksottamisen äänimerkkien avulla.

Olet saattanut kuulla pomodoro-tekniikasta, jonka sanotaan auttavan keskittymisessä, vaati jakamatonta huomiotasi sitten työt tai opiskelu.

Tekniikan ideana on jaotella käyttämäsi aika tehokkaasti keskittymiseen ja tauon pitämiseen, jolloin aivosi toimivat parhaiten.

Osa taas käyttää keskittymisen tukena rauhallista taustamusiikkia tai -äänimaisemaa. Jos jalka alkaa vipattaa liikaa omia suosikkibiisejään kuunnellessa, ratkaisuna voi olla esimerkiksi sateen ropina tai kotoisa takkatulen rätinä.

Entäpä jos nämä kaksi, pomodoro ja miellyttävä äänimaisema yhdistetään?

Mikä pomodoro?

Pomodoro tarkoittaa italiaksi tomaattia ja kyseinen ajanhallinnan tekniikka onkin oletettavasti saanut nimensä tomaatin muotoisesta munakellosta, Työterveyslaitoksen sivuilla kerrotaan.

Tekniikassa on pääsääntöisesti kyse siitä, että tietty aika keskitytään jonkin ennalta määritellyn tehtävän tekemiseen ja sitten pidetään lyhyt tauko. Pomodoro-työskentelyn ajaksi kannattaa minimoida kaikki mahdolliset häiriötekijät, kuten piippaava puhelin tai sähköposti.

Käytännössä ennalta määritellyt ajanjaksot voi säätää juuri itselleen sopiviksi, mutta oletuksena pomodoro-tekniikassa on, että työjakso kestää 25 minuuttia ja sitä seuraava tauko 5 minuuttia. Neljännen työjakson jälkeen voi pitää hieman pidemmän, kehoa ja aivoja virkistävän tauon.

Samanlaisia syklejä voi tehdä päivän aikana niin monta kuin on tarpeen.  

Kun määrittelee ennalta, mihin tehtävään keskittyy, aivot eivät lähde harhailemaan niin pahasti, eikä sorru esimerkiksi niin helposti siihen, että yrittäisi tehdä liian montaa asiaa samanaikaisesti.

Rajattu aika voi myös helpottaa toimeen tarttumista ja toisaalta myös työn tai opiskelun tauottamista.

Pomodoro-apuvälineitä

Pomodoro-tekniikkaa voi siis yksinkertaisemmin toteuttaa vaikkapa juuri munakellon tai puhelimen ajastimen avulla.

Jos kaipaat työskentelysi taustalle kuitenkin jotain taustamusiikkia tai hälyä, internet on pullollaan erilaisia sovelluksia ja videoita, jotka löytyvät muun muassa hakusanalla pomodoro timer.

Esimerkiksi YouTubesta löytyy erilaisilla teemoilla lukuisia pomodoro-videoita, joissa joko äänimerkki tai selvästi vaihtuva äänimaisema kertoo, milloin työskentelyvaihe muuttuu tauoksi ja tauko takaisin työskentelyvaiheeksi.

Keskittymistä voi hakea esimerkiksi kuvittelemalla opiskelevansa sateisena päivänä Tylypahkan kirjastossa.

Harry Potter -fanit saattavat esimerkiksi keskittyä paremmin, jos ajankäyttöä rytmittää Tylypahkan oppituntien äänimaisema tai sulkakynän rapistus Korpinkynsien oleskeluhuoneessa.

Kannattaa myös kokeilla, olisiko hobittien asuttama Kontu äänimaailmaltaan oivallinen työskentelyn tai opiskelun taustaääneksi.

Romantiikasta ja klassisesta pianon pimpottelusta innostuva saattaa löytää fokuksen taas Ylpeys ja ennakkoluulo -aiheisesta pomodorosta.

Piirrettyjen ystävät taas joko innostuvat fiilistelemään mukana tai sitten rauhoittuvat keskittymään kuunnellessaan tätä Disney-teemaista pomodoroa.

Jos itsellesi sopii 25 minuutin työskentelyjakson sijaan 50 minuuttia tehokasta työskentelyä ja sitten 10 minuutin tauko, kokeile tätä luontoäänillä ryyditettyä, Studio Ghibli -elokuvien henkistä pianomusiikkia.

Musiikin tai luontoäänien sijaan pomodoro-kellon taustalla voi olla yksinkertaisesti myös "ruskeaa kohinaa".

Katso myös: "Tavoitteet pitää saavuttaa, muuten omatunto kärsii" – MTV keräsi työelämän stressitekijät ja näin asiantuntijat vastaavat

"Tavoitteet pitää saavuttaa, muuten omatunto kärsii"– MTV keräsi työelämän stressitekijät ja näin asiantuntijat vastaavat 6:04
Varsinkin keskittymistä vaativaa työtä pitää osata tauottaa riittävästi, etteivät aivot ylikuormitu.

Lue myös:

    Uusimmat