Yksinhuoltajien työttömyys pahentunut

Samalla kun työttömyys on kasvanut, myös yksinhuoltajaperheiden köyhyys on tuplaantunut kymmenessä vuodessa.

Yksinhuoltajien työnsaanti on vaikeutunut selvästi lamavuosia edeltävästä ajasta.

Tällä hetkellä vain noin puolella alle kouluikäisten lasten yksinhuoltajaäideistä on työpaikka. Alan etujärjestöt uskovat työnantajien pelkäävän lasten sairastamisesta johtuvia runsaita poissaoloja.

Yleisesti on tiedossa, että pienten lasten äidit eivät ole halutuimpia työntekijöitä, mutta vielä hankalampaa on työnsaanti yksinhuoltajana.

- Kun on yksinhuoltaja, niin siinä ei työnantaja voi olettaa, että sieltä toinen vanhempi jäisi välillä kotiin. Se on aina tämä sama vanhempi, joka jää lapsen sairastaessa kotiin, aluevastaava Outi Olli lapsiperheiden etujärjestö ry:stä kertoo.

Vielä parikymmentä vuotta sitten neljällä viidestä yksinhuoltajaäidistä oli työpaikka. Tuolloin vielä sairaan lapsen kotihoidon palvelut toimivat useimmissa kunnissa päinvastoin kuin nyt.

Samalla kun työttömyys on kasvanut, myös yksinhuoltajaperheiden köyhyys on tuplaantunut kymmenessä vuodessa. Nyt jo runsas kolmannes yksinhuoltajaperheistä kuuluu alimpaan tuloluokkaan.

- Eli siellä on yhden tulonsaajan tulot ja kun ei verotuksessa ole lapsivähennyksiä tai mitään tämmöisiä, niin se ongelma on iso, Olli painottaa.

Juuri nyt lakiin yritetään saada muutosta, jolla myös etävanhempi voisi olla kotona lapsen sairastuessa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat