Jos kotonasi on sauna, älä missään nimessä toimi näin – vakuutusyhtiö varoittaa: "Merkittävä vaaratekijä"

Tiesitkö? Näin monta palovaroitinta kotona oikeasti pitäisi olla 1:36
KATSO MYÖS: Näin monta palovaroitinta kotona pitäisi oikeasti olla.

Mitä säilytät saunassasi? Toivottavasti et juuri mitään. Vakuutusyhtiö varoittaa paloturvallisuusriskeistä.

Saunan käyttäjä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa suuresti kotinsa paloturvallisuuteen, muistuttaa vakuutusyhtiö If tiedotteessaan. Etenkin pienissä asunnoissa saunaa saatetaan hyödyntää muuhunkin kuin saunomiseen, mutta sen käyttö vaikkapa pyykinkuivatukseen on suuri paloriski. Esimerkiksi alkuvuodesta poliisi epäili kohtalokkaan tulipalon Salossa alkaneen pyykin kuivaamisesta saunassa.

Ifin kerros- ja rivitalovakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen  kehottaa ratkaisemaan kodin säilytysongelmat muulla tavoin kuin säilyttämällä ylimääräistä tavaraa saunassa.

– Lauteille pinotut pyykkivuoret ovat merkittävä vaaratekijä, jos esimerkiksi sauna on etäkytkettävä ja lemmikki pääsee saunaan pudottamaan tekstiilejä kiukaalle, Rantanen huomauttaa tiedotteessa.

Lelu aiheuttanut paloja

Saunassa tapahtuvan palon yleisin syy on kiukaan ja palavan materiaalin välille jäänyt liian pieni etäisyys. Ifin vahinkotilastoissa on tapauksia, joissa palo on syttynyt esimerkiksi kiukaalle jääneen muovisen mukin tai lapsen lelun vuoksi.

– Useimmiten aiheuttaja on kuitenkin kiukaalle pudonnut kuivumassa ollut pyykki. Toisinaan näkee vielä saunaan viritettyjä pyykkinaruja, joita ei tulisi missään nimessä käyttää, toteaa Rantanen.

Vaikka saunapalot ovat laskussa Ifin tilastojen mukaan, saunassa säilyttämisestä aiheutuvia vahinkoja tapahtuu edelleen säännöllisesti. Tilastot kertovat, että esimerkiksi nämä asiat ovat aiheuttaneet tulipalon:

1. Vaatteet ja kengät
2. Pyyhkeet ja laudeliinat
3. Lasten lelut
4. Juomamukit
5. Saunakiulu
6. Siivousvälineet

Toimi näin ennen kuin ajastat lämmityksen

Jos saunan voi ajastaa tai kytkeä päälle ulkopuolelta, Ifiltä kehotetaan tarkistamaan saunatila ennen kytkentää. Eihän saunassa vain ole ylimääräisiä tavaroita?

Saunassa tulipalo alkaa salakavalammin kuin vaikkapa keittiössä, sillä ovien takana kytevää paloa ei niin vain huomaakaan ajoissa. On hyvä muistaa, että vaikka sauna kytkeytyisi vahingossa päälle, tyhjänä tavaroista tila on paljon turvallisempi.

Sauna kannattaa pitää tyhjänä myös vakuutuskorvausten vuoksi. Vaikka vakuutus korvaisi saunapalon, omaisuuden säilyttäminen tai kuivattaminen saunassa on kiellettyä, ja ohjeiden laiminlyönti voi johtaa siihen, ettei vakuutuskorvausta maksetakaan tai sitä alennetaan.

Palovaroittimien toimintakunnossa suuria puutteita – korvaako vakuutus? Katso video:

Palovaroittimien toimintakunnossa suuria puutteita – korvaako vakuutus? 9:06
Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä?  Miten monta monta palovaroitinta kotona oikeasti pitäisi olla? Keskustelemassa  Antti Määttänen Lähi-Tapiolasta sekä johtava asiantuntija Kari Telaranta Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä.

Lähde: If Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat