Suostuuko puhelimesi latautumaan vain tietyssä asennossa? Asiantuntija paljastaa syyn yleiseen ongelmaan: "Jos ladatessa johtoa pitää käännellä..."

Suostuuko puhelimesi latautumaan vain tietyssä asennossa? Tässä syy 0:30
Toimiiko puhelimesi laturi vain tietyssä asennossa? Tässä syy

Jos puhelin lakkaa lataamasta, syy on todennäköisesti latausliittimeen kertynyt lika.

Laitat pitkän päivän päätteeksi puhelimen laturiin, mutta palkki ei muutukaan vihreäksi. Sen sijaan johtoa saa nykiä ja nytkytellä, kunnes lataus käynnistyy. Tuttua? 

Jos puhelin lakkaa yllättäen lataamasta, syy on todennäköisesti hiekka, nöyhtä, pöly ja muut taskun pohjalla pyörivät roskat – ne nimittäin tunkeutuvat helposti puhelimen latausliittimeen ja tukkivat sen.

– Laitteen latausliittimeen kerääntyy pölyjä ja muuta likaa erittäin helposti taskuista ja laukuista. Lika pakkaantuu liittimen pohjalle aina, kun laturin liittää kiinni, kuvailee Fonum Oy:n huoltopäällikkö  Sami Vaittinen.

"Tavaraa on tuolloin liittimessä niin paljon, että ongelma on fyysinen"

Liitintä voi itse yrittää puhdistaa esimerkiksi paineilmalla, mutta ongelmaksi muodostuu yleensä viitsiminen: Vaittisen mukaan paineilmaa pitäisi käyttää usein, jotta roskaa ei pääse kertymään liikaa.

– Tavaraa voi olla liittimessä niin paljon, että ongelma on fyysinen. Jos ladatessa johtoa pitää käännellä, että se tietyssä asennossa alkaisi ladata, silloin voi olla kyse likaongelmasta. Silloin latausliitin toimii vain tietyssä asennossa. Päivittäin meille tulee asiakkaita, joilla on tämä ongelma, ja laturia on joutunut asettelemaan jo pitkään, jotta se lataisi, Vaittinen kuvaa.

Jos pöly on jo pakkautunut tiiviisti paikalleen, liitintä voi yrittää puhdistaa esimerkiksi hammastikun kärjellä. Metallia puhelimeen ei pidä työntää, ja ronkkiminen on aina riski: periaatteessa siten voi hajottaa latausliittimen tai jopa puhelimensa.

– Liittimen tukkeutuminen voi aiheuttaa myös rikkoutumisen, koska johdon asetteluun tarvitaan enemmän voimaa, jos liitin on tukossa. Siten voi vahingoittaa itse liitintä.

Muitakin syitä on

Jos latausaika sen sijaan on huomattavasti pidempi kuin ennen, syy voi olla laitteen iässä:  yleensä lataus hidastuu vanhemmissa laitteissa, koska akku on jo heikossa kunnossa.

– Hidastuminen voi myös johtua heikkolaatuisesta johdosta tai seinäkappaleesta, Vaittinen vinkkaa.

– Pikalatausta tukevissa laitteissa on tärkeää, että johto ja seinäkappale tukevat pikalatausta myös, koska muuten laite lataa vain "normaalisti", ilman pikalataustoimintoa.

Lue myös:

    Uusimmat