Yksi asia hyvä tehdä jo nyt, vaikket olisikaan vielä myymässä asuntoasi – älä karkota ostajaa jo ensivilkaisulla

Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit! 0:40
KATSO MYÖS: Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit.

Vaikkei asunnon myyntiä suunnittelisikaan lähikuukausille, kannattaa asunnon myyntikuvat ottaa jo keväällä.

Asunnon myyntiin ei kannata herätä viime hetkillä. Vaikkei omaa asuntoaan suunnittelisikaan laittavansa myyntiin juuri nyt, kannattaa yksi asia tehdä jo varmuuden varalta.

– Vaikka asunto menisi myyntiin vasta myöhemmin, myyntikuvat kannattaa ottaa nyt. Kevään valossa kylpevä koti näyttää parhaat puolensa. Oikeassa valossa värit heräävät henkiin. Onnistuneisiin kuviin ei tarvita kännykkää kummempaa kameraa tai kalustoa. Hyvä valo ja muutama osuva kikka vievät pitkälle, Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen sanoo tiedotteessa.

Paras hetki kuvien ottamiselle on päiväsaikaan. Kattolamppuja ei kannata laittaa päälle, mikäli luonnonvaloa riittää. Suora auringonvalo saa kuitenkin pinnat hohtamaan luonnottomalla tavalla, ja lisäksi se peittää ikkunoista näkyvän maiseman vastavaloon. Paras kuvaushetki onkin usein keskipäivällä, kun aurinko on korkeimmillaan.

Millainen merkitys asuntokuvilla on asunnon myymisen kannalta?

Myyntikuvilla voi olla suurikin merkitys sille, kuinka asunto käy kaupaksi.

Huonot valokuvat tekevät upeastakin asunnosta ahtaan ja pimeän näköisen, mikä voi karkottaa uuden asunnon metsästäjät. Onnistuneilla kuvilla puolestaan tuot esiin kotisi parhaat puolet.

Videolla stailistin vinkit: Näin otat hyvät myyntikuvat asunnosta. Juttu jatkuu videon alla.

Stailisti vinkkaa: Näin otat hyvät myyntikuvat asunnosta 2:35
Stailisti Satu Uotila vinkkasi Viiden jälkeen -ohjelmassa vuonna 2022, miten välttää pimeät ja tunkkaiset asuntokuvat. 

Liika on kuitenkin liikaa. Laajakulmalla otetut kuvat voivat luoda mielikuvan suuresta, avarasta asunnosta, jolloin näytölle tulevat pettyvät jo eteisessä, jos todellisuus ei vastaakaan myyntikuvia.

Miten otat hyvät kuvat asunnosta myynti-ilmoitusta varten?

Kuvista on hyvä siivota turhat huonekalut pois, mutta tyhjäkään asunto ei ole ihanteellinen. Ostajan on hyvä kyetä arvioimaan huonekalujen avulla asunnon mittasuhteita.

Ota vaakakuvia, ja muista valo! Kuvaa kaikki huoneet ainakin kahdesta suunnasta. Muista myös ulkokuvat. Ota kuvia mieluummin liikaa kuin liian vähän. Onnistuneet kuvat saa otettua myös älypuhelimella – hienoa järjestelmäkameraa ei tarvita.

Valitse pääkuva tarkasti, sillä se näkyy ilmoituksessa ennen ilmoituksen avaamista vaikkapa somessa. Yksityiskohtakuviakin ilmoitukseen kannattaa ottaa, mutta pääkuvan ei kannata olla kuitenkaan tietystä yksityiskohdasta. Pääkuvana kannattaa suosia ulkokuvaa tai laajaa sisäkuvaa.

– Asunnon kuvaaminen on monen asuntoaan kauppaavan stressitekijä, sillä kuvilla todella on väliä. Epäonnistuneet esittelykuvat voivat karkottaa asunnonostajan jo ensivilkaisulla, Leinonen sanoo.

Leinonen muistuttaa, että toisinaan ostopäätöksen ratkaisee se, mahtuuko uuden asunnon olohuoneeseen vaikkapa suvun perintöruokapöytyä. 

– Asunnon pohjakuva ja siihen merkityt seinien mitat ovat siksi keskeisen tärkeä osa asuntoilmoitusta.

Lainojen kohonnut korkotaso on hillinnyt ostobuumia, vaikka asuntojen vaihtamisen tarve ei sinällään ole kadonnut.

– Tällä hetkellä vallitsee edelleen ostajan markkinat, sillä myynnissä olevia kohteita on paljon ja uutta kotia etsiviä on myytävien kohteiden lukumäärään nähden vähemmän. Asuntojen myyjät kilpailevat keskenään ostajista. Siksi myyntiin ja erityisesti kuviin kannattaa nyt panostaa, Leinonen sanoo.

Lähde: Oikotie

Lue myös:

    Uusimmat