Miten saada asunto myydyksi ostajan markkinoilla? – "Myyjä voi konkreettisesti vaivannäöllä vaikuttaa siihen, tarttuuko mahdollinen ostaja asuntoon"

Kenen kannattaa myydä asuntonsa itse ja kenelle välittäjästä on korvaamatonta hyötyä? 8:21
KATSO MYÖS: Kenen kannattaa myydä asuntonsa itse ja kenelle välittäjästä on korvaamatonta hyötyä?

Asuntoa myymässä? Lue, mitä myymisessä kannattaa ottaa huomioon, kun käynnissä ovat ostajan markkinat.

Suomen asuntokaupassa on siirrytty ostajan markkinoihin. Tämä tarkoittaa, että myynnissä on paljon asuntoja, mutta kauppoja tehdään niukasti suhteutettuna niiden lukumäärään. Oikotie muistuttaakin tiedotteessaan, että asunnon saaminen kaupaksi on tällä hetkellä aiempaa kinkkisempää. Asuntoaan myyvän kannattaakin todella panostaa myymiseen, jos kotinsa mielii saada kaupaksi.

– Omistusasuntojen markkinat ovat aaltoilleet viime vuosina poikkeuksellisen nopeasti. Aaltoliike sinänsä on normaalia, mutta nyt on menty todella vilkkaasta menekistä melko yhtäkkisesti tämänhetkisiin ostajan markkinoihin, Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen sanoo tiedotteessa.

Leinonen huomauttaa, että asuntoilmoituksia kyllä katsellaan aiemmassa määrin eli kiinnostuneita ostajia siis on.

– Se tarkoittaa, että myyjä voi konkreettisesti vaivannäöllä vaikuttaa siihen, tarttuuko mahdollinen ostaja asuntoon.

Oikotien mukaan myyntiponnistusten merkitys korostuu nyt, kun asuntokaupan tilanne on muuttunut koronakriisin aikaisesta poikkeuksellisen aktiivisesta menekistä.

– Asuntoja ostetaan nytkin, eihän kotien tarve sinänsä vähene. Muutos on ennen kaikkea asuntosijoittamisessa ja tilanteissa, joissa valitaan vuokra-asunnon ja omistusasunnon väliltä. Syitä tämänhetkiseen tilaan ovat korkojen nousu, inflaatio ja yleinen epävarmuus. Yksi iso konkreettinen syyllinen on Venäjän aloittama sota, Leinonen kertoo.

Uudenlaiset kannustimet käyttöön

Jotta asuntonsa houkuttelevuutta ostajan silmissä voisi lisätä, saattaa myyjä joutua ottamaan uudenlaisia keinoja käyttöön. Oikotieltä huomautetaan, että esimerkiksi sähkön hinta voi vaikuttaa uutta kotia etsivän ostopäätökseen, sillä suomalaiset ovat aiempaa tietoisia energiankulutuksen kustannuksista.

Leinonen vinkkaa, että myyjä voi madaltaa ostokynnystä tarjoamalla ostajalle esimerkiksi vuoden sähkölaskut kaupan päälle, mutta sähkönkulutukselle kannattaa sopia katto, jonka kannustin kattaa.

– Toisaalta myös yhtiövastikkeiden maksamisessa vastaan tulemista kannattaa miettiä nyt, kun taloyhtiöt pohtivat korkean korkotason ja energian hintojen tuomaa nostopainetta vastikkeisiin.

Asunnon houkuttelevuutta – ja arvoa – voi nostaa myös energia- ja pintaremontein.

Sp-kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen  kertoi viime vuonna, että on kuitenkin epäselvää, vaikuttavatko energiaremontit asuntojen hintoihin.

– Indikaattoreita on, että jos samalla kadulla on myynnissä samankaltaiset talot, jossa toisessa on maalämpö ja toisessa kaukolämpö, maalämpö menee nyt nopeammin kaupaksi. Tämä kielii siitä, että maalämpöön siirtyneestä talosta saadaan vähän parempi hinta, Rantanen totesi Sp-Kodin ja Säästöpankin tiedotteessa.

Stailisti vinkkaa, kuinka otat asunnosta hyvät myyntikuvat itse. Juttu jatkuu videon alla.

Stailisti vinkkaa: Näin otat hyvät myyntikuvat asunnosta 2:35
Stailisti Satu Uotila vinkkaa miten välttää pimeät ja tunkkaiset asuntokuvat.

"Myyjän todella kannattaa nähdä extravaivaa"

Myyntiin panostaminen erottuu myyjien kilpaillessa ostajista.

– Nyt myyjän todella kannattaa nähdä extravaivaa myynnin edistämiseksi. Kannattaa tarjota heti mahdollisimman kattavat tiedot asunnosta, panostaa esittelyvalokuviin, tehdä esittelyvideo, markkinoida kohdetta ahkerasti somessa, antaa yksityisesittelyjä ja antaa kaikkinensa itsestään mukava ja luotettava mielikuva. Kun asuntoa esittelee valokuvissa, videolla ja kasvokkain, kannattaa muistaa, että toinen ei ole ostamassa sinun kotiasi, vaan ostamassa oman asunnon, Leinonen luettelee ja muistuttaa, että kalustamattomuus tai kalustuksen vähäeleisyys on tästä syystä usein otollisinta.

Mitkä seikat kiinnostavat ostajaa juuri tämänhetkisessä tilanteessa? Siitä asunnon myyjän on syytä ottaa selvää.

– Kannattaa panostaa omaan asiantuntemukseen esimerkiksi energiatehokkuuden ja taloyhtiön sekä asuinalueen tulevaisuudennäkymien osalta. Näiden seikkojen merkitys on noussut, Leinonen toteaa.

Myyjän kannattaa varautua normaalia pidempään myyntiaikaan, johon oikein harkitulla hinnoittelulla voi toki itse vaikuttaa.

Katso myös: Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit!

Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit! 0:40
Tietyt jutut kannattaa huomioida, kun asuntoa siivoaa myyntikuntoon.

Lähde: Oikotie

Lue myös:

    Uusimmat