YK: Pandemiat lisääntyvät ja tappavat yhä enemmän ihmisiä

8:57
Kiihtyvä koronavirusepidemia sulkee Saksan – Euroopan kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola raportoi paikan päältä

Tulevaisuudessa pandemiat lisääntyvät ja tulevat tappamaan entistä enemmän ihmisiä, jos ihmiset eivät muuta radikaalisti suhtautumistaan luontoon, kertoi YK:n biodiversiteettipaneeli raportissaan torstaina.

Paneelin mukaan eläimissä on noin 850 000 uuden koronaviruksen kaltaista virusta, jotka voivat tarttua ihmiseen. Elinympäristöjen tuhoaminen ja kyltymätön kuluttaminen johtavat siihen, että eläinten taudit tarttuvat entistä todennäköisemmin ihmisiin.

– Ei Covid-19 -pandemian – tai minkään muunkaan pandemian – syntyyn liity mitään mystiikkaa. Samat ihmisen toimet, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta ja biodiversiteetin häviämistä ruokkivat myös pandemiariskiä maataloutemme välityksellä, sanoi raportin tekemistä johtanut Peter Daszak torstaina.

Raportin mukaa nykyinen koronapandemia on järjestyksessään kuudes sitten vuoden 1918 influenssapandemian. Kaikkien perimmäisenä syynä on ollut ihmisen toiminta.
Joka vuosi maailmassa tulee tietoon keskimäärin viisi uutta sairautta, joista jokainen voi oikeissa olosuhteissa levitä pandemiaksi.

Paneeli arvioi, että nykyinen koronapandemia oli heinäkuuhun mennessä tullut maksamaan vähintään 16 biljoonaa dollaria. Paneelin arvion mukaan tulevien pandemioiden estäminen olisi "ainakin sata kertaa halvempaa kuin niihin vastaaminen".

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja