Mainos

YK:n turvallisuusneuvostolta uusi Lähi-itä -päätöslauselma

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt Palestiinan valtiota koskevan päätöslauselman.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi myöhään eilisiltana yllättäen Yhdysvaltain laatiman päätöslauselman, jolla "vahvistetaan unelma" Palestiinan valtiosta Israelin valtion rinnalla turvallisine ja tunnustettuine rajoineen.

Kyseessä on turvallisuusneuvoston ensimmäinen Lähi-itää koskeva päätöslauselma sitten lokakuun 2000, jolloin nykyiset väkivaltaisuudet alkoivat, ja miesmuistiin ensimmäinen Lähi-itää koskeva päätöslauselma, jonka amerikkalaiset ovat laatineet.

Israelin lähin liittolainen Yhdysvallat on aikaisemmin tyytynyt vain käyttämään veto-oikeuttaan pysäyttääkseen arabimaiden ehdottamat päätöslauselmat. Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 14-0, Syyrian pidättäytyessä. Siinä sanotaan, että turvallisuusneuvosto "vahvistaa unelman alueesta, jossa kaksi valtiota, Israel ja Palestiina, elävät rinta rinnan turvallisin ja tunnustetuin rajoin".

Amerikkalaisviranomaisen mukaan lause on otettu ulkoministeri Colin Powellin puheesta. Päätöslauselmassa viitataan myös turvallisuusneuvoston kahteen aiempaan Lähi-itää koskevaan tärkeään päätöslauselmaan 242 (vuodelta 1967) ja 338 (1973). Syyrian edustaja sanoi istunnon jälkeen, että päätöslauselma oli "heikko" eikä ottanut huomioon Israelin palestiinalaisalueiden miehitystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.