Macron kehottaa Israelia lopettamaan hyökkäyksensä – MTV:n sotaseuranta 20.12.2023

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa keskiviikkona 20. joulukuuta 2023.

  • Israel kertoo surmanneensa vahingossa kolme israelilaispanttivankia Gazassa
  • Israel sanoo päässeensä hyvin lähelle tavoitettaan tuhota Hamas
  • Hamas: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä ainakin 20 000 ihmistä (20.12.2023).
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023)
  • Aiemman tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

23.27: Macron jyrähti Israelille

Macron kehotti Israelia lopettamaan hyökkäyksensä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi keskiviikkona, ettei terrorismin vastainen taistelu voi tarkoittaa sitä, että Gaza tuhotaan maan tasalle.

– Emme voi antaa sellaisen idean juurtua, että tehokas taistelu terrorismia tarkoittaa Gazan tuhoamista maan tasalle tai summittaista siviilien kimppuun käymistä, Macron sanoi radiohaastattelussa.

Macron kehotti Israelia lopettamaan hyökkäyksensä, "koska se ei ole kohtuullinen ja koska kaikki elämät ovat samanarvoisia ja me puolustamme niitä".

Äärijärjestö Hamasin mukaan ainakin 20 000 ihmistä on saanut surmansa sen jälkeen kun Israel hyökkäsi Gazaan pitkälti yli kaksi kuukautta sitten.

(STT)

20.15: Diplomaattilähteet Reutersille: YK:n turvallisuusneuvoston äänestys lykkääntyy

YK:n turvallisuusneuvoston äänestys Gazalle annettavan avun lisäämisestä lykkääntyy, kertoo uutistoimisto Reuters diplomaattilähteisiinsä viitaten. Reutersin mukaan äänestys lykkääntyy torstaille. 

Lykkäämisestä uumoiltiin jo aiemmin päivällä. YK:n turvallisuusneuvoston odotettiin keskiviikkona äänestävän päätöslauselmaehdotuksesta, jossa jollakin muotoilulla vaadittaisiin keskeytystä Gazan pitkälle kolmatta kuukautta jatkuneeseen sotaan.

Uutistoimisto BBC:n mukaan Yhdysvallat olisi jälleen käyttämässä veto-oikeuttaan äänestyksestä. Yhdysvallat on jo kahdesti estänyt turvallisuusneuvoston edistymisen päätöslauselman suhteen. 

20.12: Hamas: Gazassa ainakin 20 000 kuolonuhria, lähes puolet lapsia

Gazassa ainakin 20 000 ihmistä on saanut surmansa sen jälkeen kun sota pitkälle yli kaksi kuukautta sitten alkoi, sanoo äärijärjestö Hamas.

Sen mukaan kuolleista noin 8 000 on lapsia ja 6 200 naisia.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt hyökkäsivät Israeliin lokakuun alussa. Hyökkäyksessä kuoli runsaat 1 100 ihmistä, valtaosin siviilejä.

19.06: Blinken vakuuttelee: Yhdysvallat haluaa jatkaa neuvotteluja tulitauosta ja avustuksesta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken puhui ulkoministeriössä loppuvuoden lehdistötilaisuudessa YK:ssa käytävistä neuvotteluista tulitauosta ja avustuspäätöksestä. 

Blinken vakuutti, että Yhdysvallat haluaa jatkaa neuvotteluja.

– Olemme edelleen laajasti ja rakentavasti yhteydessä useiden maiden kanssa yrittäessämme ratkaista joitakin avoimia kysymyksiä turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa, Blinken sanoi The Guardianin mukaan.

Blinken sanoo Yhdysvaltojen olevan samaa mieltä päätöslauselman taustalla olevasta tavoitteesta, joka on lisäavun saaminen Gazaan.

– Työskentelemme sen eteen edelleen joka päivä. Varmistamme esimerkiksi, että apu voi liikkua ja jakautua Gazassa turvallisesti, kun se sinne on saapunut, Blinken kertoi. 

YK:n turvallisuusneuvoston jäsen kertoi aiemmin tänään uutistoimisto BBC:n mukaan, että Yhdysvallat olisi jälleen käyttämässä veto-oikeuttaan päätöslauselman äänestyksestä. Päätöslauselmassa esitetään Israelin hyökkäyksen keskeyttämistä Gazassa. 

18.26: The Guardianin lähteet: Hamas ja Israel keskustelevat panttivangeista, jotka voitaisiin vapauttaa uudessa aselevossa

 Hamasia edustava palestiinalaisten pääministeri Ismail Haniyeh teki keskiviikkona ensimmäisen vierailunsa Egyptiin yli kuukauteen. 

The Guardianin lähteiden mukaan keskustelut uudesta tulitauosta olivat intensiivisiä. Neuvotteluista perillä olevan lähteen mukaan Egyptissä keskusteltiin siitä, ketkä Gazan taistelijoiden yhä hallussaan pitämistä panttivangeista voitaisiin vapauttaa uudessa tulitauossa. Lisäksi keskusteltiin, mitä vankeja Israel voisi vapauttaa vastineeksi.

Guardian arvioi, että Haniyeh puuttuu diplomatiaan julkisesti yleensä vain silloin, kun edistyminen näyttää todennäköiseltä. Viimeksi Haniyeh matkusti Egyptiin marraskuun alussa, ennen kuin sodan toistaiseksi ainoasta tulitaukosopimuksesta ilmoitettiin. 

16.16: Lähteet: Yhdysvallat jälleen käyttämässä veto-oikeutta

Useaan otteeseen eteenpäin siirretty päätöslauselmasta äänestäminen YK:ssa on jälleen lykkääntymässä. YK:n turvallisuusneuvoston jäsen kertoo uutistoimisto BBC:n mukaan, että Yhdysvallat olisi jälleen käyttämässä veto-oikeuttaan äänestyksestä. 

– Olemme käyttämässä veto-oikeuttamme, ellei ihmeitä tapahdu, yhdysvaltalaisdiplomaatti sanoi BBC:lle. 

Yhdysvallat on jo kahdesti estänyt turvallisuusneuvoston edistymisen päätöslauselman suhteen. Päätöslauselmassa esitetään Israelin hyökkäyksen keskeyttämistä Gazassa. 

(MTV Uutiset – BBC) 

6.55:Hamasin johtajan tarkoitus matkata Egyptiin neuvotellakseen aselevosta

Äärijärjestö Hamasin johtajan Ismail Haniyan on määrä matkata tänään Egyptiin neuvotellakseen aselevosta Gazaan, kertovat AFP:n lähteet.

Qatarista käsin järjestöään johtavan Haniyan on lähteen mukaan tarkoitus neuvotella sodan keskeyttämisestä ja vankien vapautuksista.

Tiistaina Israelin presidentti Isaac Herzog sanoi, että Israel on valmis uuteen humanitaariseen taukoon ja lisäapuun, jotta panttivankeja saadaan vapautettua.

5.36: YK:n turvallisuusneuvosto yrittää jälleen sopia päätöslauselmasta Gazan taisteluiden keskeyttämiseksi

YK:n turvallisuusneuvoston odotetaan tänään äänestävän Gazan taisteluiden keskeyttämistä vaativasta päätöslauselmaehdotuksesta.

Päätöslauselmasta oli tarkoitus äänestää jo maanantaina, mutta sitä lykättiin tiistaille. Tiistaina äänestystä lykättiin päivän mittaan useaan otteeseen ja lopulta sitä lykättiin keskiviikolle.

Kiistaa on aiheuttanut muun muassa tekstissä käytettävät sanamuodot, joilla Gazan taisteluiden keskeyttämistä kuvataan.

BBC:n mukaan asian uusi käsittelyajankohta olisi tänään kello 18 Suomen aikaa.

(STT – AFP)

 

Tiistai 20.12.2023

23.52: YK lykkäsi Gazaa koskevaa äänestystä taas

YK:n turvallisuusneuvoston äänestys Israelin ja Hamasin välisten sotatoimien keskeyttämistä koskevasta päätöslauselmasta on jälleen lykkääntynyt. 

Äänestys on nyt siirretty keskiviikolle, kertoo muun muassa brittilehti Guardian. Lehden mukaan turvallisuusneuvoston jäsenet kävivät intensiivistä keskustelua tiistaina iltapäivällä yrittäessään löytää yhteisymmärryksen äänestämisen yksityiskohdista ja ehdoista. 

Äänestys päätöslauselmasta oli määrä pitää alun perin jo maanantaina. 

Joulukuun alkupuolella Yhdysvallat esti veto-oikeudellaan edellisen päätöslauselman, jossa vaadittiin välitöntä humanitaarista aselepoa. Guardianin mukaan myös tällä kertaa äänestystä lykättiin yhdysvaltalaisedustajien pyynnöstä. 

19.53: Unicef: Gaza on maailman vaarallisin paikka lapsille

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan Gaza on maailman vaarallisin paikka lapsille. Järjestön tiedottaja James Elder kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa lapsista, joille oli tehty amputaatio ja jotka sen jälkeen "surmattiin noissa sairaaloissa" Israelin armeijan pommitusten jatkuessa Gazan kaistalla.

– Olen raivoissani, että siellä on meidän puhuessamme piilossa yhä enemmän lapsia, jotka haavoittuvat ja joille joudutaan tekemään amputaatio lähipäivinä, Elder sanoi.

Hän kommentoi tilannetta palattuaan Gazasta.

Hänen mukaansa Gazan eteläosassa Khan Yunisin kaupungissa sijaitsevaa Nasserin sairaalaa oli pommitettu kaksi kertaa kahden viime vuorokauden aikana.

– (Sairaala) ei suojaa ainoastaan monia lapsia, jotka ovat jo entuudestaan haavoittuneet pahoin heidän kotiinsa tehdyissä hyökkäyksissä, vaan myös satoja turvaa etsiviä naisia ja lapsia, Elder jatkoi.

17.00: Israelin presidentti väläytti uutta tulitaukoa

Israelin presidentti Isaac Herzog on viestinyt, että Israel voisi olla valmis uuteen kansainvälisten tahojen avulla neuvoteltuun tulitaukoon, jotta Hamasin ottamat panttivangit saataisi vapaaksi ja piiritettyyn Gazaan voitaisi lähettää enemmän apua.

Presidentti kertoi valmiudesta humanitaariseen tulitaukoon tapaamilleen suurlähettiläille. Israelin presidentin rooli on lähinnä seremoniallinen, mutta maa voi viestittää tahtotilaansa myös hänen lausuntojensa kautta. Herzogin mukaan pallo asiassa on nyt Hamasilla ja järjestön johdolla. (Reuters)

16.46: Hamas jyrkkänä vankeja koskevista neuvotteluista

Hamasin mukaan järjestö kieltäytyy neuvottelemasta vankienvaihdoista sotatoimien aikana. Järjestö on kuitenkin avoinna mille tahansa ehdotukselle, jolla sota saadaan loppumaan. 

Torjumme kaikki neuvottelut vankien vaihtamisesta Israelin kansanmurhasodan aikana. Olemme kuitenkin avoinna neuvotteluille, jotta aggressio kanaamme kohtaan saadaan päättymään ja rajat saadaan auki avun toimittamiseksi palestiinalaisille, Hamasin edustaja sanoo.

(Reuters)

16.09: Punainen Risti: Jokainen päivä Gazan sotaa on epäonnistuminen

Gazan sota on kansainvälisen yhteisön “moraalinen epäonnistuminen”, sivaltaa Punaisen Ristin kansainvälisen komitean puheenjohtaja Mirjana Spoljaric.

Punainen risti kehottaa kaikkia osapuolia neuvotteluihin taisteluiden lopettamiseksi.

Jokainen päivä on päivä lisää, kun kansainvälinen yhteisö ei ole kykene päättämään tällaista kärsimystä. Tällä tulee olemaan vaikutusta tuleviin sukupolviin eikä vain Gazassa, Spoljaric sanoo.

Hän vieraili ennen lausuntojensa antamista sekä Gazassa että Israelissa.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean puheenjohtaja muistuttaa, ettei mitään synny ilman kummankin osapuolen välisiä neuvotteluja.

– Kehotamme heitä jatkamaan neuvotteluja ja antamaan meille tilaa toimia panttivankien vapauttamiseksi.

(Reuters)

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat