Unicef: Gaza on nyt vaarallisin kolkka lapsille koko maailmassa – MTV:n sotaseuranta 19.12.2023

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa tiistaina 19. joulukuuta 2023.

  • Israel kertoo surmanneensa vahingossa kolme israelilaispanttivankia Gazassa
  • Israel sanoo päässeensä hyvin lähelle tavoitettaan tuhota Hamas
  • Hamasin alainen terveysministeriö: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä yli 19 400 ihmistä (18.12.2023).
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023)
  • Aiemman tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

23.52: YK lykkäsi Gazaa koskevaa äänestystä taas

YK:n turvallisuusneuvoston äänestys Israelin ja Hamasin välisten sotatoimien keskeyttämistä koskevasta päätöslauselmasta on jälleen lykkääntynyt. 

Äänestys on nyt siirretty keskiviikolle, kertoo muun muassa brittilehti Guardian. Lehden mukaan turvallisuusneuvoston jäsenet kävivät intensiivistä keskustelua tiistaina iltapäivällä yrittäessään löytää yhteisymmärryksen äänestämisen yksityiskohdista ja ehdoista. 

Äänestys päätöslauselmasta oli määrä pitää alun perin jo maanantaina. 

Joulukuun alkupuolella Yhdysvallat esti veto-oikeudellaan edellisen päätöslauselman, jossa vaadittiin välitöntä humanitaarista aselepoa. Guardianin mukaan myös tällä kertaa äänestystä lykättiin yhdysvaltalaisedustajien pyynnöstä. 

19.53: Unicef: Gaza on maailman vaarallisin paikka lapsille

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan Gaza on maailman vaarallisin paikka lapsille. Järjestön tiedottaja James Elder kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa lapsista, joille oli tehty amputaatio ja jotka sen jälkeen "surmattiin noissa sairaaloissa" Israelin armeijan pommitusten jatkuessa Gazan kaistalla.

– Olen raivoissani, että siellä on meidän puhuessamme piilossa yhä enemmän lapsia, jotka haavoittuvat ja joille joudutaan tekemään amputaatio lähipäivinä, Elder sanoi.

Hän kommentoi tilannetta palattuaan Gazasta.

Hänen mukaansa Gazan eteläosassa Khan Yunisin kaupungissa sijaitsevaa Nasserin sairaalaa oli pommitettu kaksi kertaa kahden viime vuorokauden aikana.

– (Sairaala) ei suojaa ainoastaan monia lapsia, jotka ovat jo entuudestaan haavoittuneet pahoin heidän kotiinsa tehdyissä hyökkäyksissä, vaan myös satoja turvaa etsiviä naisia ja lapsia, Elder jatkoi.

17.00: Israelin presidentti väläytti uutta tulitaukoa

Israelin presidentti Isaac Herzog on viestinyt, että Israel voisi olla valmis uuteen kansainvälisten tahojen avulla neuvoteltuun tulitaukoon, jotta Hamasin ottamat panttivangit saataisi vapaaksi ja piiritettyyn Gazaan voitaisi lähettää enemmän apua.

Presidentti kertoi valmiudesta humanitaariseen tulitaukoon tapaamilleen suurlähettiläille. Israelin presidentin rooli on lähinnä seremoniallinen, mutta maa voi viestittää tahtotilaansa myös hänen lausuntojensa kautta. Herzogin mukaan pallo asiassa on nyt Hamasilla ja järjestön johdolla. (Reuters)

16.46: Hamas jyrkkänä vankeja koskevista neuvotteluista

Hamasin mukaan järjestö kieltäytyy neuvottelemasta vankienvaihdoista sotatoimien aikana. Järjestö on kuitenkin avoinna mille tahansa ehdotukselle, jolla sota saadaan loppumaan. 

Torjumme kaikki neuvottelut vankien vaihtamisesta Israelin kansanmurhasodan aikana. Olemme kuitenkin avoinna neuvotteluille, jotta aggressio kanaamme kohtaan saadaan päättymään ja rajat saadaan auki avun toimittamiseksi palestiinalaisille, Hamasin edustaja sanoo.

(Reuters)

16.09: Punainen Risti: Jokainen päivä Gazan sotaa on epäonnistuminen

Gazan sota on kansainvälisen yhteisön “moraalinen epäonnistuminen”, sivaltaa Punaisen Ristin kansainvälisen komitean puheenjohtaja Mirjana Spoljaric.

Punainen risti kehottaa kaikkia osapuolia neuvotteluihin taisteluiden lopettamiseksi.

Jokainen päivä on päivä lisää, kun kansainvälinen yhteisö ei ole kykene päättämään tällaista kärsimystä. Tällä tulee olemaan vaikutusta tuleviin sukupolviin eikä vain Gazassa, Spoljaric sanoo.

Hän vieraili ennen lausuntojensa antamista sekä Gazassa että Israelissa.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean puheenjohtaja muistuttaa, ettei mitään synny ilman kummankin osapuolen välisiä neuvotteluja.

– Kehotamme heitä jatkamaan neuvotteluja ja antamaan meille tilaa toimia panttivankien vapauttamiseksi.

(Reuters)

11.46: Gazan terveysministeriö: Iskun uhreja enemmän

Hamasin kontrolloima Gazan terveysministeriö päivittää, että ainakin 13 palestiinalaista olisi kuollut ja 75 kuollut Israelin iskussa pakolaisleiriin. Israelin viranomaiset eivät välittömästi kommentoineet väitettä. Jabalian pakolaisleiri on suurin Gazan kahdeksasta pakolaisleiristä, jossa asuu 116 000 rekisteröityä pakolaista.

10.23: Gazan terveysministeriö: Ainakin 10 kuollut ilmaiskussa

Ainakin 10 palestiinalaista on kuollut ja 40 loukkaantunut Israelin iskussa Jabalian pakolaisleiriin pohjoisessa Gazassa, kertoo Hamasin hallinnoima Gazan terveysministeriö. 

9.54: YK:n turvallisuusneuvosto yrittää taas sopia Gazan aselepoa koskevasta päätöslauselmasta

YK:n turvallisuusneuvoston odotetaan tänään äänestävän Gazaa koskevasta päätöslauselmaehdotuksesta.

Päätöslauselmaehdotuksesta oli tarkoitus äänestää jo eilen, mutta näin ei käynyt, koska neuvotteluissa asiakirjan tekstistä ei päästy sopuun.

Yhdysvallat esti puolitoista viikkoa sitten veto-oikeudellaan edellisen päätöslauselman, jossa vaadittiin välitöntä humanitaarista aselepoa.

(STT)

8.32: WHO huolissaan sairaaloiden sulkemisesta Gazassa

Pohjois-Gazassa sijaitseva Kamal Adwan -sairaala ei ole enää toiminnassa Israelin joukkojen tehtyä sinne iskun, WHO:n edustaja kertoo. Sairaalan potilaat vaivat mukaan lukien on evakuoitu. 

Maailman terveysjärjestö WHO:n edustaja pelkää, että tilanne vaikeuttaa terveydenhuoltoa alueella entisestään.

Israelilaisjoukot iskivät sairaalaan viime viikolla. Syynä oli Israelin mukaan se, että sairaalaa käyttivät Hamas-taistelijat.

WHO:n Gazan edustaja Richard Peeperkorn kertoo, että kaksi vastasyntynyttä lasta vietiin sairaalasta koteihinsa perheidensä luo. Hänen mukaansa useiden terveydenhuollon työntekijöiden kerrotaan tulleen pidätetyiksi.

Useimmat Gazan sairaalat eivät ole toiminnassa sodan vuoksi.

– Meillä ei ole varaa menettää yhtään sairaalaa, hän toteaa.

8.19: Usean maan operaatio Punaisellamerellä

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina aloittavansa kymmenen maan yhteisoperaation meriliikenteen turvaamiseksi Punaisellamerellä, kertoo maan puolustusministeri Lloyd Austin tiedotteessaan.

Operaatioon osallistuu muun muassa Britannia, Bahrain, Kanada, Ranska, Italia ja Norja.

Useat suuret kansainväliset rahtiyhtiöt ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä Punaisenmeren käytön laivakuljetuksiin turvallisuushuolien takia. Jemenissä Iranin tukemat huthikapinalliset ovat häirinneet Punaisenmeren laivaliikennettä ohjuksin ja lennokein painostaakseen Israelia lopettamaan sotatoimensa Gazan kaistalla.

Maanantai 18.12.

23.05: Hamas julkaisi propagandavideon kolmesta iäkkäästä panttivangista

Hamas julkaisi maanantaina Telegramissa minuutin mittaisen videon kolmesta israelilaisesta panttivangista. Videolla he anelevat vapauttamistaan hinnalla millä hyvänsä. Videolla esiintyvien miesten kerrotaan olevan 84-vuotias Amiram Cooper, 80-vuotias Yoram Metzger sekä 79-vuotias Chaim Peri

– Meidän sukupolvemme rakensi perustan Israelin luomiselle. Emme ymmärrä, miksi meidät on hylätty tänne, yksi miehistä sanoo videolla uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari kuvailee Hamasin toimintaa ja julkaisemaa videota terroristisena.

– Video todistaa Hamasin julmuuden syyttömiä ja vanhoja siviilejä kohtaan, jotka ovat lääkeavun tarpeessa.

Lähde: Reuters

16.34: Hamas julkaisi uusia tietoja uhreista

Hamasin alainen terveysministeriö kertoo, että Israelin iskuissa Gazassa on kuollut yli 19 400 ihmistä lokakuun 7. päivän jälkeen. 

Gazan terveysviranomaisen mukaan loukkaantuneita on yli 52 000. (Reuters)

14.38: EU käynnistää tutkinnan X:stä – syynä Hamasin hyökkäyksestä levitetty disinformaatio

EU käynnistää tutkinnan miljardööri Elon Muskin omistaman viestipalvelu X:n toiminnasta, kertoo uutistoimisto AFP.

Tutkinnan tarkoitus on selvittää, noudattaako viestipalvelu EU:n digipalvelusäädöstä (Digital Services Act, DSA), joka tuli voimaan tänä vuonna.

Säädöksellä pyritään suojaamaan käyttäjiä laittomalta sisällöltä verkossa ja varmistamaan käyttäjien perusoikeudet. Verkkoalustoilta vaaditaan aiempaa enemmän läpinäkyvyyttä esimerkiksi moderoinnissa.

AFP:n mukaan EU:n tutkinnan taustalla on X:ssä levitetty disinformaatio, joka liittyy äärijärjestö Hamasin hyökkäykseen Israelia vastaan lokakuussa. (STT)

Lue lisää maanantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat