Mainos

YK:n ja EU:n joukot Sudanin naapurimaihin

Tshadiin ja Keski-Afrikan tasavaltaan on tarkoitus sijoittaa 300 YK-poliisia ja heitä suojaamaan 3000 EU-joukkojen sotilasta.

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt EU:n johtamien YK-joukkojen lähettämisen Tshadiin ja Keski-Afrikan tasavaltaan turvaamaan siviilejä, joita virtaa maihin Sudanista Darfurin konfliktin vuoksi.

Joukkojen toimiaika on vuosi.

Kolmensadan YK-poliisin tehtävänä on valvoa Darfurista tulleiden pakolaisten ja muiden kodeistaan lähtemään joutuneiden leirejä. YK-poliiseja suojaa 3000 EU-joukkojen sotilasta. Joukkoon kuuluu myös yhteysupseereita ja siviilejä. Brittikenraalin alaisuudessa toimivasta EU-joukosta suurin osa on ranskalaisia.

Joukko toimii yhteistyössä Tshadin ja Sudanin hallitusten kanssa sekä myös YK:n pakolais- ja avustusjärjestöjen kanssa. Myös yhteistyö Afrikan unionin kanssa kuuluu päätöslauselman mukaiseen tehtävään.

Päätöslauselma hyväksyttiin Ranskan aloitteesta tänään. Myöhemmin illalla Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn oli määrä avata YK:ssa Afrikan konflikteja käsittelevä turvallisuusneuvoston huippukokous. Tshad ja Keski-Afrikan tasavalta ovat entisiä Ranskan siirtomaita.

YK:n Tshadiin ja Keski-Afrikkaan sijoitettava EU-joukko (MINURCAT) turvaa myös kotimaihinsa palaavia pakolaisia ja avustaa jälleenrakentamisessa sekä yhteiskunnan taloudellisessa ja sosiaalisessa kehittämisessä.

Darfuriin puolestaan sijoitetaan 26 000 sotilaan YK-joukko. Se valvoo yhdessä Afrikan unionin sotilas- ja siviilihenkilöstön kanssa Darfurin rauhansopimuksen toteutumista.

Lue myös:

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.