Mainos

YK:n Ban Ki Moon näki jäätiköiden sulavan Etelämantereella

Pääsihteerin historiallinen ensivierailu keskittyi ilmastokysymyksiin. Ban valmistautui matkallaan YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Balilla ensi kuussa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon on laajentanut viikonloppuna ilmastokampanjaansa Etelä-Amerikkaan ja Etelämantereelle. Erityisen odotettu vieras Ban oli Etelämantereella, missä maailmanjärjestön johtaja ei ole koskaan aiemmin vieraillut.

Vaikka pakkanen paukkuu Etelämantereella yhä ajoittain yli 50 asteen voimalla, ovat lämpötilat alueella nousseet viimeisen puolen vuosisadan aikana enemmän kuin missään muualla.

- Olen täällä ilmastonmuutoksesta varoittavien viestien sanansaattajana. Olen täällä havainnoidakseni ilmaston lämpenemisen vaikutuksia ja oppiakseni kaiken mitä voin siitä, mitä Etelämantereella sekä ympäri maailmaa tapahtuu, Ban lausui.

Etelämannerta peittää keskimäärin lähes 2,5 kilometrin paksuinen jäätikkö. Tutkijat varoittavat, että jäätiköissä näkyy kuitenkin jo merkkejä ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Satelliittikuvien mukaan erityisesti Etelämantereen länsiosissa jääkentät ohentuvat muuta mannerta nopeammin.

Ban lensi Chilen armeijan kuljetuskoneella jäätiköiden yli nähdäkseen itse, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa oloihin mantereella.

- Kaikki näkemämme oli hyvin vaikuttavaa ja kaunista, mutta samaan aikaan levottomuutta herättävää. Näimme, kuinka jäätiköt sulavat, Ban kuvaili lennon jälkeen.

Ban peräänkuulutti poliittisia toimia

Etelämanner ei kuulu millekään valtiolle, ja asutusta on vain eri maiden tutkimusasemilla. Ban tapasi Etelämantereella chileläisiä ja eteläkorealaisia tutkijoita, jotka jakoivat pääsihteerin huolen ilmaston lämpenemisestä.

- Etelämanner kattaa 20 prosenttia maapallon pinta-alasta. Pieni muutos täällä vahvistuu maailmanlaajuisesti moninkertaiseksi, kertoi eteläkorealaisen tutkimusaseman päällikkö Kevin Kihm Kim maanmiehelleen.

Ban valmistautui matkallaan YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Balilla Indonesiassa joulukuussa. Kokouksessa on määrä aloittaa neuvottelut uudesta hiilidioksidipäästöjä rajoittavasta sopimuksesta, joka korvaisi vuonna 2012 umpeutuvan Kioton ilmastosopimuksen.

- Tämä on hätätapaus ja siksi tarvitsemme sen mukaista toimintaa. Meillä on resursseja, meillä on teknologiaa, meillä on rahoitusta. Vain poliittinen tahto puuttuu. Vierailuni päätavoitteena on herätellä tuota poliittista tahtoa, Ban sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.