Mainos

Yhtiöt tyrmäävät Lindénin esityksen laajakaistan hintakatosta

Viestintäministeri Suvi Lindénin (kok.) ajama asetus laajakaistan hintakatosta on saanut tyrmistyneen vastaanoton.

Alan yrityksiä edustava Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto Ficom luonnehtii Lindénin ehdotusta hintasääntelystä "pöyristyttäväksi ja taantumukselliseksi". Liikenne- ja viestintäministeriö järjesti hankkeesta kuulemistilaisuuden keskiviikkona.

Hintakattohankkeen taustalla ovat kansalaisten valitukset. Yhden megan laajakaista on heinäkuun alusta lähtien laissa määritelty yleispalveluksi, mutta liittymän hinta voi harvaan asutuilla seuduilla nousta korkeaksi. Operaattorit ovat saattaneet tarjota vain tuhansien eurojen avaamismaksulla suolattua kuituyhteyttä.

Ministeriössä on siksi valmisteltu esitys, jonka mukaan yleispalveluliittymän enimmäishinnasta voitaisiin säätää erikseen asetuksella. Lindénin mukaan asetuksen säätäminen ei vielä automaattisesti tarkoita sitä, että hintakattoa tarvitsisi asettaa.

- Lainsäätäjän tahto on ollut kohtuuhintainen ja laadukas internetyhteys kaikille. Tämän toteutumisessa on ollut ongelmia. Palvelun tulisi olla saatavilla ilman hankalaa valitusprosessia, Lindén perusteli.

"Hosumalla tehty"

Ficom sanoo omassa kannanotossaan, että hanketta on valmisteltu hätiköiden. Alan toimijoille annettiin kaksi päivää aikaa antaa lakimuutoksesta lausunto, liitto huomauttaa pisteliäästi.

- Hintasääntelyyn palaaminen on nykyisessä markkinataloudessa pöyristyttävä ja taantumuksellinen ehdotus. Hintasääntelyä ei noudateta esimerkiksi laajakaistayhteyden edellytyksenä olevaan sähkö- tai vesiliittymään, Ficom oudoksuu.

Kuulemistilaisuudessa sekä Ficom, Elinkeinoelämän keskusliitto että Keskuskauppakamari ilmoittivat vastustavansa hintasääntelyyn palaamista.

Hintakaton säätäminen heikentäisi niiden mukaan investointihaluja sekä kotimaisten että ulkomaisten yritysten keskuudessa. Ficom muistuttaa, että jo nykyisen lain mukaan kiistat yleispalvelusta voidaan viedä Viestintäviraston käsiteltäviksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.