Ukrainan sodan tapahtumat 6. elokuuta

Ukrainalainen toimittaja kertoo, millainen tilanne Hersonissa on: Venäläissotilaat hakkaavat, ihmiset odottavat ukrainalaisarmeijaa" 3:04
Ukrainalainen toimittaja kertoo, millainen tilanne Hersonissa on: Venäläissotilaat hakkaavat, ihmiset odottavat ukrainalaisarmeijaa"

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 6. elokuuta. 

  • IAEA varoittaa: Venäläisten Ukrainassa valtaaman ydinvoimalan tilanne uhkaava
  • Ukraina sai lisää HIMARS-raketinheittimiä Yhdysvalloilta
  • Ensimmäinen viljakuljetus lähti viimein matkaan Odessan satamasta
  • Ukrainalaistiedustelu: Vankilaiskun takana Wagner-ryhmä
  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Viisi kuoli Venäjän iskiessä Kropyvnytskyin kaupunkiin
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

00.00: Ukrainan ensimmäinen viljalaiva ei ehkä saavukaan perille Libanoniin sunnuntaina, lasti voidaan myydä muualle

Ensimmäinen Ukrainasta sodan aikana lähtenyt viljalaiva ei saavukaan suunnitellusti Tripolin satamaan Libanonissa sunnuntaina, kertoivat ukrainalaisviranomaiset. On myös mahdollista, ettei laiva tule Libanoniin lainkaan.

Ukrainan Beirutin-lähetystöllä ei ollut tietoa siitä, miksi laivan saapuminen viivästyy. Laivaa seuranneiden lähteiden uutistoimisto AFP:lle antamien tietojen mukaan on täysin mahdollista, ettei alus ylipäänsä tule Libanoniin lainkaan, jos sen lasti myydäänkin muualle.

Maanantaina maissilastissa Ukrainasta lähtenyt Razoni-alus tarkastettiin Bosporinsalmessa keskiviikkona.

Ukrainasta lähti maan viranomaisten mukaan perjantaina kolme muuta vilja-alusta, joiden lastien päämääränä olivat Irlannin ja Britannian markkinat. Toistakymmentä muuta odottaa pääsyä matkaan.

19.47: Meta poistanut yli tuhat Venäjän hyökkäyssotaa tukevaa valetiliä

Muun muassa Facebookin ja Instagramin omistava Meta ilmoitti, että yhtiö poisti 45 Facebook- ja 1 037 Instagram-tiliä, joita hallinnoi venäläinen trollitehdas.

Yhtiön tiedotteessa todetaan, että tilien häirintä kohdistui Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaa tukeviin poliitikkoihin, julkisuuden henkilöihin ja toimittajiin.

Raportissa todetaan, että sadoille ihmisille maksettiin venäjämyönteisten kommenttien jättämisestä.

16.38: Ukrainan ydinvoimalaitos vaurioitunut pahasti tulituksessa – ydinvoimalaitos Euroopan suurin

Ukrainassa Euroopan suurin ydinvoimala, Zaporizhzhja, kärsi pahoja vaurioita perjantain tulituksessa, kertoi voimalan käytöstä vastaava Energoatom lauantaina. Vaurioiden vuoksi yksi voimalan reaktoreista jouduttiin sulkemaan.

Energoatomin mukaan tulitus vaurioitti pahasti erillisessä rakennuksessa sijaitsevaa yksikköä, jossa varastoidaan typpeä ja happea. Yhtiön mukaan laitoksella on vakava riski typpivuodosta sekä radioaktiivisten yhdisteiden pääsystä vuotamaan.

–  Iskut aiheuttivat vakavan riskin laitoksen turvalliselle käytölle, yhtiö tiivisti Telegram-viestissään.

Venäjä ja Ukraina ovat kumpikin syyttäneet toisiaan ydinvoimalan tulittamisesta.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell syytti iskusta Venäjää.

–  EU tuomitsee Venäjän sotilaallisen toiminnan Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähellä. Kyseessä on vakava ydinvoimalan turvallisuussääntöjen rikkomus ja jälleen yksi osoitus siitä, ettei Venäjä piittaa kansainvälisistä säännöistä, Borrell kirjoitti Twitterissä.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi jo aikaisemmin tällä viikolla pitävänsä ydinvoimalan tilannetta uhkaavana, koska kaikkia turvallisuusmääräyksiä on rikottu.

Venäjän joukot valtasivat voimalan heti sodan alussa maaliskuussa. Voimala sijaitsee Kaakkois-Ukrainassa Dnipro-joen itärannalla.

15.20: Brittiedustelu: Ukrainan sodassa alkamassa uusi vaihe

Britannian puolustusministeriö kirjoittaa tiedustelupäivityksessään, että Venäjä on kuljettanut panssarivaunuja, tykistöä ja muuta aseistusta runsaita määriä Itä-Ukrainan Donbassin alueelta Etelä-Ukrainaan.

– Venäjä kasaa lähes varmasti joukkojaan etelään odottaessaan Ukrainan vastahyökkäystä tai valmistautuakseen mahdolliseen hyökkäykseen, katsoo puolustusministeriö.

Yhteenvedoksi Iso-Britannian puolustusministeriö esittää, että Ukrainan sodassa on nyt alkamassa "uusi vaihe". Raskaimmat taistelut tullaan jatkossa käymään noin 350 kilometrin eturintamalla, joka kattaa Hersonin ja Zaporizhzhjan välisen alueen Dnepr-joen suunnalla, Britannia arvioi.

Venäjän kerrotaan myös kasanneen jonkinlaista reserviä vuonna 2014 miehittämälleen Krimin niemimaalle, josta on tarpeen tullen verrattain lyhyt matka Etelä-Ukrainan eturintamalle.

– Nämä joukot hyvin todennäköisesti lähetetään Hersonin alueelle lähipäivinä, Britannia kirjoittaa.

Samaan aikaan Ukraina kohdistaa iskujaan brittiministeriön mukaan yhä enemmän maan eteläosissa sijaitseviin siltoihin, ammusvarastoihin ja rautatieyhteyksiin. Toisin sanoen Ukraina selvästi pyrkii hankaloittamaan venäläisjoukkojen toimintaa ja iskuvoimaa alueella.

11.38: Ukrainan piti olla kynnysmatto Kremlin sotakoneelle – miksi Suomessakin sota-asiantuntijat olivat väärässä? "Moni hämääntyi Venäjän pr:stä"

Jälkiviisaus on helppoa, mutta on silti aiheellista kysyä, miksi länsimaisten sotilasasiantuntijoiden arviot sekä Suomessa että maailmalla Venäjän armeijan iskukyvystä osuivat pääosin niin kauas todellisuudesta.

"Sotataidollisesta näkökulmasta Venäjä on erittäin vahva, eikä armeijaa myöskään pelätä käyttää", totesi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa MTV Uutisille vain vuorokausi ennen sodan syttymistä.

– Venäjän sotilaallinen voima on valmis. Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien he ovat olleet vähän länsimaiden pilkan kohteena. Venäjän suorituskykyä on vähätelty, Kajanmaa totesi helmikuun 23. päivänä.

Kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mukaan on mahdollista, että "moni hämääntyi venäläisten taitavan pr:n ansiosta".

– Venäjä piti mittavia, yli 150 000 sotilaan harjoituksia, jollaisia lännessä ei ole pidetty vuosikymmeniin. Tuli sellainen kuva, että tämä on aika ammattitaitoinen asevoima, Toveri totesi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Lue aiheesta lisää täältä.

Miksi sota-asiantuntijat yliarvioivat ennen Ukrainan sotaa Venäjän armeijan mahdin? 1:15
Miksi sota-asiantuntijat yliarvioivat ennen Ukrainan sotaa Venäjän armeijan mahdin?

8.54: Ukraina julkaisi videon raketinheitinvoimastaan 

Tuoreella videolla Ukraina esittelee raketinheitinkalustoaan. Videolla näkyvästä tulituksesta eivät tällä kertaa kuitenkaan vastaa HIMARSit, vaan ilmeisesti venäläisvalmisteiset BM-sarjan raketinheittimet. Reuters kuvasi videon Koillis-Ukrainassa Harkovan alueella.

Lue aiheesta lisää täältä.

7.37: Ukrainan mukaan Venäjä käyttää Iranin toimittamia lennokkeja – ISW: "Voi pyrkiä hyökkäämään HIMARS-raketinheittimiä vastaan"

Venäjällä on käytössään Iranin sille toimittamia lennokkeja Ukrainassa, sanoo Ukrainan presidentinkanslian neuvonantaja Oleksiy Arestovych amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan.

Iran on toimittanut Venäjälle yhteensä 46 dronea, presidentinkansliasta todetaan. Ainakin osa näistä on raskaita Shahed 129 -lennokkeja, joiden valmistus alkoi vuonna 2012. Iran aseistaa kyseiset lennokit tyypillisesti neljällä ohjuksella.

– Venäjä voi pyrkiä käyttämään kyseisiä lennokkeja Yhdysvaltain toimittamia HIMARS-raketinheittimiä vastaan, arvioi ISW.

Ukraina on tuhonnut HIMARS-raketinheittimillä oman ilmoituksensa mukaan kymmeniä Venäjän ammusvarastoja ja komentokeskuksia. Kaikkia väitettyjä iskuja ei ole vahvistettu, mutta aseet toimittanut Yhdysvallat on todennut Ukrainan iskeneen raketeilla juuri mainitun kaltaisiin kohteisiin.

Tiedossa ei ole, kuinka paljon Iran on luvannut lennokkeja Venäjälle yhteensä toimittaa tai kuinka paljon iranilaisia lennokkeja Venäjällä on parhaillaan Ukrainassa käytössä.

23.29: Venäjä ja Ukraina syyttivät toisiaan ydinvoimalan tulittamisesta

Venäjä syytti perjantaina Ukrainan joukkoja Euroopan suurimman ydinvoimalan, Zaporizhzhjan, alueen tulittamisesta.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukraina syyllistyy "ydinterrorismiin".

– Ukrainan joukot tekivät kolme tykistöiskua  Zaporizhzhjan alueelle ja Energodarin kaupunkiin. Vaadimme kansainvälisiä organisaatioita tuomitsemaan Volodymyr Zelenskyin hallinnon toimet, jotka ovat ydinterrorismia, ministeriön lausunnossa sanottiin.

Ukrainan mukaan voimalaan iskivät venäläiset itse.

– Tänään miehittäjät loivat jälleen uuden erittäin vaarallisen tilanteen koko Euroopalle. He iskivät Zaporizhzhjan ydinvoimalaan kahdesti. Tällaisen kohteen tulittaminen on häpeämätön rikos, terroriteko, Zelenskyi sanoi päivittäisessä puheessaan myöhään perjantaina.

Venäjän on otettava vastuu siitä faktasta, että he ovat luoneet uhan ydinvoimalalle, presidentti jatkoi.

21.53: Putin ja Erdoğan sopivat venäläisen kaasun osittaisesta maksamisesta ruplissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ovat sopineet, että Turkki maksaa Venäjälle ruplina osittaisista kaasutoimituksista, kertoo CNN

Presidentit tapasivat tänään Venäjällä Sotšissa. 

– Puhumme siirtymisestä kansallisiin valuuttoihin, ja ensimmäisessä vaiheessa osa toimituksista maksetaan Venäjän ruplilla. Ja tämä todella on uusi vaihe, uusia mahdollisuuksia, myös raha- ja rahoitussuhteidemme kehittämiselle, Venäjän varapääministeri Alexander Novak kertoi toimittajille kokouksen jälkeen.

19.49: Ukraina arvioi toimittavansa 3-5 miljoonaa tonnia viljaa kuukaudessa nykyisellä sopimuksella

CNN:n mukaan Ukrainan maatalousministeri Mykola Solskyi uskoo maan pystyvän purkamaan viljavarastojaan, jos Mustanmeren satamat toimivat vähintään puolella kapasiteetistaan.

– Jos alueen sotilaallinen tilanne on vakaa ja kaikki noudattavat sopimuksia, olen varma, että se on mahdollista, Solskyi sanoi.

Perjantain seurannan löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat