Ukrainalle uudet miljardien ase- ja apupaketit – MTV seuraa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 8.8.

  • Ukrainassa Euroopan suurin ydinvoimala, Zaporizhzhja, on vaurioitunut pahasti
  • Brittiedustelu: Ukrainan sodassa alkamassa uusi vaihe
  • Ukraina sai lisää HIMARS-raketinheittimiä Yhdysvalloilta
  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.00: Ukrainalle uudet miljardien ase- ja apupaketit

Yhdysvaltain puolustusministeriö julkisti maanantaina uuden miljardin dollarin arvoisen sotakalustotukipaketin Ukrainalle. 

Tukipakettiin kuuluu Ukrainan haluamia Himars-raketinheitinjärjestelmiä, joita Ukraina käyttää etulinjan takaisten venäläiskohteiden tuhoamiseen.

Asepakettiin sisältyy myös esimerkiksi ilmatorjuntaohjuksia.

Samaan aikaan Maailmanpankki julkisti 4,5 miljardin dollarin edestä talousapua Ukrainalle.

Tukipaketin on tarkoitus auttaa palveluiden ja eläkkeiden maksussa sodasta kärsivässä maassa.

17.50: Ydinvoimala-alueen demilitarisointia vaaditaan

Ukraina peräänkuuluttaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueen demilitarisoimista. Voimalaan kohdistui viikonlopun aikana iskuja, jotka ovat vahingoittaneet laitoksen rakennuksia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi penäsi sunnuntai-illan puheessaan kansainväliseltä yhteisöltä "periaatteellista vastausta Venäjän hyökkäyksiin Zaporizhzhjassa".

– Maailmassa ei ole sellaista maata, joka voisi tuntea olonsa turvalliseksi, kun terroristivaltio tulittaa ydinvoimalaa. Jos tapahtuu jotakin, joka ei ole korjattavissa, kukaan ei voi pysäyttää tuulta, joka levittää radioaktiivista kontaminaatiota, presidentti lausui.

Maanantaina puolestaan Venäjä syytti Ukrainan joukkoja ydinvoimalaan ampumisesta ja varoitti mahdollisista "katastrofaalisista seurauksista" Euroopalle.

– Ydinvoimalan alueen pommitukset ovat mahdollisesti äärimmäisen vaarallista toimintaa -- täynnä katastrofaalisia seurauksia laajalle alueelle, myös Euroopan alueelle, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toimittajille.

Hän kehotti Ukrainan liittolaisia ​​"käyttämään vaikutusvaltaansa estääkseen tällaisen pommituksen jatkumisen".

Zaporizhzhja on ollut kohteena sotilaallisille iskuille, jotka ovat vaurioittaneet useita ydinvoimalan rakenteita ja pakottaneet sammuttamaan reaktorin.

14.49: Suomikin osallistuu ukrainalaisten sotilaskoulutukseen

Suomi lähettää noin 20 kouluttajaa Britanniaan kouluttamaan Ukrainan asevoimien sotilaita. Puolustusministeriön mukaan koulutusta johtava Britannia on pyytänyt kumppanimailta tukea koulutuksen toteuttamiseen.

Britannian mukaan tavoitteena on kouluttaa noin 10  000 ukrainalaiselle vapaaehtoiselle sotilaan perustaidot tämän vuoden aikana, puolustusministeriö tiedottaa.

14.29: Venäjä on asettanut Ukrainan Zaporizhzhjan alueella valtaan venäläisen viranomaisen, seuraavaksi alue aiotaan liittää osaksi Venäjää

Venäjä on asettanut Zaporizhzhjan alueella valtaan oman virkamiehensä. Venäjä on myös antanut asetuksen kansanäänestyksen järjestämisestä, jonka tarkoituksena on liittää alue osaksi Venäjää.  

12.54: Ukraina vaatii Zaporizhzhjan ydinvoimalasta sotilasvapaata aluetta

Ukrainan valtion ydinvoimala Energoatomin johtaja vaatii, että Zaporizhzhjan ydinvoimalasta tehdään sotilasvapaa alue. Johtaja varoittaa myös Tšernobylin kaltaisesta riskistä, mikäli Zaporizhzhjan laitos vaurioituu. Hän vaatii alueelle rauhanturvaajia.

Kreml on Reutersin mukaan vaatinut länsimaita painostamaan Ukrainaa, jotta se lopettaisi ydinvoimalan pommitukset.

10.45: Medvedev: Venäjä tulee saavuttamaan tavoitteensa Ukrainassa

Dmitri Medvedev sanoi maanantaina, että Venäjä tulee saavuttamaan tavoitteensa Ukrainan suhteen omilla ehdoillaan ja varoitti, että lännen pitkän tähtäimen suunnitelma on tuhota Venäjä.

"Venäjä suorittaa erikoisoperaatiota Ukrainassa ja saavuttaa rauhan omilla ehdoillaan", Medvedev sanoi Venäjän valtio-omisteisen TASS-median haastattelussa.

Medvedev on Venäjän entinen presidentti ja nykyinen Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja.  

9.33: Venäjä todennäköisesti käyttää jalkaväkimiinoja puolustaakseen linjojaan Donbasissa

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä tulee todennäköisesti käyttämään jalkaväkimiinoja Donbassin alueella puolustaakseen linjojaan Donetskissa sekä Kramatorskissa. Asiasta kertoo Guardian.

PFM-1 and PFM-1S -miinat  voivat aiheuttaa laajoja tappioita sekä sotilaiden että paikallisen siviiliväestön keskuudessa. 

Ministeriö kutsuu PFM-1-miinoja "syvästi kiistanalaisiksi ja umpimähkäisiksi aseiksi" ja viittaa niiden tuhoisiin vaikutuksiin Neuvostoliiton ja Afganistanin välisessä sodassa, jossa niiden väitetään silponeen useita lapsia, jotka luulivat niitä leluiksi.

8.27: Turkin mukaan kaksi uutta viljalaivaa on lähtenyt Ukrainasta

Turkin puolustusministeriön mukaan kaksi viljalaivaa on lähtenyt Ukrainasta Mustanmeren satamista maanantaina. 

Južnesta lähtenyt Sacura-alus kuljettaa 11 000 tonnia soijapapuja Italiaan ja Tšornomorskista lähtenyt Arizona vie 48 458 tonnia maissia İskenderuniin Turkkiin.

6.46: Isku ydinvoimalaan olisi itsetuhoisuutta, sanoo YK:n Guterres

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres pitää iskua ydinvoimalaan itsetuhoisena tekona. Guterres esitti kantansa lehdistötilaisuudessa Tokiossa Japanissa.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan viimeisimmästä iskusta Euroopan suurimmassa ydinvoimalassa Zaporizhzhjassa. Voimala on ollut Venäjän hallussa hyökkäyssodan alkuvaiheesta asti.

Lehdistötilaisuudessa Guterres tuomitsi tämänkaltaiset iskut kommentoimatta kuitenkaan sitä, kumpi osapuoli on niistä vastuussa.

Perjantain taisteluiden jälkeen YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA varoitti "erittäin todellisesta ydinkatastrofin vaarasta". Guterres vakuutti YK:n tukevan IAEA:ta yrityksissä vakauttaa voimalaa ja sanoi toivovansa, että IAEA:lle tarjotaan pääsy voimalaan.

5.54: Yhdysvaltalaissenaattorit vaativat Venäjän tunnustamista terrorismia tukevaksi

CNN kertoo republikaanisenaattori Lindsey Grahamin ja demokraattisenaattori Richard Blumenthalin vaativan presidentti Joe Bidenin hallintoa tunnustamaan Venäjän terrorismia tukevaksi maaksi.

Blumenthal ja Graham sanoivat sunnuntaina CNN:n State of the Union -ohjelmassa, että nimitys pitäisi tehdä joko presidentin tai kongressin toimesta. Molemmat heistä sanoivat, että Bidenin on lisättävä painostusta Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan ja jatkettava Ukrainan auttamista meneillään olevan hyökkäyksen keskellä.

23.28: Zelenskyi: Emme neuvottele Venäjän kanssa, jos "kansanäänestyksiä" toteutetaan vallatuilla alueilla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi tänään, ettei Ukraina neuvottele Venäjän kanssa,  jos miehittäjät jatkavat valloittamillaan alueilla valheellisia kansanäänestyksiä Venäjään liittymisestä. Asiasta kertoo Reuters.

21.08: Palkka-armeija Wagner rekrytoi yli 1000 venäläistä vankia taistelemaan Ukrainaan

The Kyiv Independentin mukaan palkka-armeija Wagner rekrytoi venäläisten medialähteiden mukaan noin 1 000 vankia taistelemaan Ukrainaan. 

Lisää uutisia sodasta löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja