Yhdysvaltalaismies perusteli havainnollistavilla videoilla, miksi kasvomaskin käyttö kannattaa: "Tämä on kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys"

Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa – Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain! 1:50
Jos teet itsellesi kasvomaskin, muista yksi tärkeä seikka!

Yhdysvaltalainen Bill Nye julkaisi TikTokissa videon, jolla hän perustelee, miksi kasvomaskin käyttö julkisella paikalla olisi hyvä juttu, kertoo CNN. Suomessa viranomaiset eivät ole antaneet yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä. 

Science Guy -nimellä TikTok-videoita tekevä Bill Nye on julkaissut pari videota, joilla hän kertoo, miksi tutkijat haluavat ihmisten käyttävän kasvomaskeja julkisella paikalla. 

– Maskit estävät hiukkasia kulkeutumasta minun hengitysteistäni ilmaan ja sen kautta sinun hengitysteihisi. Ilman siirtymisen estäminen on vanha temppu, hän selittää videolla.

Havainnollisti asiaa kynttilän avulla

Videolla Nye demonstroi kynttilän avulla, kuinka paljon ilmaa ja muita partikkeleita pakenee hänen suustaan, kun se on peitetty erilaisia kankailla. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ensin hän havainnollistaa asiaa kaulahuivilla. Se suojaa kaulaa tuulelta, mutta kun hän peittää sillä suunsa, ei siitä ole kovin paljon hyötyä. Kynttilän liekki sammuu puhaltamalla.

Sen jälkeen hän käyttää kotona tehtyä kaksikerroksista puuvillamaskia. Kynttilän liekki liikahtaa, mutta ei sammu. Hänen mukaansa myös tällainen itsetehty kasvomaski saattaa estää hiukkasia leviämästä.

– Jos pidät sitä, suojelet itseäsi ja ihmisiä ympärilläsi.

Maskin tarkoitus suojata muita

Toisella videolla Bill jatkaa asian havainnollistamista N95-hengityssuojaimella. Kun hän puhaltaa, liekki ei juuri liikahda.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Haluamme sinun käyttävän maskia toki myös siksi, että se suojelee sinua muilta, mutta pääsyy on se, että sen avulla suojelet muita itseltäsi. Tämä on kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys.

Bill julkaisi videon keskiviikkona. Ne ovat keränneet kovasti suosiota. 

Kasvomaskin käyttöpakko joissain osissa Yhdysvaltoja

Yhdysvalloissa koronavirustartuntojen määrä on ollut kasvussa. Joissain osavaltioissa ja kaupungeissa kasvosuojaimen käyttö on pakollista.

Maskien käytön hyödyllisyys on herättänyt keskustelua koronaviruspandemian aikana. Kesäkuussa CNN kertoi teksasilaisen ja kalifornialaisten yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan maskien ja muiden kasvot peittävien suojainten käyttö on tehokkain tapa vähentää koronaviruksen tarttumista ihmiseltä toiselle.

Suomessa ei ole annettu kasvomaskin käyttösuositusta

Suomessa hallitus ei ole antanut yleistä suositusta kasvomaskin käytöstä julkisilla paikoilla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kasvomaskia voi halutessaan käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi tilanteissa, joissa lähikontaktia ei ole mahdollista välttää, esimerkiksi joukkoliikenteessä ruuhka-aikoina. Kasvomaskia käyttäessä tulee muistaa ensisijaiset torjuntatoimet, kuten käsienpesu.

THL:n mukaan ei ole näyttöä siitä, että maskin laaja käyttö terveillä henkilöillä auttaisi vähentämään tartuntoja. Kasvomaskien käyttö voi vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön ja siten vähentää oireettomien viruksen kantajien aiheuttamia tartuntoja.

THL muistuttaa, että kankainen kasvomaski on eri asia kuin hengityksensuojain. Kasvomaski saattaa estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita, mutta se ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta. Mikäli maskia käyttää väärin, se saattaa jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä. Kirurginen suu-nenäsuojus on tehokas keino estää tartunnan saanutta levittämästä eteenpäin, mutta THL ohjeisti kesäkuussa varaamaan ne vain terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön, koska ne uhkasivat loppua. 

Koronavirus leviää pisaratartuntana, yskimisen tai aivastamisen seurauksena. THL kertoo, että tämän hetkisen tiedon perusteella tartunnan saanut voi levittää virusta eteenpäin 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkamista. 

Lue myös:

    Uusimmat