Yhdysvaltalaismies perusteli havainnollistavilla videoilla, miksi kasvomaskin käyttö kannattaa: "Tämä on kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys"
Yhdysvaltalainen Bill Nye julkaisi TikTokissa videon, jolla hän perustelee, miksi kasvomaskin käyttö julkisella paikalla olisi hyvä juttu, kertoo CNN. Suomessa viranomaiset eivät ole antaneet yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä.
Science Guy -nimellä TikTok-videoita tekevä Bill Nye on julkaissut pari videota, joilla hän kertoo, miksi tutkijat haluavat ihmisten käyttävän kasvomaskeja julkisella paikalla.
– Maskit estävät hiukkasia kulkeutumasta minun hengitysteistäni ilmaan ja sen kautta sinun hengitysteihisi. Ilman siirtymisen estäminen on vanha temppu, hän selittää videolla.
Havainnollisti asiaa kynttilän avulla
Videolla Nye demonstroi kynttilän avulla, kuinka paljon ilmaa ja muita partikkeleita pakenee hänen suustaan, kun se on peitetty erilaisia kankailla.
Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.
Ensin hän havainnollistaa asiaa kaulahuivilla. Se suojaa kaulaa tuulelta, mutta kun hän peittää sillä suunsa, ei siitä ole kovin paljon hyötyä. Kynttilän liekki sammuu puhaltamalla.
Sen jälkeen hän käyttää kotona tehtyä kaksikerroksista puuvillamaskia. Kynttilän liekki liikahtaa, mutta ei sammu. Hänen mukaansa myös tällainen itsetehty kasvomaski saattaa estää hiukkasia leviämästä.
– Jos pidät sitä, suojelet itseäsi ja ihmisiä ympärilläsi.
Maskin tarkoitus suojata muita
Toisella videolla Bill jatkaa asian havainnollistamista N95-hengityssuojaimella. Kun hän puhaltaa, liekki ei juuri liikahda.
Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.
– Haluamme sinun käyttävän maskia toki myös siksi, että se suojelee sinua muilta, mutta pääsyy on se, että sen avulla suojelet muita itseltäsi. Tämä on kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys.
Bill julkaisi videon keskiviikkona. Ne ovat keränneet kovasti suosiota.
Kasvomaskin käyttöpakko joissain osissa Yhdysvaltoja
Yhdysvalloissa koronavirustartuntojen määrä on ollut kasvussa. Joissain osavaltioissa ja kaupungeissa kasvosuojaimen käyttö on pakollista.
Maskien käytön hyödyllisyys on herättänyt keskustelua koronaviruspandemian aikana. Kesäkuussa CNN kertoi teksasilaisen ja kalifornialaisten yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan maskien ja muiden kasvot peittävien suojainten käyttö on tehokkain tapa vähentää koronaviruksen tarttumista ihmiseltä toiselle.
Suomessa ei ole annettu kasvomaskin käyttösuositusta
Suomessa hallitus ei ole antanut yleistä suositusta kasvomaskin käytöstä julkisilla paikoilla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kasvomaskia voi halutessaan käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi tilanteissa, joissa lähikontaktia ei ole mahdollista välttää, esimerkiksi joukkoliikenteessä ruuhka-aikoina. Kasvomaskia käyttäessä tulee muistaa ensisijaiset torjuntatoimet, kuten käsienpesu.
THL:n mukaan ei ole näyttöä siitä, että maskin laaja käyttö terveillä henkilöillä auttaisi vähentämään tartuntoja. Kasvomaskien käyttö voi vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön ja siten vähentää oireettomien viruksen kantajien aiheuttamia tartuntoja.
THL muistuttaa, että kankainen kasvomaski on eri asia kuin hengityksensuojain. Kasvomaski saattaa estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita, mutta se ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta. Mikäli maskia käyttää väärin, se saattaa jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä. Kirurginen suu-nenäsuojus on tehokas keino estää tartunnan saanutta levittämästä eteenpäin, mutta THL ohjeisti kesäkuussa varaamaan ne vain terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön, koska ne uhkasivat loppua.
Koronavirus leviää pisaratartuntana, yskimisen tai aivastamisen seurauksena. THL kertoo, että tämän hetkisen tiedon perusteella tartunnan saanut voi levittää virusta eteenpäin 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkamista.
Lähteet: Edition.cnn.com, Thl.fi
Uusimmat
-
16:00
Norjalaisen käsittämätön "kuolonsukellus" ME-korkeudesta maha edellä – tätä ei kannata kokeilla itse
-
15:58
Lisäsopeutusten tarve on jopa miljardi euroa, arvioi VM:n budjettipäällikkö – kunnissa ollaan tyrmistyneitä vähennyksistä
-
15:45
Lapsipotilaat saavat Michael Monroen tunteikkaaksi: "On järkyttävän surullista"
-
15:36
Iso sääkäänne jouluviikolla – Pekka Poudan mukaan valkea joulu riippuu yhdestä asiasta: "Sitten se on lits ja läts"
-
15:33
Yli 300 pakolaista jumissa indonesialaisilla rannoilla
-
15:24
Live kello 17: Seuraa Nobel-juhlallisuuksia suorana – rauhanobelin noutivat vankilassa istuvan iranilaisaktivistin lapset
-
15:15
Israelin Netanjahu kiittää Yhdysvaltoja ammuksista ja avusta – MTV seuraa sotaa
-
15:02
Suomen karmealla alulla kallis hinta: Ruotsi marssi maailmanmestaruuteen
-
14:55
Roman, 8, loukkaantui ja paloi vakavasti Venäjän ohjusiskussa – nyt hän käy tanssikilpailuissa ja soittaa harmonikkaa
-
14:50
Yksi muutos elintavoissa voi tuoda jopa 10 vuotta lisää elinikää
-
14:39
Epäilty tappo Nokialla – poliisi tutkii
-
14:34
Pariskunnan riidoilla täysin sama lopputulos 1,5 vuoden välein: Koira puri päihtynyttä, uhkaavasti käyttäytynyttä vaimoa
-
14:26
Antti Tuisku pinkaisi kovan ajan täysmaratonissa – somessa ylistetään: "Olet sie mahoton"
-
14:05
Venäjän Lavrov kertoi, mihin Wagner-sotilaat ovat päätyneet – MTV seuraa sotaa
-
14:04
Anna Perho kertoo, milloin hänen on ollut vaikeaa sietää itseään: "Pitää mielestäni ihmisen järjissään"
-
13:44
MM-finaalille katastrofaalinen alku! Ruotsi jyräsi Suomen ensimmäisessä erässä – Oona Kauppi Ylelle: "En tiedä, mitä tässä tapahtuu"
-
13:25
Remi Lindholm hiihti uransa parhaan suorituksen maailmancupissa
-
13:17
AKT vahvistaa olevansa mukana torstain jättilakossa – HS: Liitto aikoo pysäyttää bussiliikenteen
-
13:16
Poliisilla uutta tietoa Uudenkaarlepyyn kuolonkolarista
-
13:15
NYT: Suurlähettiläs Mikko Hautala on ottanut Trumpiin yhteyttä
-
Lataa lisää