Maskin käytön ABC: Näin käytät maskia oikeaoppisesti, nämä ovat yleisimmät virheet – "Maskin käyttö voi tuntua aluksi pahalta, mutta siihen tottuu kyllä"

2:53
Video: Miten onnistuu urheilu maski kasvoilla?

Vuosi sitten olisi ollut vaikea kuvitella tilannetta, jossa merkittävä osa suomalaisista kulkisi kaupoissa, kaduilla ja liikennevälineissä maskit kasvoillaan, mutta näin vain on sitkeä koronavirus muokannut kaikkien meidän arkista elämää.

Kun yhä suurempi osa kansasta on siirtynyt tai siirtyy nyt asiantuntijoiden kehotuksesta käyttämään kasvomaskeja, on myös niiden oikeaoppinen käyttö noussut tapetille. Tilannetta ei suinkaan helpota se, että markkinoilla on saatavilla lukuisia erityyppisiä maskeja.

Ja olemassa on myös tilanteita, joissa maskin käyttö osoittautuu hankalaksi terveydellisistä syistä.

Hengitysliitto: Maskeista tullut paljon tiedusteluja

Koronavirus on saanut linjat kuumiksi myös hengityssairaiden edunvalvojana toimivassa Hengitysliitossa. Hengitysliiton viestintäpäällikkö Janne Elovirta kertoo MTV Uutisille, että puhelimet ovat pirisseet erityisesti keväällä, kun koronavirus alkoi levitä.

Kysymyksiä on virrannut myös verkon kautta. Elovirta kertoo, että verkossa on tullut paljon kysymyksiä juurikin maskeihin liittyen.

– Kysymykset ovat liittyneet esimerkiksi siihen, että minkälainen maski pitää valita, jotta se suojaa parhaiten. Erilaisia maskeja on kuitenkin valtava määrä, joten on vaikea antaa kaiken kattavaa vastausta, että minkälainen maski suojaa ja minkälainen taas ei.

Elovirta toteaa esimerkkinä, että uloshengitysventtiilillä varustettu FFP-suojain kyllä suojaa kantajaansa, mutta toisaalta se saattaa päästää kaiken ilman ulos sellaisenaan venttiilin kautta. Sen sijaan kaduilla useimmiten ihmisten kasvoilla näkyvät suu-nenäsuojat suojaavat ennen kaikkea muita ihmisiä.

Hengitysliitosta on suositeltu, että kaikki käyttäisivät maskia ja että maskia tulisi käyttää virallisten suositusten mukaan.

– Maskia ei pidä esimerkiksi laittaa välillä kaulaan roikkumaan. Jos maskin ottaa pois kasvoilta, niin se pitää asianmukaisesti pistää roskiin ja pestä kädet ennen uuden maskin laittamista.

Entä jos oma terveys estää maskin käytön?

Yksi askarruttava kysymys on ollut, että miten hengityssairaat voivat käyttää maskia, kun hengittäminen voi olla jo muutenkin raskasta. Elovirran mukaan suurin osa hengityssairaistakin pystyy maskia käyttämään. Jos vaikeaan hengityssairauteen kuitenkin liittyy hengitysvajaus, ei maskin käyttöä suositella.

– Kaikkia muita kysyjiä neuvomme kokeilemaan ja kehotamme harjoittelemaan sen käyttöä ihan kotioloissa. Maskin käyttö voi tuntua alkuun pahalta, mutta siihen tottuu kyllä.

– Jos maskia ei pysty hengityssairauden takia käyttämään, niin silloin ei ole muuta mahdollisuutta kuin pyrkiä välttämään tilanteita, joissa on paljon ihmisiä ja pitämään huolta turvaväleistä, Elovirta jatkaa.

Elovirta kertoo huomanneensa, että maskien käytössä on menty parempaan suuntaan ja yhä useampi ihminen käyttää hengityssuojainta itsensä ja muiden turvaamiseksi.

Maskin käytön ABC:

THL on laatinut muistilistan maskin oikeaoppiseen käyttöön. Ohessa muutamia tärkeitä poimintoja maskin käytöstä.

 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.
 • Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
 • Jos kosket maskia käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.
 • Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille. 
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan sitä poistaessa.
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan jäteastiaan käytön jälkeen tai uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.  

Lähde: THL


Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja