Asiantuntija kertoo tavan, joka voi tehdä kasvomaskista entistä tehokkaamman

Kahden kasvomaskin pukeminen päällekkäin voi estää koronan leviämistä entistä tehokkaammin.

Tarkkasilmäiset ovat saattaneet havaita koronaviruspandemian aikana, että osa ihmisistä pitää päällekkäin kahta maskia. Esimerkiksi Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden sekä varapresidentti Kamala Harris ovat esiintyneet tuplasuojaimissa.

Virusten leviämistä tutkiva Linsey Marr Virginian teknillisestä yliopistosta sanoo The New York Timesille, että kahden kasvomaskin samanaikaisesta käytöstä voi olla hyötyä virusten leviämisen ehkäisyssä.

Erityisesti ohutta ja heikkotekoista kasvomaskia käyttävän ihmisen voisi olla järkevää yhdistää se maskiin, jossa on useita kerroksia.

Katso yllä olevalta videolta, miten eri kasvomaskit estävät viruksen leviämisen rajun yskänpuuskan iskiessä!

Tuplamaski ja hengitysvaikeudet

Nenän ja suun peittävien maskien on tarkoitus estää pisaroiden välityksellä leviävien hengitystievirusten tarttuminen ihmisestä toiseen. Maskin ei ole tarkoitus olla ilmatiivis vaan sen kuidut toimivat kuin esteratana, jonka läpi mahdollisesti saastuneita pisaroita kuljettavan hengitysilman on päästävä.

Useiden maskien käyttö samaan aikaan voi kuitenkin johtaa hengitysvaikeuksiin, varsinkin jos molemmat suojaimet ovat tehokkaita suodattamaan ilmaa.

Marr pitää silti epätodennäköisenä, että pelkästään kahden kasvomaskin samanaikainen käyttäminen johtaisi normaalin hengityksen estymiseen. Hengitysteiden eteen ei tulisi laittaa suojainta, jonka läpi on vaikea hengittää – kuten muovista tai nahkasta valmistettua maskia, Best Life -sivusto huomauttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos linjaa, että maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai jos muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön.

Maskin istuvuutta parantavat keinot

Myös maskin istuvuutta parantavat kikat kohentavat sen suojaavaa tehoa. Joissain maskeissa nenän kohdalla on muotoutuva pehmike, jonka avulla maskin saa tiiviimmäksi. Säädettävät korvalenkit parantavat istuvuutta entisestään.

Maskin tai kahden käytön lisäksi on muistettava muut koronaviruksen leviämistä hillitsevät varotoimet, kuten turvavälien pitäminen sekä huolellinen käsihygienia.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat