Trumpin vaalikelpoisuusväännössä uusi käänne

Korkein oikeus käsittelee Trumpin vaalikelpoisuutta - Biden aloitti uudelleenvalintakampanjansa 2:16
KATSO MYÖS: Korkein oikeus käsittelee Trumpin vaalikelpoisuutta - Biden aloitti uudelleenvalintakampanjansa.

Osavaltion korkein oikeus totesi Trumpin vaalikelvottomaksi republikaanipuolueen esivaaleissa, koska Trump katsottiin osalliseksi perustuslain vastaiseen kapinaan.

Yhdysvaltain korkein oikeus on päättänyt ottaa käsittelyyn valituksen maan entisen presidentin Donald Trumpin julistamisesta vaalikelvottomaksi Coloradon osavaltiossa.

Korkeimman oikeuden mukaan tapaukseen liittyviä suullisia lausumia aletaan kuulla helmikuun alussa.

Loppuvuodesta Coloradon korkein oikeus päätti, että Trump ei voi osallistua republikaanipuolueen esivaaleihin osavaltiossa.

Syynä on perustuslain 14. lisäys, jonka mukaan perustuslain vastaiseen kapinaan osallisia ei voida valita julkisiin virkoihin, mikäli he ovat aikaisemmin vannoneet virkavalassaan tukevansa perustuslakia.

Taustalla on Trumpin osallisuus Yhdysvaltain kongressitalon valtaukseen tammikuussa 2021.

Sekä Trump että Coloradon republikaanipuolue valittivat osavaltion korkeimman oikeuden päätöksestä.

Mainen osavaltio on niin ikään estänyt Trumpin osallistumisen esivaaleihin. Trump on valittanut myös Mainen päätöksestä.

Trumpin ehdokkuutta on haastettu saman perustuslain lisäyksen pohjalta myös muissa osavaltioissa.

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa on tällä hetkellä konservatiivienemmistö. Trump on nimittänyt oikeuden yhdeksästä tuomarista kolme.

Republikaanipuolue valitsee presidenttiehdokkaansa esivaaleilla tämän vuoden alkupuoliskolla. Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään tämän vuoden marraskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat