Yhdysvallat vaatii Myanmarin sotilasvallankaappauksessa pidätettyjen vapauttamista ja uhkaa "ryhtyä toimiin"

Myanmarissa järjestettiin vaalit marraskuussa. Uuden parlamentin oli ABC:n mukaan määrä kokoontua tänään ensimmäistä kertaa.

Yhdysvallat vaatii Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyin ja muiden maanantaina sotilasvallankaappauksessa pidätettyjen vapauttamista.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat tukee Burman kansaa heidän pyrkimyksissän kohti demokratiaa, rauhaa ja vapautta, kertoo uutistoimisto Reuters

– Vaadimme Burman armeijan johtajia vapauttamaan kaikki pidätetyt johtajat ja kunnioittamaan kansan tahtoa, joka ilmaistiin demokraattisilla vaaleilla marraskuun 8. päivä, Blinken kuvaili tiedotteessa.

Valkoisen talon mukaan presidentti Joe Bidenille tiedotettiin pidätyksistä.

– Yhdysvallat vastustaa yrityksiä muuttaa viimeaikaisten vaalien tulosta tai estää Myanmarin demokraattista siirtymistä, ja ryhtyy toimiin vastuussa olevia kohtaan, jos toimia ei peruuteta, Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki totesi.

"Maan sisäinen asia"

Rajanaapauri Thaimaan varapääministeri Prawit Wongsuwan sen sijaan nimitti Mayanmarin tapahtumia maan sisäisiksi asioiksi.

Myös Filippiinit on kommentoinut Mayanmarin tapahtumien olevan maan sisäinen asia, ”johon ei aiota puuttua”, kertoo uutistoimisto Reuters.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on tuominnut pidätykset ja vaatii kaikkia Mayanmarin johtajia toimimaan maan demokraattisen uudistuksen etujen mukaisesti.

– Tämä kehitys on vakava isku demokratian uudistuksille.

Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyin lisäksi Australian yleisradioyhtiö ABC:n mukaan useita vallassa olevan puolueen merkkihahmoja on otettu kiinni. Asiasta kertoo puolueen edustaja uutistoimisto Reutersille.

Myanmarissa järjestettiin vaalit marraskuussa. Uuden parlamentin oli ABC:n mukaan määrä kokoontua tänään ensimmäistä kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat