Mainos

Yhdysvallat osoittaa tukea afgaanioppositiolle

Yhdysvallat väläyttelee tukea Afganistania hallitsevaa Talebania vastustavalle oppositiolle.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld on vihjannut tänään, että Yhdysvallat aikoo antaa tukea Afganistanin oppositiolle. Rumsfeldin mukaan Afganistanin pohjoisosaa hallitsevasta oppositiosta voi olla paljon apua maata hallitsevaa Taleban-liikettä vastaan.

Pohjoisen liitto on ainoa talebaneja maan sisällä vastustava liittoutuma. Se pitää hallussaan vuoristoista kaistaa Kabulin pohjoispuolella.

-Voidaan kysyä miten paljon apua he voivat antaa. No, he voivat antaa paljonkin apua, Rumsfeld sanoi.

Rumsfeldin mukaan oppositiojoukot tuntevat maan ja hyödylliset hyökkäyskohteet sekä tietävät miten Talebania pitää käsitellä. Rumsfeldin mukaan Talebanin ote vallasta voi olla heikompi kuin luullaan, kuten oli laita myös Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan kohdalla.

-Oli yllätys, että tietyllä hetkellä kansa ei enää tukenut hallituksia ja tunsi, että nyt oli aika nousta niitä vastaan, Rumsfeld sanoi.

Amerikkalaiset haluavat kuninkaan takaisin valtaan

Brittiläinen Guardian-lehti kirjoitti tänään, että amerikkalaiset kokoavat rintamaa syrjäyttääkseen talebanit ja pystyttääkseen YK:n tukeman hallituksen Afganistaniin.

Guardianin mukaan kaksi amerikkalaisten Hercules-kuljetuskonetta laskeutui tiistaina Uzbekistanin pääkaupunkiin Tashkentiin täynnä tiedusteluvälineitä, jotka on tarkoitus sijoittaa pitkin Afganistanin rajaa.

Guardianin mukaan Yhdysvallat aikoo syöstä Taleban-liikkeen vallasta sen Osama bin Ladenille antaman tuen vuoksi. Lehti kirjoitti, että Yhdysvallat kannattaa maanpaossa elävän kuninkaan Zahir Shahin, 86, valtaan palauttamista. Hänet syöstiin vallasta vuonna 1973.

Maanpaossa asuvan kuninkaan odotetaan rohkaisevan Pohjoisen liiton sissiarmeijaa tulemaan taakseen.

-Kuningas aikoo kutsua koolle kaikki Afganistanin heimot nousemaan Talebania vastaan, Guardianin siteeraamassa Nato-maan diplomaattisähkeessä sanottiin.

Kuningas Shah syöstiin vallasta 17. heinäkuuta 1973, kun kuninkaan lähisukulainen, entinen pääministeri Mohammad Daud Khan kaappasi vallan suurimmalta osin verettömässä kaappauksessa. Daud Khan kumosi perustuslain ja pystytti Afganistanin tasavallan, jonka johdossa hän itse oli. Hänet tapettiin huhtikuussa 1978, kun vasemmistolainen Afganistanin demokraattinen tasavalta perustettiin.

Vuoden 1979 lopulla Neuvostoliiton joukot miehittivät Afganistanin. Miehitystä kesti lähes kymmenen vuotta vuoteen 1989.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.