Yhdysvallat: Osama bin Ladenilla tukiverkko Pakistanissa

Yhdysvallat epäilee, että Osama bin Ladenilla on ollut tukiverkosto vuosien ajan Pakistanissa.

– Mielestämme bin Ladenilla täytyi olla jonkinlainen tukiverkosto Pakistanissa. Emme kuitenkaan tiedä kuka tai mikä tuo verkosto oli, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo.

Viikko sen jälkeen kun bin Laden surmattiin, Yhdysvallat on käymässä läpi takavarikoimaansa valtavaksi kuvattua bin Ladenin arkistoa.

Eilen Yhdysvallat julkaisi viisi surmatalosta löytämäänsä videota joissa bin Laden esiintyy. Niistä oli poistettu ääni jottei - selityksen mukaan - propaganda leviäisi.

Pakistanissa epäillään sekä aineiston todistusvoimaa että Yhdysvaltain eilen julkaisemien bin Laden videoiden aitoutta.

– Tuo amerikkalaisten julkaisema video, heillä on tuorein teknologia -ja he voivat tehdä mitä haluavat. Se voi hyvin olla väärennös, arvioi Abbottabadin yliopiston opettaja Khurram Butt.

Pakistanin hallinnossa puolestaan epäillään mahtaako bin Ladenin aineisto lopulta osoittaa mitään. Yhdysvallat uskoo dokumenttivuoren joka tapauksessa tuovan paljastuksia.

– Tämä on suurin tiedustelutietoaineisto, joka koskaan on saatu yhdeltä terroristilta. Se vastaa CIA:n mukaan keskikokoisen yliopiston kirjastoa, toteaa Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Tom Donilon.

(MTV3)

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Kymmenen uutiset 8.5.2011)

Lue myös:

    Uusimmat