Mainos

Yhdysvallat lupasi poistaa omat maatalouden vientituet

Yhdysvaltain kauppaedustaja uskoo Euroopan unionin tarjouksen maatalouden vientitukien poistamisesta vauhdittavan Maailman kauppajärjestön Dohan kierroksen neuvotteluja.

Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Zoellick sanoi Washingtonissa, että Yhdysvallat on omasta puolestaan valmis luopumaan maatalouden vientituista ja tuen luonteisista vientiluotoista sekä neuvottelemaan uusista ehdoista ruoka-avulle.

- Euroopan unionin ilmoitus, että se hyväksyy aikataulun sopimisen vientitukien poistamiseksi on tervetullut. Se vauhdittaa koko Dohan kierrosta, sanoi Zoellick julkisuuteen annetussa kannanotossa. Yhdysvallat odottaa samanlaista joustavuutta muilta mailta valtion kauppamonopolien ja vientiverojärjestelmien purkamiseksi.

Cairnsin ryhmän johtaviin maatalousviejiin kuuluvan Australian kauppaministeri Mark Vaile toivoi EU:n tarjouksen vauhdittavan lähiviikkoina käytäviä maatalousneuvotteluja. Maatalouden vientitukien poistamien on välttämätöntä monenkeskisen kauppajärjestelmän toiminnan kehittämiseksi ja kehitysmaiden aseman parantamiseksi, hän sanoi.

Ranskan maatalousministeri Herve Gaymard arvosteli EU:n tarjousta Irlannissa pidetyssä EU:n maatalousministerien tapaamisessa. Eniten EU:n maataloustuesta hyötyvä Ranska vastustaa kiivaimmin maatalouden tukien purkamista.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.