Mainos

Yhdysvallat luopuu osasta Iran-pakotteita

Iran kiittelee Yhdysvaltain päätöstä luopua osasta Iranin vastaisia talouspakotteita. Vastatoimena Iran sallii jälleen amerikkalaisen viljan ja lääkkeiden tuonnin. Poliittisten tarkkailijoiden mukaan päätös auttaa Iranin taloutta nousemaan jälleen jaloilleen.

Iranin lippu

Yhdysvallat ilmoitti aiemmin eilen luopuvansa joistakin Iranin vastaisista talouspakotteista, jotka eivät koske öljyä. Samalla Yhdysvallat myönsi "lyhytnäköisyytensä" osassa aikaisempia poliittisia toimiaan Irania kohtaan. -Ilmoitan päätöksestä, joka antaa amerikkalaisille mahdollisuuden tuoda mattoja ja ruokatarvikkeita kuten kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja kaviaaria Iranista, sanoi ulkoministeri Madeleine Albright. Albright ilmoitti myös toimista, jotka aikanaan johtavat Iranin jäädytettyjen varojen palauttamiseen. Varat ovat olleet jäädytettyinä islamilaisesta vallankumouksesta lähtien vuonna 1979. Myös iranilaisten tutkijoiden ja urheilijoiden vierailua maassa on tarkoitus helpottaa.

Madeleine Albright

Yhdysvaltain ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Iranin uudistusmieliset voimat voittivat maan vaalit viime kuussa. -Me haluamme toimia yhdessä Iranin kanssa kaataaksemme sen "epäluulon muurin" johon presidentti (Mohammad) Khatami on useasti viitannut. On olemassa mahdollisuus parempiin suhteisiin. Mutta näin ei käy, jos Iran ei laajenna näkemystään Yhdysvalloista, kuten myös me jatkamme näkemyksemme laajentamista Iranista, Albright jatkoi. Albright tähdensi, että hän ei usko maiden pystyvän poistamaan "vuosikymmenien vaikeuksia yhdessä yössä". -Yhdysvallat on valmis etenemään hitaasti askel askeleelta tai sitten hyvin nopeasti, jos Iran ilmaisee halunsa ja sitoumuksensa siihen, Albright perusteli.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.