Äkillinen vatsakipu? Nämä merkit viittaavat sappikiviin

Noin joka viidennellä aikuisella on kroonista kipua – minkälaista on elämä kroonisen päänsärkysairauden kanssa? 9:44
KATSO MYÖS: Noin joka viidennellä aikuisella on kroonista kipua – minkälaista on elämä kroonisen päänsärkysairauden kanssa?

Sappikivet ovat yleensä täysin oireettomia, mutta tukkiessaan sapen virtauksen ne voivat aiheuttaa voimakasta kipua.

Äkillinen kipu ylävatsan oikealla puolella tai keskellä, hartioihin tai selkään säteilevää kipua, pahoinvointia ja oksentelua.

Kaikki yllä mainitut oireet voivat viitata sappikivikohtaukseen.

Aikuisilla sappikiviä kertyy iän myötä, mutta ne voivat olla myös täysin oireettomia, kertoo Terveyskirjasto.

Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Taina Nykänen kertoi MTV Uutisille vuonna 2019, että jopa 70 prosenttia sappikivistä on oireettomia.

Mistä sitten tietää, milloin kivunlähteenä on syytä epäillä juuri sappikiviä, milloin lähteä lääkäriin ja mikä sappikiviä aiheuttaa?

Mitä sappikivet ovat?

Sappirakko on pieni elin, joka sijaitsee ylävatsan oikealle puolella. Se varastoi maksan tuottamaa sappea, vihreänkeltaista nestettä, joka auttaa ruoansulatuksessa, National Health Service -sivustolla kerrotaan.

Healthlinen mukaan sappikiviä syntyy, kun sappinesteestä löytyvä kolesteroli alkaa kovettumaan. Sappikivet ovat hyvin yleisiä ja useimmiten ne eivät aiheuta minkäänlaisia oireita.

Sappikivet eivät itsessään olekaan kivuliaita, vaan ne aiheuttavat kipua silloin, jos ne tukkivat sappinesteen kulun.

Terveyskirjaston mukaansa länsimaissa sappikiviä esiintyy 10–15 prosentilla väestöstä.

Milloin vatsakipu on todennäköisesti sappikivien aiheuttamaa?

Sappikivien aiheuttama kipu tuntuu yleensä oikean kylkikaaren kohdilla tai keskellä ylävatsaa. Healthlinen mukaan sappirakko voi aiheuttaa kipuja kuitenkin ilman kiviäkin, jos olet syönyt erityisen rasvaista, kuten uppopaistettua, ruokaa.

Sappikivien aiheuttamassa kivussa tyypillistä on yleensä se, että kipu alkaa äkisti ja loppuu kuin seinään. Sappikohtaus alkaa yleensä puolesta tunnista kahteen tuntia ruokailun jälkeen.

Erikoislääkäri Taina Nykänen kertoi aiemmin, että sappikivet voivat oireilla kivun lisäksi esimerkiksi ylävatsan ruokailunjälkeisenä turvotuksena tai nopeana täyttymisen tunteena.

Kipukohtaus voi kestää tyypillisesti tunnista viiteen tuntiin ja sen aikana on hankala löytää mukavaa asentoa. Kipu voi aiheuttaa myös pahaa oloa ja oksentelua.

Jos oireita aiheuttavia sappikiviä ei hoideta, ne voivat aiheuttaa myös korkean kuumeen, saada ihon ja silmänvalkuaiset kellertämään sekä aiheuttaa sekavuutta ja ruokahalun menetyksen.

Samat oireet voivat kertoa myös sappirakon tulehduksesta tai sappitietukoksesta, joiden mahdollisuus suljetaan pois tutkimusten, kuten kaikututkimuksen ja verikokeiden, avulla.

Sappikivien synnylle altistavat tekijät

Sappikivien syntymistä edesauttavat niin geneettiset tekijät kuin elämäntavatkin.

Jo pelkästään naiseksi syntyminen lisää sappikivien riskiä. Lisäksi ne ovat eräänlainen sukurasite. Jos suvussa esiintyy paljon sappikiviä, on todennäköisempää saada niitä itsekin. Myös ikääntyminen lisää sappikivien mahdollisuutta.

Yleisiksi riskitekijöiksi Terveyskirjasto listaa myös lihavuuden, diabeteksen sekä voimakkaan painonpudotuksen. Painonhallinta on siis tärkeä tekijä sappikivien ehkäisyssä, mutta painoa kannattaa kuitenkin pudottaa hallitusti ja hitaasti, eikä hyvin nopeasti.

Myös painon hilaaminen ylös-alas voi aiheuttaa sappikiviä. Niinpä tärkeää olisi pitää huolta terveellisten elämäntapojen pysyvyydestä ja säännöllisestä liikunnasta.

Katso myös: Tällaisia ovat suolistosyövän oireet

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo, millaisia ovat suolistosyövän oireet.

Lue myös:

    Uusimmat