Mainos

Yhdysvallat kerää matkustajien sormenjäljet

Myös Yhdysvaltoihin saapuvilta suomalaismatkustajilta otetaan sormenjäljet, heidät valokuvataan ja heidän tietonsa tallennetaan viranomaisrekistereihin.

Yhdysvaltoihin ilman viisumia matkustavilta eurooppalaisilta - myös suomalaisilta - otetaan tästä päivästä lähtien sormenjäljet. Turvatarkastuksessa maahan saapujat myös valokuvataan digitaalisesti.

Yhdysvaltain viranomaiset vakuuttavat, että maahantulomuodollisuudet sujuvat keskimäärin noin 15 sekunnissa ja että ne lisäävät huomattavasti turvallisuutta.

Sormista kuvataan vain kummankin käden etusormet. Tiedot tallennetaan tietopankkeihin, joihin ilmoitetaan myös matkustajan nimi, syntymäaika, kansalaisuus, sukupuoli ja passin numero.

Yhdysvallat ei sen sijaan vaadi viisumittomilta vierailijoilta biotunnistepasseja vielä runsaaseen vuoteen. Biotunnistepasseja koskevan lain oli alun perin määrä tulla voimaan jo 26. lokakuuta, mutta elokuussa Yhdysvaltain ulkoministeriö päätti antaa uuden järjestelmän valmistelulle vielä vuoden lisäaikaa.

Biotunnistepassin avulla matkustajan henkilöllisyys voidaan varmistaa joko kasvoista, sormenjäljestä tai silmän iiriksestä. Niiden käyttöön ottoa ovat hidastaneet muun muassa passeihin liitettävien mikrosirujen huono saatavuus ja toistaiseksi epävarma käyttökestävyys.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.