Yhdeksän maan vertailu: Suomalaiset nuoret aikuiset kaikkein kiinnostuneimpia taloudestaan – myös sukupuoli näkyy tuloksissa yllättävällä tavalla

Suomalaiset nuoret aikuiset ovat muiden maiden kuluttajia kiinnostuneempia henkilökohtaisesta taloudestaan ja suhtautuvat optimistisesti tulevaisuuteen. Tieto ilmenee Klarnan tekemästä kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksesta selviää myös, että sijoittaminen on jo lähes yhtä suosittua kuin säästäminen. Kryptovaluutat ovat erityisen suosittuja suomalaisten nuorten keskuudessa.

Kyselytutkimuksessa vertailtiin yhdeksässä maassa asuvien kuluttajien asenteita henkilökohtaista taloudenpitoa kohtaan. Suomalaisista lähes kolme neljäsosaa 18-25 -vuotiaista sekä 26-35 -vuotiaista kertoi olevansa kiinnostuneita tai hyvin kiinnostuneita omasta taloudestaan. Esimerkiksi Ruotsissa vain vähän yli puolet 18-35 -vuotiaista sanoi samaa.

Suomi oli yhdeksästä maasta ainoa, jossa naiset olivat kiinnostuneempia henkilökohtaisesta taloudestaan kuin miehet.

Pandemiasta huolimatta nuoret aikuiset suhtautuvat optimistisesti tulevaan. 18-35 -vuotiaista suomalaisista puolet uskoo, että oma taloudellinen tilanne tulee olemaan parempi tai huomattavasti parempi vuoden kuluttua, kun taas 46-55 -vuotiaista vain joka neljäs uskoo samaa.

Sijoittaminen jo lähes yhtä suosittua kuin säästäminen

Säästäminen ja sijoittaminen ovat jo lähes yhtä suosittuja suomalaisten keskuudessa. Suomalaisista 61 prosenttia kertoi säästävänsä säästötilille ja 58 prosenttia sijoittavansa rahoitusinstrumentteihin.

Muualla Pohjoismaissa hajonta on paljon suurempaa: ruotsalaisista 68 prosenttia säästää ja 60 prosenttia sijoittaa, kun taas Norjassa 75 prosenttia säästää ja vain 40 prosenttia sijoittaa.

Etenkin kryptovaluutat kiinnostavat nuorempia sukupolvia. 18-25 -vuotiaista sijoittavista suomalaisista joka neljäs ja 26-35 -vuotiaista joka viides oli kiinnostunut sijoittamaan kryptovaluuttoihin.

Yli 66-vuotiaat eivät ole kiinnostuneita kryptovaluutoista, vaan heidän suosituimmat sijoituskohteet ovat osakkeet , rahastot ja ETF:t sekä kiinteistöt.

Toukokuussa 2021 kyselyyn vastasi 1 014 suomalaista ja maailmanlaajuisesti yli 9000 kuluttajaa. Otos on kansallisesti edustava ja se on tehty tutkimustoimisto Nepan toimesta.

Lue myös:

    Uusimmat