Yhdeksän kuninkaallista skandaalia – nämä kruunupäihin liittyvät kohut ovat järkyttäneet maailmaa vuosien mittaan

8:01
Herttuatar Meghan paljasti Oprah Winfreylle järkyttäviä yksityiskohtia brittihovista - näistä väitteistä nousi kohu

Brittiläinen Hello Magazine listasi yhdeksän kuninkaallista kohua, jotka ovat puhuttaneet maailmalla.

MTV Uutiset julkaisee jouluna vuoden luetuimpia juttuja. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 20.5.2021.

Kuninkaallisten käänteitä seurataan silmä kovana myös sellaisissa maissa, joissa omia kuninkaallisia ei ole. Eri maiden hoveihin mahtuukin jos jonkinlaisia kohuja ja skandaaleita, joista on vuosien mittaan riittänyt spekuloitavaa. Hello magazine listasi hiljattain verkkosivuillaan yhdeksän kuninkaallista skandaalia, jotka ovat järkyttäneet ympäri maailmaa.

Kuningattaren serkku kaupitteli pääsyä Putinin puheille

Tuoreimpana brittilehden listalla on kuningatar Elisabetin serkun, Kentin prinssi Michaelin, ympärillä vellova kohu, joka näki päivän valon aiemmin toukokuussa. The Sunday Times -lehden ja Channel 4 -kanavan toteuttaman selvityksen mukaan 78-vuotias prinssi olisi suhteitaan hyödyntäen yhteyksiä Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheille.

Kentin prinssiä oli kuvattu salaa liiketapaamisessa, jossa kaksi toimittajaa oli tekeytynyt eteläkorealaisen yrityksen työntekijöiksi, jotka pyrkivät saamaan yhteyden Kremliin.

Liikekumppani ja ystävä luonnehti Zoomissa järjestetyssä tapaamisessa Kentin prinssiä jopa "hänen majesteettinsa epäviralliseksi Venäjän-lähettilääksi". Kaksikko olisi selvityksen mukaan laskuttanut 10 000 puntaa, eli noin 11 500 euroa siitä, että neuvottelukumppanit olisi esitelty luottamuksellisesti Putinin lähipiirille.

Harry ja Meghan – kohuja kohujen perään

Kuninkaallisista skandaaleista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta prinssi Harrya ja herttuatar Meghania. Sussexin herttuapari aiheutti valtaisan kohun, kun he ilmoittivat tammikuussa 2020 tahtovansa vetäytyä brittihovista, jättää kuninkaalliset velvollisuutensa ja muuttaa pois Britanniasta.

Herttuapari menetti keskustelujen jälkeen heidän kuninkaallinen korkeutensa -tittelit ja asettui asumaan Los Angelesin liepeille Montecitoon.

Lähdön jälkeen Harryn ja Meghanin välit brittihoviin ovat olleet jatkuvasti tapetilla. Pari nostatti maaliskuussa 2021 uuden kohun antamalla laajan haastattelun talk show -tähti Oprah Winfreylle. Haastattelussa herttuatar Meghan väitti, että oli törmännyt hovissa rasismiin odottaessaan parin esikoista Archieta. Hänen mukaansa hovi olisi myös torpannut häneltä mahdollisuuden saada apua itsetuhoisten ajatusten keskellä.

Harryn ja isoveli prinssi Williamin välien ounasteltiin olevan jo paremmalla tolalla, kun veljekset näyttivät keskustelevan hyvässä hengessä isoisänsä prinssi Philipin hautajaisissa. Toukokuussa Harry kuitenkin antoi jälleen podcast-haastattelun, joka sai hovin raivon valtaan.

Viimeisimmässä haastattelussa prinssi puhui ankaraan sävyyn prinssi Charlesin kyvyistä vanhempana ja tämän tulkittiin samalla tölvineen myös kuningatar Elisabetia ja prinssi Philipiä.

Prinssi Andrew’n kytkökset Epstein-vyyhtiin

Kuningatar Elisabetille harmaita hiuksia on aiheuttanut Harryn ja Meghanin lisäksi lähiaikoina myös hänen poikansa prinssi Andrew. Yorkin herttua joutui niin ikään vetäytymään kuninkaallisten edustustehtävien hoitamisesta loppuvuodesta 2019. Viimeinen niitti tähän oli prinssin BBC:lle antama haastattelu, jossa puhuttiin hänen kytköksistään useista seksuaalirikoksista tuomittuun kohuliikemieheen Jeffrey Epsteiniin.

Prinssi Andrew joutui osaksi Epstein-vyyhtiä, kun 35-vuotias Virginia Giuffre, ent. Roberts, syytti sekä Yorkin herttuaa että edesmennyttä amerikkalaismiljönääriä seksuaalirikoksista. Giuffren mukaan hänet pakotettiin harrastamaan seksiä Andrew'n kanssa kolme kertaa Lontoossa, New Yorkissa sekä Epsteinin omistamalla yksityisellä saarella Karibialla 2000-luvun vaihteessa. Väitetyt teot alkoivat Giuffren ollessa 17-vuotias ja prinssi Andrew'n ollessa noin nelikymppinen.

Prinssi Andrew yritti pelastaa nahkansa ja astui julkisuuteen BBC:lle antamallaan 50 minuutin pituisella haastattelulla. Lopputulos oli kuitenkin päinvastainen, sillä prinssin antama haastattelu on mielletty vaivaannuttavaksi sekä epäuskottavaksi.

Paparazzit yllättivät herttuattaren yläosattomissa

Prinssi Williamin puoliso herttuatar Catherine ei ole tullut tunnetuksi kohuherttuattarena, vaan päinvastoin Catherine on aina ollut hyvin pidetty ja hyvässä maineessa. Myös Cambridgen herttuatar joutui kuitenkin ikävässä valossa julkisuuteen, kun ranskalainen Closer-lehti julkaisi kuvia yläosattomia kuvia herttuattaresta.

Paparazzit olivat ikuistaneet Catherinen yläosattomissa vuonna 2012, kun hän lomaili prinssi Williamin kanssa Provencen alueella Ranskassa. Vuonna 2017 Catherinelle maksettiin Hello Magazinen mukaan lopulta 92 000 punnan, eli yli 100 000 euron korvaukset, sillä paparazzikuvien katsottiin loukanneen herttuaparin yksityisyyttä. Kuvat oli otettu teleobjektiivilla, kun William ja Catherine olivat oleskelleet omissa oloissaan yksityisessä omistuksessa olevan huvilan alueella.

Prinsessa Diana avasi sanaisen arkkunsa

1990-luvulla brittihovin skandaalien keskiössä oli Harryn ja Williamin äiti prinsessa Diana. Myös Diana antoi aikanaan hyvin suuren kohun nostattaneen haastattelun, kun hän lausui vuonna 1995 BBC:n Panorama-ohjelmassa Martin Bashirin haastattelussa muun muassa kuolemattomat kommentit avioliitostaan Walesin prinssin kanssa.

– Meitä oli avioliitossa kolme, joten liitossa oli vähän ahdasta, Diana totesi haastattelussa viitaten prinssi Charlesin ja Camilla Parker-Bowlesin vuosia jatkuneeseen salasuhteeseen.

Diana kuoli traagisesti auto-onnettomuudessa vuonna 1997. Vuoden 1995 haastattelu puhuttaa kuitenkin edelleen. Viime syksynä paljastui, että toimittaja Bashir oli tekaissut pankkitositteita ennen haastattelua, joilla vakuuteltiin Dianan veljelle Charles Spencerille, että joku miehen henkilökunnan jäsenistä vuoti tietoja prinsessan perheestä.

Keväällä soppa sakeni entisestään, kun kävi ilmi, että Bashir olisi esittänyt Dianalle väärennetyn todistuksen siitä, että perheen lastenhoitaja olisi tullut raskaaksi prinssi Charlesille ja tehnyt abortin. Prinsessan väitettiin myös olleen siinä uskossa, että hänen miehensä olisi toivonut tämän kuolemaa voidakseen avioitua lastenhoitajan kanssa.

Toukokuussa Britanniassa uutisoitiin, ettei Bashir työskentele enää BBC:n palveluksessa.

Kuningas hylkäsi kruunun rakkauden tähden

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin rakkaustarinaa on usein verrattu myös toiseen rakkaustarinaan, joka ravisutti aikanaan brittihovia. Kyse on tietenkin kuningas Edvard VIII:sta, joka rakastui eronneeseen amerikkalaiseen näyttelijättäreen Wallis Simpsoniin ja hylkäsi kruunun rakkauden tähden vuonna 1936.

Seurauksena valtaan nousi kuningatar Elisabetin isä, kuningas Yrjö VI. Kruunun hylännyt Edvard avioitui Wallis Simpsonin kanssa kesällä 1937. Pariskunta muutti prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tapaan pois Britanniasta ja asettui Ranskaan.

Windsorin herttua joutui Britanniassa entistäkin huonompaan valoon pian kruunun jätettyään, sillä tämä vieraili vaimonsa kanssa Saksassa vuonna 1937 ja arveltiin, että tämä tunsi sympatioita natseja kohtaan.

Prinsessan titteli vaikka oikeusteitse

Osataan sitä muuallakin kuin Britanniassa. Belgian edellinen kuningas Albert II joutui tammikuussa 2020 taipumaan oikeuden edessä, kun taiteilija Delphine Boel voitti pitkään jatkuneen oikeustaistelun hänen isyyteensä liittyen. 

Brysselissä sijaitseva tuomioistuin hyväksyi tuolloin dna-testin tuloksen, joka osoitti Albertin olevan todellakin tuolloin 52-vuotiaan taiteilijan isä. Ex-kuningas oli taipunut dna-testiin vasta oikeuden määräyksestä. Oikeus oli määrännyt keväällä 2019, että Albertin oli sakkojen uhalla annettava dna-näyte.

Boelin mukaan hänen äidillään, paronitar Sybille de Selys Longchampsilla oli Albertin kanssa suhde vuosien 1966 ja 1984 välillä.

Skandaalikuninkaan monet törttöilyt

Espanjassa kuningas Juan Carlos luopui korrputioskandaalin seurauksena kruunustaan vuonna 2014 poikansa Felipen hyväksi. Ex-kuningas joutui keskelle uutta kohua viime kesänä, kun hän tiettävästi lähti maanpakoon. Vyyhteen liittyi keskeisesti Juan Carlosin entinen rakastajatar, liikenainen Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Ex-kuninkaan alamäen katsotaan alkaneen vuonna 2012, kun Juan Carlos teki kohutun metsästysmatkan Botswanaan. Safarilla hän mursi lonkkansa, ja hovi joutui pitkällisen pohdinnan jälkeen tiedottamaan hänen joutuneen leikkaukseen kesken norsunmetsästyksen. Reissun yhteydessä paljastui salasuhde Corinnaan ja myöhemmin kävi ilmi, että matkan rahoitus oli tullut epäilyttävältä taholta Saudi-Arabiasta.

Ex-rakastajatar on myös ilmeisesti sanonut syyttäjälle, että hänellä on hallussaan ääninauha, jolla käyvät ilmi Juan Carlosin epäilyttävät yhteydet Saudi-Arabiaan.

Kuninkaan lankomies passitettiin vankilaan veropetoksesta

Myös kuningas Felipen lankomies passitettiin vankilaan lähes kuudeksi vuodeksi kesällä 2018. Inaki Urdangarin ja kuningas Felipen sisar prinsessa Cristina asetettiin vuonna 2014 syytteeseen veropetoksesta ja rahanpesusta. Pariskunnan epäiltiin ohjanneen julkisia varoja järjestölle, jota Urdangarin on aiemmin johtanut. 

Käsipallossa kaksi olympiapronssia urallaan voittanut Urdangarin sai lopulta tuomion kavalluksesta, välttelystä, hallintoviranomaisten huijaamisesta, kahdesta verorikoksesta ja vaikutusvallan kaupasta. Lisäksi hänet tuomittiin yli 500 000 euron sakkoihin.

Prinsessa Cristina sen sijaan vapautettiin syytteistä vuonna 2017. Kuningas Felipe otti kuitenkin sisareltaan pois Palma de Mallorcan herttuattaren arvonimen jo kesäkuussa 2015. Myös Urdangarin menetti samaan aikaan Palma de Mallorcan herttuan arvonimen.

Pariskunnan oikeusjutun arvioitiin olevan omien sotkujen lisäksi yksi syy sille, miksi Juan Carlos päätti luopua kruunustaan vuonna 2014.

Lähteet: Hello Magazine, MTV Uutisten arkisto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja