Yhä useammalta kielletään eläimenpito

Yhä useammalta kielletään eläimenpito, selviää Oikeusrekisterikeskuksen tilastoista.

Viime vuonna eläimenpitokiellon sai 90 ihmistä, kun vuonna 2000 eläimenpito kiellettiin vain 19 ihmiseltä.  

Oikeusrekisterikeskuksen hallinnoimassa Eläintenpitokieltorekisterissä on tällä hetkellä 370 voimassa olevaa kieltoa. Niistä suurin osa on määräaikaisia.  

Eläimenpitokiellon määrää tuomioistuin. Kieltoon määrätty ei saa omistaa eikä hoitaa eläimiä. Kielto voi koskea jotain tiettyä eläinlajia tai kaikkia eläimiä.  

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran eläinten hyvinvointijaoston päällikkö Taina Mikkonen pitää ongelmallisena sitä, että moni saa päätökselle täytäntöönpanokiellon.  

- Ja sitten tuomiosta valitetaan ylempiin oikeusasteisiin. Silloin eläimiä ei saada pois, Mikkonen sanoo.  

Vaikka tuomiot jumittuvat oikeusasteisiin, ovat viranomaiset lisänneet paukkuja valvontaan.  

Eläinsuojeluviranomaiset tekevät tarkastuksia entistä useammin. Viime vuonna tehtiin lähes 5 000 epäilyyn perustuvaa tarkastusta tuotanto- ja lemmikkieläinten pitopaikkoihin. Kohteista noin 40 prosentista löytyi puutteita.  

Törkeitä eläinsuojelurikoksia vain muutama  

Pari vuotta sitten rikoslakiin lisättiin törkeän eläinsuojelurikoksen nimike. Samalla maksimirangaistus nousi neljään vankilavuoteen.  

Törkeistä eläinsuojelurikoksista on tilastojen mukaan ehditty tuomita vain muutamia ihmisiä. Vuonna 2011 tuomion sai yksi ja vuonna 2012 kolme ihmistä. Käräjäoikeuksista saatujen tietojen mukaan vuonna 2013 törkeistä eläinsuojelurikoksista on tuomittu enemmän ihmisiä.  

Kaikilta törkeän tuomion saaneilta ei kuitenkaan kielletä eläinten pitoa.  

Lue myös:

    Uusimmat