Ydinjätteen loppusijoituksesta äänestys

Eduskunta joutuu äänestämään ydinjätteen loppusijoitusta koskevasta valtioneuvoston periaatepäätöksestä. Äänestykseen mentiin, kun vasemmistoliiton Annika Lapintie esitti puheenvuorossaan periaatepäätöksen hylkäämistä, ja kristillisten Leea Hiltunen ilmoitti keskustelun loppupuolella kannattavansa Lapintien esitystä.
Asian käsittely sujui tänään eduskunnassa parin tunnin ajan melko yksimielisissä merkeissä. Lähes etukäteen ennustetun käsikirjoituksen mukaan edenneeseen keskusteluun tuli särö, kun Lapintie piti periaatepäätöstä eräänlaisena Troijan puuhevosena, jonka kautta maahan ujutetaan lisää ydinvoimaa. Hän oli valvotun väliaikaisen varastoinnin kannalla.

Lapintie paheksui myös sitä, että eduskunnan ainoan käsittelyn jälkeen jatkokäsittely siirtyy kokonaan hallitukselle. Hiltunen oli omassa puheenvuorossaan samoilla linjoilla Lapintien kanssa. Muuten eduskunta oli vahvasti loppusijoituksen kannalla. Eduskunta äänestää Posiva-periaatepäätöksestä perjantaina.

Vastuun pakoilua

Keskustelussa pidettiin yleisesti loppusijoitusta väliaikaista varastointia parempana vaihtoehtona. Jotkut edustajat tosin epäilivät sitä, onko Suomen järkevää edetä asiassa ensimmäisenä maailmassa.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Leena Luhtanen painotti, että välivarastoinnin jatkamisella vastuuta siirrettäisiin jälkipolville, mikä ei ole oikein.

-Periaatepäätöksen hylkääminen tarkoittaisi, että siirtäisimme ratkaisun, emme kantaisi vastuuta itse. Luhtanen sanoi. Hän painotti, että sekä valtioneuvosto, talousvaliokunta että asiasta lausunnon antanut ympäristövaliokunta ovat harkinneet asian perusteellisesti ja päätyneet samalle kannalle.

-Sijoituspaikan kannalta ratkaisevaa oli myös se, että Eurajoen kunta on hanketta voimakkaasti puoltanut, Luhtanen huomautti. Erimielisyyttä edustajien kesken oli myös siitä, kuinka huoletonta loppusijoitus oikeastaan on.

-Kyllä tässä näkyy ydinvoiman kannattajien ylioptimismi loppusijoitukseen, Lapintie totesi. Hänen mielestään väite siitä, että loppusijoituspaikka ei tuottaisi mitään huolta jälkipolville on täysin väärä. Myös Eurajoen valtuuston päätökseen nojautuminen on arveluttavaa näin tärkeässä asiassa.

Keskustan Tytti Isohookana-Asunmaa piti loppusijoitusta huomattavasti parempana vaihtoehtona kuin välivarastointia. Hän korosti, että eduskunta seuraa asiaa edelleen ja vaatii vielä hallitukselta selvityksen.

Tankin kestävät aidat

Vihreiden Erkki Pulliainenkaan ei ollut loppusijoituspaikan luukkua valmis aivan tuulenpieksämälle niitylle ruostumaan jättämään.

-Loppusijoituspaikka joudutaan maan pinnalla eristämään muusta maailmasta ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla, tankin kestävillä aidoilla ja julkituomaan tieto paikan merkityksestä paitsi nykyisillä paikallisilla, myös useilla nykyisillä kongressikielillä infolevyihin kaiverrettuina viesteinä.

Pulliainen piti puheenvuoronsa vihreiden eduskuntaryhmän nimissä ryhmän luvalla, vaikkei varsinaisesta ryhmäpuheenvuorosta ollutkaan kysymys. Pulliainen muistutti Olkiluodon riskitekijöistä sijoituspaikkana satojen tuhansien vuosien mittapuulla.

-Jos edellisen jääkauden loput jäätiköt ilmastomuutoksen johdosta todella sulavat, niin Olkiluoto jää merenpinnan alle. Sehän on ollut saarena vasta 2500-3000 vuotta, Pulliainen totesi.

Olkiluodon geologisissa oloissa on vihreän eduskuntaryhmän mielestä lähdettävä siitä, että loppusijoitussyvyys on 500 metrin sijasta 700 metriä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat