WTO-neuvottelut kariutuivat USA:n ja Intian kiistoihin

Kriisistä toiseen kompuroineet WTO-neuvottelut maailmanlaajuisesta kauppasopimuksesta ovat karahtaneet jälleen kiville. Orastavan sovun kaatoi tällä kertaa Yhdysvaltain ja Intian kädenvääntö maatalouskysymyksistä.

Maat eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, miten köyhät maat voisivat suojella maatalouttaan lisääntyvän tuonnin vaikutuksilta. Myös Kiina ja Indonesia olivat vaatineet oikeutta asettaa tarpeen vaatiessa suojatulleja. Yhdysvallat ei kuitenkaan hyväksynyt esityksiä, eikä kompromissiin päästy.

Dohan kierrokseksi kutsuttu neuvottelurupeama maailmanlaajuisen vapaakauppasopimuksen aikaansaamiseksi alkoi jo vuonna 2001. Monenkirjavat kiistat ovat viivyttäneet sopimuksen valmistumista, ja tiistain romahduksen uskotaan merkitsevän taas usean vuoden aikalisää.

Brasilian ulkoministeri Celso Amorim arveli tuoreeltaan, että neuvottelujen käynnistäminen taas kerran alusta voi viedä jopa kolme neljä vuotta. Uuden-Seelannin kauppaministeri Phil Goff tosin oli optimistisempi ja ehdotti, että tämän viikon neuvotteluissa saavutettuja tuloksia voitaisiin edes käyttää pohjana jatkossa.

Kysymysmerkkejä aiheuttavat etenkin Yhdysvaltain ja EU:n tulevat vallanvaihdokset. Kukaan ei vielä tiedä, mitä Valkoisen talon seuraava isäntä ajattelee maailmankaupasta, ja EU-komissiokin vaihtuu ensi vuonna.

Yhdysvaltain edustajat olivatkin turhautuneita epäonnistumiseen yhdeksän päivän maratonneuvottelujen päätteeksi.

- Olimme niin lähellä. Mutta olemme yhä sitoutuneita Dohan kierrokseen. Yhdysvaltain kannanotot ovat pöydällä odottamassa molemminpuolisia vastauksia, sanoi kauppaedustaja Susan Schwab.

Banaanisopu kaatui samalla kertaa

Ekonomistien kommenteissa neuvottelujen uusinta välirikkoa pidettiin kielteisenä, joskaan ei yllättävänä tapauksena.

- Viimeinen asia mitä tarvitaan, kun kamppaillaan valtavan luottokuplan puhkeamisen kanssa, on että käännetään selkä kaupankäynnille ja siirrytään protektionismiin. Se olisi valtava isku globaalille taloudelle ja huono asia myös maailman köyhille, arvioi MKM Partners -yhtiön pääekonomisti Michael T. Darda.

Genevessä toimivan Agrinewsin analyytikko James Dunsterville tosin huomautti, että läpimurto olisi oikeastaan ollut suuri uutinen, neuvottelujen katkeaminen jälleen kerran taas ei.

- Elämä jatkuu, Dunsterville muotoili.

Dohan kierroksen siirtymisellä hamaan tulevaisuuteen ei ole mitään välittömiä vaikutuksia kaupalle, sillä sopimusmääräysten siirtymäajat olisivat joka tapauksessa erittäin pitkiä, 5-14 vuotta. Se ei myöskään vaikuta WTO:n asemaan maailmankaupan kiistoja setvivänä elimenä.

Sen sijaan se merkitsee EU:n ja Latinalaisen Amerikan banaanintuottajien vastikään saavuttaman vientisovun kaatumista. Osapuolet pääsivät viimein sunnuntaina yksimielisyyteen banaanien viennistä unioniin - 16 vuoden kiistelyn jälkeen. Ratkaisu olisi merkinnyt banaanitullien vähittäistä laskemista seuraavien kahdeksan vuoden aikana.

WTO:n johtaja ei aio heittää pyyhettä kehään

WTO:n johtaja Pascal Lamy aikoo jatkaa töitä maailmanlaajuisen kauppasopimuksen eteen epäonnistumisesta huolimatta. Hän ei kuitenkaan antanut vihjeitä uusista neuvotteluaikatauluista.

- En suinkaan aio heittää pyyhettä kehään, Lamy sanoi.

EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson puolestaan oli järkyttynyt neuvottelujen kaatumisesta ja piti asiaa "sydäntäsärkevänä".

- Seuraukset koettelevat etenkin niitä, jotka ovat haavoittuvimpia globaalissa taloudessa. Niitä, jotka tarvitsisivat kipeimmin onnistuneen neuvottelukierroksen tuomia muutoksia ja mahdollisuuksia, Mandelson varoitti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat