Mainos

WinCapita-rahoja jäädytetty jo 10 miljoonaa

Kuva: Zela/stock.xchng

Viranomaiset ovat onnistuneet jäädyttämään WinCapita-sijoittajien rahoja jo noin 10 miljoonaa euroa. Määrästä noin neljä miljoonaa on Suomesta löydettyä omaisuutta. Kuusi miljoonaa euroa on jäädytetty ulkomailla, valtaosa lontoolaispankin tililtä.

Lisäksi useita henkilöitä on vangittu, pidätetty ja otettu kiinni jutun tutkinnassa, kertoo rikosylikomisario Ari Soronen keskusrikospoliisin Oulun yksiköstä. Kiinniotetut eivät kuulu aivan verkoston ylimpään johtoon.

- Poliisivankilassa on tälläkin hetkellä epäiltyjä. Harkitsemme joka päivä erikseen, onko heidän kiinnipitämisensä jatkamiseen yhä tarvetta.

Kiinniottoja on tehty esimerkiksi ulkomaille lähdön yhteydessä. MTV:n tietojen mukaan Thaimaahan matkalla ollut keski-ikäinen mies otettiin jokin aika sitten kiinni Helsinki-Vantaan lentokentällä. Nyt hän on Oulun poliisivankilassa.

Maaliskuussa kadonneen ns. sijoitusklubin jäljiltä on tehty jo lähes 500 rikosilmoitusta. Tutkinnan aikana on kuulusteltu kymmeniä ihmisiä. Poliisin tiedetään suorittaneen laajoja tiedusteluja muun muassa pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin WinCapita-rahojen paikallistamiseksi.

WinCapita keräsi rahaa 10000 ihmiseltä lähes 100 miljoonaa euroa. Klubi lupasi rikastumista valuuttakaupan avulla, mutta katosi internetistä maaliskuussa rahat mukanaan.

Oikeudenkäyntejä voi tulla pian

Sorosen mukaan esitutkinta ensimmäisten WinCapita-kokonaisuuksien osalta valmistuu jo varsin nopeasti.

- Meillä on kunnianhimoinen tavoite saada ensimmäiset WinCapita-jutut oikeuteen jo tämän vuoden puolella. Kokonaisuudessaan vyyhdin perkaamiseen menee kuitenkin useita vuosia.

Klubilaisten keskuudessa on arveltu, että syytteiltä voisivat välttyä sellaiset henkilöt, jotka eivät ole itse värvänneet jäseniä WinCapitaan. Sisäministeriön arpajais- ja asehallintoyksikön päällikkö Jouni Laiho ei pidä asiaa lainkaan niin yksinkertaisena. Jotkut ovat saattaneet saada itselleen suuria summia, vaikka eivät olisikaan sponsoroineet ketään.

- Lähtökohtaisesti ei voi tietenkään ajatella, että suoritettaisiin tällainen omaisuuden uusjako. Kaikki raha, mikä on kiertänyt WinCapitan läpi, on ikään kuin likaantunut. Lopulta tietenkin syyttäjä katsoo, miten jutun käsittelyä rajataan, Laiho sanoo.

Klubin johtaja syyti rahaa nettivedonlyöntiin

Sijoitushuijauksen päätekijäksi epäilty tamperelaismies on kuitenkin yhä karkuteillä, samoin kuin monen suomalaisen WinCapita-jäsenen rahat.

MTV:n tietojen mukaan klubin johtajaksi nimetty mies on harrastanut ahkerasti nettivedonlyöntiä. Hän on viime vuosina pelannut huomattavilla summilla. Pääasiassa pelit ovat kuitenkin päättyneet tappioihin.

Pattayalla kyllästyttiin WinCapitaan

Monien wincapitalaisten lomakohteena tai asuinpaikkana on Thaimaan Pattaya. Päätekijöiksi epäiltyjä henkilöitä on nähty alueella vielä aivan viime viikkoina. Yksi avainhenkilöistä myy ahkerasti omaisuuttaan, muun muassa asuntoja.

Paikallinen golfyrittäjä Ossi Viljanen kertoo, että ennen klubin kaatumista alueen suomalaiset tuskastuivat jäsenten ahkeraan värväystoimintaan.

- Varsinkin suomalaisturisteilla ollut aika vaikeaa, kun joka kadun kulmassa on tyrkytetty näitä WinCapitan taivaspaikkoja. Minuakin yritettiin värvätä, mutta kieltäydyin heti.

Viljasen mukaan osa klubin toiminnassa petetyiksi tulleista suomalaisista suunnittelee rikosilmoituksen tekemistä myös Pattayan poliisille.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.