Mainos

Wikileaks: Natolla salasuunnitelmia Venäjän uhkaa vastaan

Sotilasliitto Nato on laajentanut puolustussuunnitelmia Itä-Euroopan maissa yltyvän Venäjän pelon vuoksi, Wikileaks paljastaa.

Puolustussuunnitelmia on laadittu Baltian maille aikaisemmin tänä vuonna. Wikileaksin vuotamien Yhdysvaltain diplomaattilähteiden mukaan Viro, Latvia ja Liettua ovat toivoneet ylimääräistä suojelua vuoden 2008 Georgian sodan jälkeen.

Raportissa sanotaan, että latvialaisten mielestä Georgian sota olisi hyvin voinut tapahtua myös Latviassa.

- Georgian sodasta sekä muista lähihistorian tapahtumista on keskusteltu jatkuvasti, Yhdysvaltain Riikan suurlähetystön lähde on sanonut.

Siitä huolimatta, että presidentti Barack Obaman hallitus tähtää parempiin Venäjä-suhteisiin, Yhdysvallat on tarjonnut turvatoimien tehostusta myös Puolan turvallisuusjoukoille.

Länsi-Eurooppa vastusti

Yhdysvaltain amiraali ja Naton pääkomentaja Euroopassa, James Stavdiris, oli ehdottanut puolustussuunnitelmien laatimista Baltian maille, jotka liittyivät Natoon vuonna 2004. Naton sotilasviranomaiset hyväksyivät tammikuussa suunnitelman Baltian maille ja Puolalle. Suunnitelman koodinimeksi annettiin "Kotkavahti", kertoo brittiläinen Guardian-lehti.

Länsi-Euroopan maat, eritoten Saksa, ovat aikaisemmin vastustaneet Itä-Euroopan avunpyyntöjä koskien turvallisuustakeita Venäjää vastaan. Saksan mukaan suunnitelmat voisivat vihastuttaa Venäjän.

Yhdysvaltin diplomaatit ovat myös sanoneet, etteivät turvallisuussuunnitelmat ole linjassa Naton virallisen kylmän sodan jälkeisen politiikan kanssa. Sen mukaan Venäjää ei pidä ajatella uhkana.

- Baltian maat uskovat selkeästi, että Venäjä on niille tulevaisuuden uhka. Tämän vuoksi ne haluavat suunnitelman Venäjän varalle, Yhdysvaltain Nato-lähettiläs Ivo H. Daalder kommentoi lokakuussa 2009.

- Ja siinä on se ongelma. Kylmän sodan jälkeinen Nato on jatkuvasti korostanut, että se ei pidä Venäjää uhkana.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.