Mainos

Wikileaksin Assange pidätetty - asiakirjajulkaisuja jatketaan

Wikileaks-paljastussivuston perustaja Julian Assange on pidätetty Britanniassa, kertoo Lontoon poliisi. Poliisin mukaan Assange pidätettiin aamupäivällä poliisiasemalla, jonne hän oli saapunut vapaaehtoisesti.

Assange pidätettiin Ruotsin antaman kansainvälisen pidätysmääräyksen perusteella. Häntä epäillään Ruotsissa raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta. Väitetyt rikokset tapahtuivat elokuussa. Assange on kiistänyt syytteet.

Lontoolainen oikeusistuin käsittelee Assangen luovutusta Ruotsiin vielä tänään. Aiemmin Assangen asianajaja sanoi, että hänen päämiehensä vastustaa luovutusta. Assange pelkää, että Ruotsi luovuttaa hänet edelleen Yhdysvaltoihin.

Assangen mahdollisen luovutuksen käsittely Britannian eri oikeusasteissa voi viedä jopa kuukausia. On todennäköistä, että Assange pidetään vangittuna käsittelyn ajan, koska Britannian poliisi pelkää hänen pakenevan maasta.

- Uskomme, että (Assange) saa oikeudenmukaisen käsittelyn Britanniassa. Mutta jos hänet luovutetaan Yhdysvaltoihin, mikä on todellinen uhka, oikeudenmukainen oikeudenkäynti on minun nähdäkseni liki mahdoton, sanoi asianajaja Jennifer Robinson.

Assangen tukijat uskovat, että jopa Assangen henki voi olla vaarassa. Robinsonin mukaan myös Assangen poika on saanut tappouhkauksia.

39-vuotias Assange on Australian kansalainen. Hän perusti Wikileaks-sivuston vuonna 2006.

Perustamisensa jälkeen Wikileaks on julkaissut kymmeniätuhansia salaisia asiakirjoja muun muassa Irakin ja Afganistanin sodista sekä Yhdysvaltain suurlähetystöjen kirjeenvaihtoa. Wikileaksin tiedottajan mukaan sivusto jatkaa salaisten asiakirjojen julkaisua Assangen pidätyksestä huolimatta.

WikiLeaks jatkaa

Wikileaks-sivusto aikoo jatkaa salaisten asiakirjojen julkaisemista, vaikka sen perustaja pidätettiinkin. Wikileaksin tiedottajan mukaan sivusto jatkaa toimintaansa muun muassa Lontoosta käsin.

Wikileaks ryhtyi viime viikolla julkaisemaan Yhdysvaltojen suurlähetystöjen salaista kirjeenvaihtoa ympäri maailmaa. Sivuston mukaan sillä on hallussaan neljännesmiljoona asiakirjaa.

(MTV3 - STT - Reuters)

Katso Helena Liikasen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.