WHO:n asiantuntijan mukaan oireettomat koronatartuttajat ovat harvassa – lääkäri varoittaa kuitenkin petollisesta harhasta

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Katso videolta, mitkä ovat koronaviruksen tyypillisimmät oireet.

Maailman terveysjärjestön WHO:n edustaja sanoo, että oireettomat kantajat levittävät koronavirusta vain harvoin, uutisoi muiden muassa yhdysvaltalaiskanava CNN. Kaikki eivät kuitenkaan ole niin varmoja asiasta, sillä oireet saattavat ilmetä vasta myöhemmin.

Läpi kevään oireettomat koronaviruksen kantajat ovat herättäneet huolta pandemian hallitsemattomasta leviämisestä. Esimerkiksi maaliskuussa italialaisprofessori Sergio Romagnani arveli, että valtaosa koronavirustartunnan saaneista olisi todellisuudessa oireettomia, mutta levittäisi tästä huolimatta tautia muihin ihmisiin.

Koronavirus leviää hengitysteistä lähtöisin olevien saastuneiden pisaroiden välityksellä esimerkiksi yskiessä tai aivastaessa. On mahdollista, että virus leviää myös hengitysteitse esimerkiksi puhuessa tai laulaessa. Jos oireettomina koronavirusta kantavat nauttivat rajoitusten höllentämisestä tartunnastaan tietämättä, voisi tautitilanne pahentua merkittävästi ja nopeasti.

WHO:n tuoreimman ulostulon mukaan oireettomat koronaviruksen kantajat eivät kuitenkaan ole pääasiallinen syy siihen, että virus on levinnyt ympäri yhteiskuntia sairastuttaen yli 7 miljoonaa ihmistä.

Oireettomat tartuttajat harvassa

WHO:n johtava tekninen asiantuntija Maria Van Kerkhove sanoi maanantaisessa mediatilaisuudessa, että koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti tarttuu vain harvoin oireettomalta kantajalta. Tiedon Van Kerkhove perustaa järjestön samaan dataan useista eri maista, joissa on seurattu oireettomia koronatapauksia ja niiden aiheuttamia tartuntaketjuja.

– Näyttää edelleen olevan harvinaista, että oireeton henkilö todella siirtää tautia eteenpäin, infektiotautien epidemiologian asiantuntija Van Kerkhove sanoi.

Van Kerkhove myös totesi, että oireettomat koronatapaukset ovat usein hyvin lieviä. Hän toivoi hallitusten keskittyvän löytämään ja eristämään oireilevat ihmiset ja jäljittämään ihmiset, joiden lähellä he ovat olleet.

Oireet voivat iskeä parin päivän viiveellä

CNN:n haastattelema infektiotautien lääkäri Manisha Juthani Yalen yliopistosta kuitenkin huomauttaa, että oireettomat koronatartunnan saaneet voivat saada oireita myöhemmin. Aiempien tutkimustulosten perusteella on arvioitu, että koronatartunnan saanut tartuttaa virusta jo 2–3 päivää ennen oireiden alkamista.

Onkin tärkeää tehdä ero täysin oireettomana koronan sairastaneiden ja vasta päiviä tartunnan saamisen jälkeen oireita saavien koronapotilaiden välille. Hyvä vointi ei siis välttämättä tarkoita, ettei kantaisi virusta. Tämä on tärkeä huomioida tartuntaketjuja jäljittäessä ja altistuneita eristettäessä. Lisäksi terveiden kansalaisten on huolehdittava turvaväleistä muihin ihmisiin sekä hyvästä yskimis- ja käsihygieniasta.

Lähteet: CNN, Forbes, CNBC

Lue myös:

    Uusimmat