Ruutuaika ei yksinään haitallista lapsille, sanoo uusi opas – sopivaa määrää mahdoton määritellä

Älypuhelinten käytttäjille omat liikennevalot 2:29
Hollannissa on jo kehitetty liikennevalot kännykän käyttäjille

Ruutuaika itsessään ei ole lapselle vahingollista, kertoo uusi opas.

On mahdotonta määritellä, mikä määrä ruutuaikaa ei vahingoita lapsia. Tähän tulokseen tuli lastenlääketieteeseen erikoistunut The Royal College of Paediatrics and Child Health -korkeakoulu, lyhemmin RCPCH.

RCPCH julkaisi Englannin ensimmäiset ruutuaikasuositukset, jossa vanhempia kehotetaan rajoittamaan lasten ruutuaikaa. RCPCH:n mukaan rajoitusten tulee perustua monille tekijöille: huomioon tulee ottaa lapen ikä, yksilölliset tarpeet ja perheen sosiaalisille tilanteille, unelle ja liikunnalle antama arvo, kertoo Sky News.

Ruutuaika itsessään ei ole vahingollista

RCPCH:n mukaan ruutuaika itsessään ei ole vahingollista. Siitä tulee ongelma, jos se korvaa muut aktiviteetit, kuten nukkumisen, sosiaaliset suhteet tai liikunnan.

– Tutkimukset tällä aihealueella ovat rajallisia, mutta tutkimusanalyysimme aikana emme kyenneet löytämään johdonmukaisia todisteita siitä, että ruutuajalla olisi minkäänlaisia tiettyjä etuja terveydelle tai hyvinvoinnille, kertoo RCPCH:n edustaja Max Davie.

– Ja vaikka ruutuaika on yhdistetty negatiivisessa mielessä huonontuneeseen mielenterveyteen, uneen ja kuntoiluun, emme voi olla varmoja siitä, että kyseessä on syy-seuraussuhde, vai aiheuttavatko muut tekijät sekä negatiivisia terveysvaikutuksia että ruutuajan lisääntymistä.

Mieti näitä asioita rajoja asettaessasi!

Opas kehottaakin perheitä pohtimaan esimerkiksi sitä, onko perheen ruutuaika hallittua ja häiritseekö se unta tai joitakin muita aktiviteetteja, joita perhe haluaisi tehdä yhdessä.

Oppaan mukaan on hyvä ajatella myös sitä, onko napostelu ruutuajan aikana hallinnassa; osa tutkimustuloksista viittaa siihen, että ruutuja tuijottavat lapset eivät välttämättä keskity kylläisyyden tunteeseen ja siihen, ovatko he jo täynnä, minkä lisäksi ruutuaikaan saattaa liittyä runsaasti ruoka-aiheisia mainoksia.

– Mitä tulee ruutuaikaan, mielestäni on tärkeää kannustaa vanhempia tekemään niin kuin heidän perheelleen on parasta. Tiedämme kuitenkin, että tämä (ruutuaika) on harmaata aluetta ja vanhemmat haluavat tukea asiassa, ja siksi olemme tehneet tämän oppaan, Davie sanoo.

– Suositamme ikäsopivien rajojen asettamista ja että lapsi ja vanhemmat neuvottelevat niistä niin, että kaikki perheessä ymmärtävät.

Lähde: Sky News

Lue myös:

    Uusimmat