Mainos

Wallin: Afganistanin vetäytymisaikataulusta ei saa livetä

Puolustusministeri Stefan Wallin toivoo, että kaikki Afganistanin Isaf-operaatioon osallistuvat maat sitoutuvat eilisessä huippukokouksessa sovittuun vetäytymisaikatauluun.

Puolustusliitto Naton kokouksessa lyötiin lukkoon, että sotilaalliset joukot vedetään pois Afganistanista asteittain vuoden 2014 loppuun mennessä. Ranskan tuore presidentti Francois Hollande ilmoitti eilen kokouksessa, että Ranska vetää sotilaalliset joukkonsa maasta nopeammin kuin aiemmin oli kerrottu.

– On maita, jotka vetäytyvät aiemmin, mutta uusia yllätyksiä ei saisi tulla. Jos yksi palikka liikkuu näinkin haastavassa aikataulussa, koko asetelma saattaa muuttua. Nyt vaaditaan edelleen sitoutumista, Wallin sanoo.

Talebanille ei saa antaa tilaa

Wallinin mukaan hallitsematon vetäytyminen ja huono jälkihoito antaisivat tilaa Afganistanin ääriaineksille. Eilisessä kokouksessa sovittiinkin uudesta, mittavasta operaatiosta, jonka avulla muun muassa koulutetaan Afganistanin omia turvallisuusjoukkoja.

Wallinin mukaan suunnitelma lähetti vahvan signaalin Afganistaniin.

– Ensimmäinen viesti on se, että Afganistania ei jätetä. Toinen on se, että kansainvälinen yhteisö pysyy sitoutuneena Afganistanin rauhanomaiseen kehitykseen tämän jatko-operaation muodossa. Kolmanneksi talebanille ei saa syntyä sellaista kuvaa, että he voivat ikään kuin odottaa kansainvälisen yhteisön poistumista maasta, Wallin listaa.

Wallinin mukaan on mahdollista, että Suomi osallistuisi operaatioon yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa. Suomen rahallinen tuki Afganistanin turvallisuusjoukoille on jatkossa kuusi miljoonaa euroa vuodessa.

Suomen sotilaallisten Isaf-joukkojen vetäytymisestä ei ole vielä tarkkaa aikataulua. Tänä syksynä maasta lähtee pois 50 sotilasta ja jäljelle jäävien 145 sotilaan poisvetämisestä neuvotellaan yhdessä Ruotsin kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.