Lääkärit väittivät vuosia naisen kärsivän vain PMS-oireista – sitten järkyttävä totuus paljastui: "Kirurgit poistivat neljänneksen aivoistani"

Teini-ikäisestä asti yhdysvaltalaisnainen kärsi oudoista tuntemuksista ja kohtauksista. Vasta useita vuosia oireiden alkamisen jälkeen hän sai tietää, mikä ne oikeasti aiheutti, hän kertoo Health.com-sivustolle.

Teini-iässä Karissa Ostheimer alkoi kärsiä oudoista oireista kuukautistensa aikaan. Hän menetti puhe-, luku- ja kirjoituskykynsä muutamaksi minuutiksi samalla kun kauhun tunne jähmetytti nuoren naisen. Nyt 34-vuotias Karissa sai vuosien ajan kuulla lääkäreiltä, että kyseessä olivat vain kuukautisia edeltävät PMS-oireet.

Lääkärien määräämät ehkäisypillerit eivät kuitenkaan parantaneet oireita. Ne vain saivat Karissan hyväksymään diagnoosinsa.

Muutamaa vuotta myöhemmin oudot oireet eivät enää riivanneet Karissaa vain kuukautisten aikaan. Karissa kertoo lääkäreiden olettaneen hänen PMS:nsä olevan astetta vakavampi. Lisäksi hänellä epäiltiin paniikkihäiriöitä.

– Minua käskettiin jatkamaan ehkäisypillerien käyttöä ja käymään psykiatrilla saadakseni masennuslääkkeitä, minkä teinkin, Karissa kertoo Health.com-sivustolla.

Neurologille vasta kolarin ajamisen jälkeen

Kohtaukset eivät loppuneet. Diagnoosit alkoivat epäilyttää Karissaa, kun hän tajusi, ettei kukaan hänen ystävänsä kärsinyt vastaavasta.

Collegesta valmistumisensa jälkeen oudot tuntemukset vain lisääntyivät. Eräänä aamuna Karissa oli ajamassa autoa, kun kammottava tunne valtasi hänet jälleen. Sen seurauksena hän ajoi kolarin, josta onneksi selvisi muutamilla tikeillä. Nyt lääkäri kuitenkin ehdotti, että Karissa kävisi neurologin pakeilla. Kuusi vuotta oireiden alkamisen jälkeen.

Aivosähkökäyrätutkimuksessa havaittiin, että Karissa kärsi keskimäärin 20:stä yhdestä aivolohkosta peräisin olevasta kohtauksesta. Lääkärit otaksuivat Karissan kärsivän kuukautisiin liittyvästä epilepsiasta, mutta diagnoosi meni jälleen pieleen.

Aivoissa muhi syöpä

Uudetkaan lääkkeet eivät toimineet, vaan kohtaukset muuttuivat aina vain pahemmiksi. Aivokuvauksen jälkeen lääkärillä oli Karissalle huonoja uutisia. Naisella oli pahanlaatuinen aivosyöpä vasemmassa ohimolohkossaan. Se vaikutti erityisesti hippokampukseen ja mantelitumakkeeseen, joilla on keskeinen rooli muisti- ja pelkoreaktioissa.

– Kun lääkäri kertoi, että minulla on kasvain, tunteeni olivat yhtä sekamelskaa, Karissa kuvailee.

– Vaikka minua helpotti saada lopulta vastaus siihen, mikä aiheutti kohtauksia, pelkäsin myös syvästi, mitä edessäni olisi.

Karissa tunsi sisällään vihaa. Hän koki tulleensa lääkäreiden pettämäksi. Aivokasvaindiagnoosi oli parikymppiselle naiselle kuin kuolemantuomio.

Aivokasvaimen oireet riippuvat kasvaimen koosta, sijainnista ja kasvunopeudesta, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Tyypillisin ensioire on epileptinen kohtaus, joka voi ilmetä esimerkiksi käden tai jalan kouristeluna tai lyhyenä poissaolokohtauksena.

Suomessa ensimmäisen epileptisen kohtauksen jälkeen tutkitaan aina, onko oireen takana aivokasvain.

Leikkaus on vähentänyt kohtauksia radikaalisti

Maaliskuussa 2010 Karissan aivokasvaimesta leikattiin pois niin paljon kuin kirurgit kykenivät. Karissalle sanottiin, että aivosyöpä tulisi todennäköisesti uusiutumaan.

Leikkauksen jälkeen Karissa joutui opettelemaan puhumisen uudestaan. Siinä kesti kaksi vuotta.

– Kirurgit poistivat neljänneksen aivoistani, ja totta puhuen, sellaisesta leikkauksesta ei voi koskaan toipua täysin, Karissa sanoo.

Nyt leikkauksesta on yhdeksän vuotta. Operaation jälkeen Karissan kohtaukset ovat vähentyneet. Tällä hetkellä hän kokee aura-oireita kerran tai pari kuukaudessa. Aivokuvat ovat osoittaneet, että kuin ihmeen kaupalla aivokasvain ei ole lähtenyt kasvamaan.

Vaadi ansaitsemaasi hoitoa

Karissa haluaa rohkaista naisia olemaan hyväksymättä diagnoosia tai hoitoa, joka ei sovi heidän oireisiinsa tai helpota niitä. Hänellä itsellään kesti useita vuosia saada oikea diagnoosi.

6:56
Epätasa-arvoisuus näkyy lasten syövissä Suomessa.

Lähteet: Health.com, Kaikki syövästä​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja