Sairaanhoitaja huomasi julisteen työpaikkansa seinällä – ymmärsi vihdoin, mistä vuosia jatkunut päänsärky johtui

0:56
Videolla keskustellaan, millainen liikunta on parasta aivoille.

Vasta nähtyään aivokasvaimen oireista varoittavan julisteen työpaikkansa seinällä sairaanhoitajana työskentelevä nuori brittinainen ymmärsi, mistä vuosia jatkuneet oireet johtuivat. Tapauksesta uutisoi brittilehti The Sun.

Chantal Smits, 22, työskentelee sairaanhoitajana päivittäin aivokasvainpotilaiden parissa St Georgesin sairaalassa, mutta vasta nähtyään työpaikallaan kasvaimista varoittavan julisteen Chantal ymmärsi, että hänelläkin voisi olla kasvain.

Chantalin oireet alkoivat lievinä jo hänen opiskeluaikanaan vuonna 2014.

– Tunsin itseni väsyneeksi koko ajan, ja minulla oli tapana nukahtaa iltakahdeksalta, melkein heti, kun päivittäinen vuoroni oli ohi. Laitoin ne [oireet] sen piikkiin, että työskentelin koko ajan 40 tuntia viikossa ja kirjoitin esseitä kaikki viikonloput, nuori nainen kertoo The Sunille.

Jo silloin Chantal söi särkylääkkeitä päänsärkyihin, mutta ei ajatellut kipujen olevan tarpeeksi pahoja, että hänen täytyisi hakeutua lääkäriin.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Sanoin itselleni, että omat oireeni ovat vähäpätöisiä"

Vuosien saatossa särkylääkeannoksista tuli isompia. Lopulta Chantal söi lähes päivittäin neljä tablettia ibuprofeiinia ja neljä parasetamolia kipuun.

– Sitten yhtenä päivänä, kun olin bussissa menossa kotiin, tunsin oudon tuntemuksen – kuin sade kutittelisi toisella puolella kasvojani. Silti vieläkään en kertonut siitä kenellekään, Chantal sanoo.

– Kun vertasin itseäni noihin vakavasti sairaisiin potilaisiin, joita näin joka päivä, sanoin itselleni, että omat oireeni ovat vähäpätöisiä, ja minun täytyisi vain kestää niiden kanssa.

Vasta nähtyään vuoden 2018 helmikuussa sairaalan seinällä julisteen, jossa listattiin aivokasvaimen oireita nuorilla ja lapsilla, Chantal tajusi, että oireet täsmäsivät.

Kasvain löytyi aivorungosta

Sairaanhoitaja hakeutui lääkäriin ja magneettikuvaukseen. Aivorungosta löytyi lopulta suuri kasvain. Uutiset kuultuaan Chantal purskahti kyyneliin.

– Näen työssäni pahimmat pahimmista, ja nyt oletin, että minusta tulisi kuin ne todella sairaat potilaat, joita näen päivästä toiseen, Chantal kuvaa.

Kävi ilmi, ettei Chantalin kasvainta voida leikata eikä poistaa muillakaan keinoilla. Nyt Chantal käy vain säännöllisesti kuvauttamassa aivonsa. Kukaan ei tiedä, onko kasvain hyvälaatuinen vai pahalaatuinen.

– Hyvät uutiset ovat, että kasvaimeni on vakaa eikä se kasva toistaiseksi. Huonot uutiset ovat, että johtuen sen asennosta aivorungossani, siitä ei voida ottaa koepalaa, hän selittää.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Chantal on nyt saanut lääkitykset oireisiinsa, ja aloittanut terveet elämäntavat parantaakseen mahdollisuuksiaan selvitä.

– Tämä koko tapahtuma on ollut todella shokeeraava, ja jollain tavalla ironinen minulle, ottaen huomioon työni. Mutta yritän pysyä niin positiivisena kuin pystyn, hän sanoo.

Nyt nuori nainen haluaa tarinallaan lisätä tietoisuutta aivokasvaimista. Ensioireita ei pidä jättää huomioimatta, hän muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja