Omituiset oireet viittasivat aivokasvaimeen – leikkauksessa paljastunut kuvottava yllätys sai lääkärit hurraamaan: ”Olimme ikionnellisia”

Newyorkilaisnainen kärsi oudoista neurologisista oireista. Aivokasvainta epäilleet lääkärit huokaisivat helpotuksesta, kun kasvaimen sijaan naisen aivoista löytyi loinen, kertovat muiden muassa Today- sekä ABC 13 -uutissivustot.

Rachel Palma, 42, alkoi kärsiä tammikuussa 2018 omituisista oireista. Hallusinaatiot, unettomuus ja kamalat painajaiset riivasivat yhdysvaltalaisnaista. Hänen oikea kätensä päästi yhtäkkiä irti asioista, kahvikupit putoilivat. Sanat katosivat Rachelin mielestä, eikä hän muistanut perheenjäsenilleen tekemiä soittoja.

– Kohtaukset muuttuivat koko ajan älyttömimmiksi. Oli päiviä, joina en tiennyt, missä olin, Rachel kertoo Today-sivustolle.

Rachel kävi monesti päivystyksessä, mutta syy oireille ei selvinnyt. Viimein pään magneettikuvaus paljasti, että naisen aivojen vasemmalla puolella oli marmorikuulan kokoinen vioittuma. Rachelia hoitanut neurokirurgi Jonathan Rasouli kertoo Todaylle, että oikeakätisillä ihmisillä aivojen vasen puolisko kontrolloi kieltä ja toiminnanohjausta.

Lääkärit epäilivät vioittumaa aivokasvaimeksi. Rachel ja hänen aviomiehensä olivat shokissa diagnoosista.

– En ikinä antanut itseni ajatella, että se olisi syöpä, Rachel sanoo.

Rachelin epäilykset osoittautuivat oikeaksi.

Lääkärit hurrasivat ja taputtivat

Kun Rachelin kallo avattiin kirurgisen operaation yhteydessä viime syksynä, lääkärit löysivät jotain aivan muuta kuin aivokasvaimen. Rachelin aivoissa oli kiinteä kapseloitunut möykky, joka näytti viiriäisen munalta. Lääkärit poistivat möykyn yhdessä osassa ja pilkkoivat osiin nähdäkseen, mitä sen sisältä löytyisi.

Möykyn sisältä tuli kapea heisimato.

Kuvottavaa toki, mutta parempi kuin aivokasvain. Lääkäritiimi oli iloinen.

– Olimme ikionnellisia. Hurrasimme ja taputimme. Olimme niin iloisia, Rasouli sanoo ABC 13 -uutissivustolle.

Myös Rachel oli helpottunut, vaikka ajatus aivoihin pesiytyneestä loisesta oli inhottava. Ainakaan kyseessä ei ollut mahdollisesti tappava syöpä.

Hyvä elintarvikehygienia ehkäisee tartuntoja

Rachelin neurologisia oireita selitti heisimadon aiheuttama systiserkoosi, jonka aiheuttavat elimistöön päätyneet madonmunat, joista kuoriutuu toukkia. Aivoissa systiserkoosirakkulat voivat saada aikaan keskushermosto-oireita, kuten halvauksia, näköhäiriöitä ja epilepsian, kertoo Terveyskirjasto.

Infektio käynnistyy, jos ihminen on syönyt huonosti kypsennettyä lihaa, jossa on toukkia, tai sian ulosteesta, jossa on madon munia. Kapean heisimadon tartunta ehkäistään elintarvikehygienialla, naudan- ja sianlihan riittävällä kypsentämisellä ja vihannesten pesemisellä.

Tyypillisesti loistartunnat saadaan ulkomailta. Rachel ei kuitenkaan ollut ollut matkoilla riskialueilla, kuten Latinalaisessa Amerikassa, mutta hän keskittyy tartunnan syyn pohtimisen sijaan iloitsemaan hyvästä lopputuloksesta. Rachel kävi pari kuukautta sitten viimeisessä aivokuvauksessa ja sai puhtaat paperit.


Lue myös:

    Uusimmat