Mainos

Vuosi paikoin ennätyssateinen - koossa jo koko vuoden sademääriä

Kuluva vuosi on ollut tähän mennessä paikoin sateisin ainakin 30 vuoteen. Monilla paikkakunnilla sademäärä on ylittänyt jo koko vuoden keskimääräisen sademäärän.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan yhdellätoista paikkakunnalla on tänä vuonna tähän mennessä satanut jo yli 700 millimetriä. Tämä vastaa monin paikoin koko vuoden keskimääräistä sademäärää.

Sateisimmat paikkakunnat ovat Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Eniten sadetta on mitattu Kajaanin Saaresmäellä, 793,7 millimetriä. Havaintoasemalta ei ole pitkän ajan tilastoja, mutta Kajaanin lentoaseman vuotuinen sademäärä on keskimäärin 556 millimetriä.

Tohmajärvellä ja Nurmeksessa on satanut lähes 750 millimetriä. Nämäkin luvut ylittävät kirkkaasti alueen tavanomaiset koko vuoden sademäärät, jotka ovat 650-700 millimetriä.

– Mielenkiintoista nähdä, millaisena loppuvuoden säätyyppi jatkuu. Tällä hetkellä sateiselle säätyypille ei näy loppua, sanoo MTV3:n meteorologi Liisa Rintaniemi.

Kun tämän vuoden sademääriä verrataan edellisten vuosikymmenten vastaavan ajan sateisiin, on tämä vuosi useimmilla havaintoasemilla kärkisijoilla, yli 20 asemalla jopa ykkösenä. Näin on erityisesti eteläisimmässä Suomessa, Itä-Suomessa ja Kainuussa.

Vuosi on ollut tähän mennessä 30 vuoden tarkastelujakson sateisin muun muassa Helsingin Kaisaniemessä, Savonlinnassa, Kajaanissa, Kokkolassa, Joensuussa ja Tohmajärvellä. Esimerkiksi Kaisaniemessä on satanut jo noin 620 millimetriä, joka on noin 40 millimetriä enemmän kuin vuonna 2004.

Vähiten on satanut Lapissa, 300-400 millimetriä.

Lisää sateita on jo saapunut ja saapumassa tänään, kun voimakas sadealue ylittää Suomen.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Sademäärät on saatu Ilmatieteen laitoksen tilastoista 1.1.-24.9.2012. Vertailuun on otettu asemat, joista on tietoja vähintään 30 vuoden ajalta. Kerätyistä tiedoista vanhimmat ovat vuodesta 1961 alkaen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.